20 «ανόητοι» που ερωτεύτηκαν

 

Η μουσική έχει περιγράψει οτιδήποτε συνέβη στη ζωή μας. Το πιο πολυτραγουδισμένο θέμα δεν είναι άλλο από τον έρωτα. Πριν το πολυπόθητο happy ending, οι απογοητεύσεις.

Κάποιοι αισθάνθηκαν ανόητοι. 20 από αυτούς που το είπαν τραγουδώντας, παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά κυκλοφορίας που την… «πάτησαν».

 

I'M A FOOL TO WANT YOU – BILLIE HOLIDAY (1958)

Παρόλο που ο ένας από τους τρεις δημιουργούς του ανεπανάληπτου “I’m a fool to love you” είναι ο Frank Sinatra, τόσο στη σύνθεση όσο και στους στίχους, η πρώτη εκτέλεση έγινε από τον Billy Eckstine τον Μάιο του 1951. Τον επόμενο μήνα το ερμήνευσε ο Sinatra, όπως και η Dinah Washington, με διαφορά ημερών μεταξύ τους.

Το τραγούδι έμελλε να έχει τη στάμπα της βασίλισσας της τζαζ Billie Holiday. Κυκλοφόρησε το 1958. Αν ερωτεύεστε τραγούδια, ειδικά ρετρό, θα πέσετε εύκολα στην παγίδα του.

Video Url

 

MY FOOLISH HEART – JANE MORGAN (1959)

Το πολυδιασκευασμένο ”My foolish heart” ξεκίνησε την πορεία του το 1949. Tο τραγούδησε πρώτη φόρα ο Sandy Evans με την ορχήστρα του Gordon Jerkins. Επένδυσε μουσικά την ασπρόμαυρη ταινία της ίδιας χρονιάς, με τον ίδιο τίτλο.

Μία από ωραιότερες εκτελέσεις είναι της Jane Morgan το 1959. Διάχυτος ο ρομαντισμός, συμμάχησαν οι στίχοι, η μελωδία και η φωνή της.

Video Url

 

THESE FOOLISH THINGS (REMIND ME OF YOU) – BUDDY GRECO (1960)

Περισσότεροι από 500 «ανόητοι» έσπευσαν να δηλώσουν παρόντες, ερμηνεύοντας το. Έρωτας είναι αυτός...

Τραγούδι του 1936. Frank Sinatra, Bing Crosby, Billie Holiday, Nat ‘King’ Cole, Ella Fitzgerald, Etta James, Sam Cooke, Sarah Vaughan, Dinah Washington, Rod Stewart μερικά από τα «ηχηρά» ονόματα που το έντυσαν με τη φωνή τους.

Σε μία φανταστική σάλα με όλους αυτούς και τους υπόλοιπος που το διασκεύασαν, ο πιο κοντινός στο πιάνο ήταν… ο πιανίστας και τραγουδιστής της τζαζ Buddy Greco. Δεν προλάβαμε να επιλέξουμε. Άλλωστε το είχε πει αξιοζήλευτα το 1960.

Έχει περισσότερα από 65 άλμπουμ και 100 σινγκλς, με πιο επιτυχημένο τραγούδι το “The lady is a tramp” που ξεπέρασε το 1 εκατ. αντίτυπα.

Video Url

 

WHAT KIND OF FOOL AM I? – ANTHONY NEWLEY (1961)

Άλλο είδος ανοησίας, ο φόβος να αφεθείς να ερωτευτείς. O πρώτος που το παραδέχτηκε τραγουδώντας “What kind of fool am I?” ήταν ο Anthony Newley το 1961. Ανάμεσα στους «παθόντες» είναι οι: Brenda Lee, Shirley Bassey, Dinah Washington, Perry Como, Nancy Wilson, Marvin Gaye και James Brown.

Ο Βρετανός υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός, βραβευμένος όμως με Grammy ως τραγουδιστής, είναι και στιχουργός, έγραψε το διαχρονικό “Feeling good”.

Video Url

 

A DAY IN THE LIFE OF A FOOL – JACK JONES (1966)

Το τραγούδι «γεννήθηκε» ως “Manha de carnaval” το 1959, σε σύνθεση του σπουδαίου Βραζιλιάνου Luiz Bonfa και στίχους του Antonio Maria. Επένδυσε τη βραβευμένη με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα ταινία της ίδιας χρονιάς με τίτλο “Orfeu negro”, “Black Negro” o αγγλικός, βασισμένη στην τραγική μυθική ιστορία του Ορφέα και της Ευρυδίκης.

