Η δεύτερη καριέρα του Rod Stewart

O Βρετανός Roderick David Stewart ξεκίνησε τη πορεία του ως τραγουδιστής συγκροτημάτων, για μία χρονιά στο Ray Davies Quartet το 1962 που στη συνέχεια μετονομάστηκαν Kings, στους Steampacket το 1965, Shotgun Express το 1966, Jeff Beck Group το 1967 και Faces το 1969. Στους Faces πήγε από προτροπή του απολυθέντος Ronnie Wood, ήταν μαζί στους Jeff Beck Group, με τον Wood να ξαναπαίρνει τη κιθάρα του το 1975 για να ενταχθεί στους Rolling Stones.

 

Ο Stewart με την αναγνωρίσιμη φωνή είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο για το πρώτο του σόλο δίσκο με την Mercury Records. Tο 1994 θα αποκτήσει το δικό του αστέρι στο Rock and Roll Hall of Fame, καθώς και το 2012 με τους Faces. Το 2016 θα στεφτεί Sir από το δούκα του Κέιμπριτζ, για τις υπηρεσίες του στη μουσική και τη φιλανθρωπία. Πλέον μετρά 53 χρόνια προσωπικής πορείας, με τις συνολικές πωλήσεις των άλμπουμ και σινγκλ του να ξεπερνούν τα 250 εκ. παγκοσμίως.

 

Σε ηλικία 57 ετών, το 2002, αποφασίζει να κάνει το λεγόμενο GAS (Great American Songbook), μία συλλογή με τα πιο γνωστά τραγούδια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Ως το 2010 θα κυκλοφορήσει πέντε, ξεπερνώντας τα 12 εκ. αντίτυπα. Έκανε μία δεύτερη καριέρα, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι από τις 15 υποψηφιότητες του για βραβείο Grammy οι πέντε είναι για το GAS, όπως και το μοναδικό που κέρδισε για μία από αυτές. Το πρώτο με τίτλο “It had to be you… The greatest American songbook” κυκλοφόρησε το 2002 και  θα αποδειχτεί το πιο επιτυχημένο εμπορικά, αφού θα ξεπεράσει τα 4.5 εκ. αντίτυπα. Κέρδισε υποψηφιότητα στην κατηγορία “Best Traditional Pop Vocal Album” και θα γίνει το τρίτο σε πωλήσεις στην προσωπική του δισκογραφία.

 

Το δεύτερο “As time goes by: The great American songbook Volume II” το 2003, θα ξεπεράσει τα 3.7 εκ. και θα του δώσει μία ακόμη υποψηφιότητα στην ίδια κατηγορία. Θα γίνει το έβδομο σε πωλήσεις από όλα του τα άλμπουμ. Το τρίτο “Stardust: The great American songbook Volume III” το 2004, θα ξεπεράσει το 2.2 εκ. Στο τρίτωμα των υποψηφιοτήτων του θα κερδίσει επιτέλους το πολυπόθητο Grammy, στην κατηγορία ”Best Traditional Pop Vocal Album”. Είναι το 14ο σε πωλήσεις στην καριέρα του. Το τέταρτο “Thanks for the memory: The great American songbook Volume IV”, το 2005, θα φτάσει σχεδόν το 1.4 εκ. αντίτυπα και θα έχει τέταρτη σερί υποψηφιότητα στο GAS αφιέρωμα, πάντα στην ίδια κατηγορία. Είναι το 19ο σε πωλήσεις στην καριέρα του.

Το πέμπτο και τελευταίο με τίτλο “Fly me to the moon: The great American songbook Volume V” το 2010, θα φτάσει τα 363.000 αντίτυπα. Δείχνει «μικρό» νούμερο σε σχέση με τα προηγούμενα, είναι όμως μεγάλος αριθμός πωλήσεων. Κέρδισε και αυτή τη φορά υποψηφιότητα στην ίδια κατηγορία σε μία σκληρή μάχη, αφού συνυποψήφιοι ήταν οι: Barbra Streisand, Johnny Mathis, Barry Manilow και Michael Buble, με τον τελευταίο να το κερδίζει. Την ίδια χρονιά θα κυκλοφορήσει και το “The great American songbook: Live”, που θα περιλαμβάνει 8 ζωντανές ηχογραφήσεις.

