Dear God-XTC

Γραμμένο από τον Andy Partridge , οι στίχοι του τραγουδιού καταπιάνονται με την ύπαρξη του Θεού και το πρόβλημα του κακού . Ο Partridge εμπνεύστηκε από μια σειρά βιβλίων με τον ίδιο τίτλο, τα οποία θεώρησε ότι εκμεταλλευόταν τα παιδιά.

Το τραγούδι προοριζόταν αρχικά για το άλμπουμ Skylarking , αλλά σταμάτησε λόγω ανησυχιών που είχαν ο Partridge και η Virgin Records . Αφού οι DJ κολεγιακού ραδιοφώνου σε όλη την Αμερική πήραν το τραγούδι, ο Αμερικανός διανομέας Geffen Recordsανακάλεσε και ξαναπάτησε το Skylarking με το κομμάτι που περιλαμβάνεται. 

Ο Partridge ήταν δυσαρεστημένος με το τραγούδι καθώς ένιωσε ότι οι στίχοι δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί των απόψεών του για τη θρησκεία, κάτι που ήταν εν μέρει ο λόγος που έμεινε από το Skylarking . Το αντιθρησκευτικό μήνυμα του τραγουδιού προκάλεσε τελικά ορισμένες βίαιες αντιδράσεις.

Στις ΗΠΑ, ένας ραδιοφωνικός σταθμός δέχθηκε απειλή για βόμβα και σε ένα άλλο περιστατικό, ένας μαθητής ανάγκασε το σχολείο του να παίξει το τραγούδι μέσω του συστήματος δημόσιας διεύθυνσης ενώ κρατούσε όμηρο ένα μέλος του διδακτικού προσωπικού. Ο Partridge έλαβε επίσης μια πληθώρα μηνυμάτων μίσους . Δήλωσε ότι «λυπάται» όποιον στεναχώρησε, ωστόσο «αν δεν μπορείς να έχεις διαφορετική γνώμη χωρίς να θέλουν να βομβαρδίσουν το σπίτι σου τότε αυτό είναι δικό τους πρόβλημα». 

Το μουσικό βίντεο για το "Dear God", ένα από τα πρώτα που σκηνοθέτησε ο φωτογράφος Nick Brandt , έλαβε το βραβείο Billboard Best Video το 1987 και ήταν επίσης υποψήφιο για τρεις κατηγορίες στα MTV Video Music Awards . 

Αν μετριέται η πίστη από τα Αχ Θεέ μου που λέω καθημερινά, τότε ανήκω στους βαθιά θρησκευόμενους.

Κώστας Ζουγρής