To 1966 «ντύθηκε» με αγγλικούς στίχους ως “A day in the life of a fool”, με τον Αμερικανό τραγουδιστή και ηθοποιό Jack Jones να γίνεται ο πρώτος που το ερμηνεύει. Βουτηγμένο στη μελαγχολία έγινε ένα διαμάντι της χρυσής αυτής δεκαετίας, με τον ονειροπόλο ερωτευμένο να αισιοδοξεί στο τέλος.

Video Url

 

CHAIN OF FOOLS – ARETHA FRANKLIN (1967)

Μαγικό κράμα από R&B, σόουλ και ροκ στοιχεία που ενεργοποιεί αυτόματα τα αντανακλαστικά μας να κουνήσουμε το κεφάλι μπρος πίσω στο ρυθμό.

Η πρώτη εκτέλεση έγινε από τη βασίλισσα της σόουλ Aretha Franklin το 1967. Προοριζόταν για τον Otis Redding αλλά ο παραγωγός Jerry Wexler της το έδωσε, αυτή το απογείωσε και επιβραβεύτηκε με Grammy το 1969 ως η «Καλύτερη Γυναικεία R&B εμφάνιση με φωνητικά».

Για την ιστορία, εκείνη τη χρονιά ήταν υποψήφια και για το “I say a little prayer”.

Video Url

 

FOOL TO CRY – ROLLING STONES (1976)

Γραμμένο από τον Mick Jacker και τον Keith Richards, περιγράφει την προσπάθεια της κόρης του Jagger και του αγοριού της να τον παρηγορήσουν.

Εκείνη την περίοδο είχε αποχωρήσει o Mick Taylor, ο βασικός κιθαρίστας των Rolling Stones. Έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος, μετά το “Angie” του 1973. Έφτασε μέχρι το Νο.06 στην Αγγλία, ενώ το Νο.10 στην Αμερική. Ηχογραφήθηκε το 1974 αλλά κυκλοφόρησε το 1976, συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ με τίτλο “Black and blue”.

Video Url

 

WHAT A FOOL BELIEVES – DOOBIE BROTHERS (1978)

Δικαιωματικά το τραγούδησαν προτίστως ο Kenny Loggins και οι Doobie Brothers πέντε μήνες αργότερα, το έγραψαν από κοινού ο Loggins με τον ερμηνευτή και μουσικό του συγκροτήματος Michael McDonald το 1978. Αρχικά το ηχογράφησαν σε ξεχωριστές εκτελέσεις, προκειμένου ο δεύτερος με τη μπάντα να αποφασίσουν ποια τους ταιριάζει περισσότερο.

Μεγαλύτερη επιτυχία γνώρισε από τους Doobie Brothers. Έγινε η πιο κλασική του αμερικανικού συγκροτήματος, κέρδισε Grammy το 1980 ως το «Τραγούδι της χρονιάς».

Αν θέλετε να το έχετε σε συλλογή με τραγούδια διαλεγμένα ένα προς ένα, προτείνουμε τη διπλή με τίτλο “Ο Γιάννης Πετρίδης διαλέγει από τα 2005 τραγούδια του αιώνα / Warner Years Vol.01”, που κυκλοφόρησε το 2004.

Video Url

 

FOOL IF YOU THINK IT’S OVER – CHRIS REA (1978)

Από τα ωραιότερα τραγούδια του Chris Rea. Γραμμένο από τον ίδιο το 1978, με αφορμή το χωρισμό της μικρής του αδελφής. Εκτός από το ότι είναι από τις πιο χαρακτηριστικές επιτυχίες του Βρετανού, ήταν το πρώτο που του απέφερε τόσα χρήματα ώστε να μη χάσει το σπίτι του που κινδύνευε. 

Την επόμενη χρονιά κέρδισε τη μοναδική υποψηφιότητα του για Grammy, στη κατηγορία «Καλύτερος καλλιτέχνης».

Video Url

 

WHAT KIND OF FOOL – BARBRA STREISAND & BARRY GIBB (1981)

Δύο μεγάλες φωνές σ' ένα από τα ωραιότερα ερωτικά τραγούδια. Γραμμένο από τον Barry Gibb των θρυλικών Bee Gees με τον βραβευμένο με Grammy συνθέτη και παραγωγό Albhy Galuten.

Είναι υποδειγματικός ο τρόπος που αποχωρίζεται η μία φωνή την άλλη, όπως και ο τρόπος που «ενώνονται». Η Streisand σε μία από τις ωραιότερες ερμηνείες της καριέρας της, κρατά την ανάσα της για 13 δευτερόλεπτα ένα λεπτό πριν το τέλος του.

Κυκλοφόρησε το 1980, έγινε Νο.01 στην Αμερική στην κατηγορία "Adult Contemporary", ενώ στον Νο.10 στο Hot 100. Ουκ ολίγοι αυτοί που έχουν ταυτιστεί με τους στίχους.

Video Url

 

FOOLISH BEAT – DEBBIE GIBSON (1987)

Τα πάρτι στα σπίτια κλείνουν παραδοσιακά με μπαλάντες. Ένα από αυτά, εκείνη την εποχή, ήταν το ”Foolish beat”.

Κυκλοφόρησε το 1987, την επόμενη όμως χρονιά η Debbie Gibson είδε το τραγούδι της να σκαρφαλώνει στο Νο.01 της Αμερικής. Η 17χρονη πέτυχε μία ακόμη σημαντική πρωτιά, έγινε η μικρότερη σε ηλικία που έγραψε, τραγούδησε και έκανε παραγωγή σε Νο.01 επιτυχία στην Αμερική.

Πολλοί έκλαψαν, άλλες φορές χόρεψαν το μπλουζ και πάνω στο χορό… έκαναν και γνωριμίες.

Video Url

 

KISSING A FOOL – GEORGE MICHAEL (1987)

Έχει συμβεί σε άπαντες. Ελπίζουμε τουλάχιστον το φιλί να άξιζε.

Το τραγούδι που του «άνοιξε» τις πόρτες σ' ένα διαφορετικό μουσικό κοινό. O George Michael απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει περίφημα και σε τζαζ μπλουζ ήχους. Το έκτο και τελευταίο σινγκλ από το περιβόητο “Faith” έγινε Νο.01 στην Αμερική, στην κατηγορία “Adult Contemporary”.

Video Url

 

YOU DON'T FOOL ME – QUEEN (1995)

H σιγουριά του εραστή ότι δε θα ξεγελαστεί, μέσα από την αυτοπεποίθηση της φωνής του εμβληματικού καλλιτέχνη.

Ένα ακόμη εξαιρετικό τραγούδι των Queen, ερμηνευτικά και μουσικά, με τον ηχολήπτη David Richard να «ενώνει» τα κομμάτια της σύνθεσης με τόσο μαγικό τρόπο που δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για ένα μουσικό παζλ. Ο ηγέτης τους Freddie Mercury γνωρίζοντας ότι είχε προσβληθεί από τον ιό HIV περνούσε όσο περισσότερο χρόνο μπορούσε στο στούντιο, δημιουργώντας υλικό για μελλοντική χρήση από τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας όταν αυτός θα έχει «φύγει».

Το “You don’t fool me” κυκλοφόρησε το 1995, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του. Συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ των Queen με τον προφητικό τίτλο “Made in heaven”.

Video Url

 

LOVEFOOL – CARDIGANS (1996)

Λίγο μαζοχιστικοί οι στίχοι του, με την ηρωίδα να ζητά ευθέως την παραπλάνηση από τον αγαπημένο της. Βλέπετε ο έρωτας δεν έχει λογική.

Οι στίχοι είναι της τραγουδίστριας του συγκροτήματος Nina Person, ενώ οι στίχοι του κιθαρίστα τους Peter Svensson. Οι Cardigans γνώρισαν ραδιοφωνική επιτυχία με το “Lovefool” το 1996, ειδικά στη χώρα μας.

Video Url

 

FOOL AGAIN – WESTLIFE (1999)

Το συμβάν της επανάληψης.

Οι εκφραστές τoυ γεγονότος δημιουργήθηκαν το 1998 και κυριάρχησαν στην ποπ σκηνή την επόμενη δεκαετία. Το κορίτσια «φρόντισαν» το ιρλανδικό αγορίστικο γκρουπ να έχει τα περισσότερα Νο.01 τραγούδια μετά τους Beatles στην ιστορία του βρετανικού τσαρτ. Μετρούν 14, ενώ τα θρυλικά σκαθάρια 17.

Οι συνολικές πωλήσεις των άλμπουμ των Westlife ξεπερνούν τα 55 εκατ. αντίτυπα. Το “Fool again” κυκλοφόρησε το 1999. Από τις ωραιότερες μπαλάντες των 90ς.

Video Url

 

LOVE FOOLOSOPHY – JAMIROQUAI (2001)

Έξυπνο λογοπαίγνιο με τη φιλοσοφία από τον Jason K. Ο ηγέτης των Jamiroquai έγραψε και ερμήνευσε το “Love foolosophy” το 2001. Από τα ωραιότερα τραγούδια των βραβευμένων με Grammy Βρετανών εκπροσώπων της φανκ και άσιντ τζαζ μουσικής.

Στο βίντεο κλιπ, εκτός από τον τραγουδιστή που πρωταγωνιστεί, απολαμβάνουμε και το μοντέλο Heidi Klum που τότε ήταν μαζί.

Video Url

 

BABY I'M A FOOL – MELODY GARDOT (2009)

Γραμμένο εξ ολοκλήρου, στίχους και μουσική από την ερμηνεύτρια. Σύμφωνα με την Αμερικανίδα Melody Gardot, περιγράφει δύο ανθρώπους που φλερτάρουν αλλά δε σκοπεύουν να παραδεχτούν ότι είναι ερωτευμένοι. Επειδή δε μάθαμε αν τελικά το παραδέχτηκαν, τουλάχιστον ας παραδεχτούμε εμείς ότι αυτό το τζαζ τραγούδι αξίζει να το ερωτευτούμε. To “Baby I’m a fool” κυκλοφόρησε το 2009.

Video Url

 

FOOL FOR YOU – DUFFY (2011)

Ατμοσφαιρικό, ρυθμικό, γίνεται αισθησιακό με τη χροιά της φωνής της, η Ουαλή Duffy συμμετέχει και στους στίχους. Το “Fool for you” συμπεριλήφθηκε στη deluxe εκδοχή του ντεμπούτου της άλμπουμ με τίτλο “Rockferry” το 2011. Ως σινγκλ δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Η «αντρίκια» εξομολόγηση της δε φέρνει την ευτυχή κατάληξη, τη γεμίζει απορίες και οδηγείται σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις.

Video Url

 

FOOLIN' – DIONNE BROMFIELD (2011)

Η Βρετανίδα τραγουδίστρια και στιχουργός Dionne Bromfield δηλώνει ότι δε θα ξεγελαστεί από το αγόρι που έχει βγει.

Στην πραγματική της ζωή στάθηκε πολύ τυχερή. Σε ηλικία 7 ετών, η μητέρα της δούλευε στη μουσική βιομηχανία. Μία μέρα μη μπορώντας να βρει κάποια να την προσέχει στο σπίτι, την πήρε κοντά και γνωρίστηκε με την Amy Winehouse. Στα 11 άρχισε να τραγουδά επαγγελματικά, ενώ στα 13 έγινε η πρώτη που υπέγραψε η Winehouse όταν δημιούργησε τη δική της δισκογραφική το 2009. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε άλμπουμ.

Το “Foolin’” είναι το δεύτερο σινγκλ από το δεύτερο της άλμπουμ με τίτλο “Good for the soul”, που κυκλοφόρησε το 2011. Η φωνή της και κυρίως η μουσική θυμίζουν έντονα τη μέντορα της, την Amy.

Video Url

 

AUDITION (THE FOOLS WHO DREAM) – EMMA STONE (2016)

Κάποια όνειρα βγαίνουν αληθινά, κάποια πάλι όχι.

Το όνειρο της ηθοποιού Mia που περνά από κάστινγκ στο βραβευμένο με 8 Όσκαρ μιούζικαλ ”La la land” έγινε πραγματικότητα.

To “Audition (The fools who dream)” με την Emma Stone ήταν υποψήφιο για Όσκαρ στην κατηγορία «Καλύτερο τραγούδι». Το βραβείο πήγε στην ταινία αλλά στο “City of stars”, που ερμήνευσαν η Stone με τον Ryan Gosling.

Το αριστουργηματικό σάουντρακ του συνθέτη Justin Hurwitz κυκλοφόρησε το 2016. Έγινε Νο.01 στην Αγγλία, Νο.02 στον γενικό κατάλογο των άλμπουμ της Αμερικής και Νο.01 στο τσαρτ «Σάουντρακ» της ίδιας χώρας, ενώ κορυφαίο ήταν και στην Ελλάδα. 

Το όνειρο του συνθέτη έγινε επίσης πραγματικότητα. Κέρδισε δυο Όσκαρ από τα τρία που ήταν υποψήφιος. 

Σύμφωνα με το τραγούδι αλλά και την ταινία, πολλές οι «οντισιόν» που θα περάσουν οι ονειροπόλοι και ας αισθανθούν ανόητοι. Η πολυπόθητη επιβράβευση κρύβεται πίσω από την πίστη και την προσπάθεια.

Video Url

 

Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι συμπτωματική.