Μερικές από τις καλύτερες διασκευές του, στα Great American Songbook:

THESE FOOLISH THINGS (2002)

Τραγούδι του 1936. Η πρώτη εκτέλεση έγινε από τον Αφροαμερικανό τραγουδιστή, στιχουργό και πιανίστα Turner Layton.

Από το πρώτο άλμπουμ του Rod Stewart με τίτλο “It had to be you… The  great  American songbook”, το 2002. Θα αποδειχτεί το πιο επιτυχημένο τραγούδι των πέντε GAS, φτάνοντας μέχρι το No.13 στην Αμερική, στην κατηγορία “Adult Contemporary”.

Video Url

 

THE NEARNESS OF YOU (2002)

Τραγούδι του 1938, που πρωτοακούστηκε στην ταινία “Romance in the dark” εκείνης της χρονιάς. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε το 1940 από τον Αμερικανό Chick Bullock και την ορχήστρα του.

Video Url

 

EVERY TIME WE SAY GOODBYE (2002)

Η πρώτη ζωντανή εκτέλεση έγινε από τη Nan Wynn το 1944, ενώ η πρώτη ηχογράφηση από τον Benny Goodman και την ορχήστρα του με την Peggy Mann στα φωνητικά, την ίδια χρονιά. Οι στίχοι και η σύνθεση είναι του σπουδαίου Cole Porter.

Video Url

 

THAT'S ALL (2002)

Τραγούδι του 1952. Η πρώτη εκτέλεση και κυκλοφορία έγινε το 1953, από τον τεράστιο Nat King Cole.

Video Url

 

BEWITCHED, BOTHERED & BEWINDERED (with CHER) (2003)

Η πρώτη ζωντανή εκτέλεση έγινε από την Vivienne Segal το 1940 για το μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ με τίτλο “Pal Joey”, ενώ η πρώτη ηχογράφηση το 1941 από τον Benny Goodman με την ορχήστρα του και την Helen Forrest στα φωνητικά.

Ο Stewart το ερμηνεύει ντουέτο με τη Cher στο άλμπουμ “As time goes by: The  great  American songbook Volume II” το 2003 και θα γίνει η πιο επιτυχημένη από όλες τις συνεργασίες του στα GAS, φτάνοντας μέχρι το No.17 στην Αμερική, στην κατηγορία “Adult Contemporary”.

Video Url

 

AS TIME GOES BY (with QUEEN LATIFAH) (2003)

Η πρώτη εκτέλεση έγινε από τον τραγουδιστή, μουσικό, ηθοποιό και ραδιοφωνικό παραγωγό Rudy Valle με το συγκρότημα του Connecticut Yankees, το 1931. Γράφτηκε εκείνη τη χρονιά από τον Herman Hupfeld για το μιούζικαλ “Everybody’s welcome”. Επιτυχία όμως θα γίνει 11 χρόνια αργότερα, το 1942, με τη φωνή του Dooley Wilson στην αξέχαστη ταινία “Casablanca” με τον Humphrey Bogart και την Ingrid Bergman, των 8 υποψηφιοτήτων για Όσκαρ κερδίζοντας 3.

Ο Rod Stewart το τραγουδά ντουέτο με την Queen Latifah.

Video Url

 

TIME AFTER TIME (2003)

H πρώτη ηχογράφηση έγινε το 1946 από την Margaret Whiting με την ορχήστρα του Frank De Vol. Την επόμενη χρονιά ερμηνεύτηκε από τον Frank Sinatra στην ταινία “It happened in Brooklyn” που πρωταγωνιστούσε.

Video Url

 

ISN'T IT ROMANTIC (2004)

Πρωτοακούστηκε στην ταινία “Love me tonight” τον Αύγουστο του 1932, σε τρεις εκτελέσεις. Δύο με τους πρωταγωνιστές Maurice Chevalier και Jeanette MacDonald που το ερμήνευσαν ξεχωριστά ο καθένας και μία με την ορχήστρα του Harold Stern με τα φωνητικά του Bill Smith. Η πρώτη κυκλοφορία του τραγουδιού έγινε τον επόμενο μήνα με τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Nat Finston και της ορχήστρας του Paramount Studio Orchestra, με τον Sam Coslow στα φωνητικά.

Ο Stewart το συμπεριλαμβάνει στο τρίτο του αφιέρωμα με τίτλο “Stardust: The great American songbook Volume III” το 2004 και θα έρθει επιτέλους το πολυπόθητο Grammy στα χέρια του, στην κατηγορία ”Best Traditional Pop Vocal Album”.

Video Url

 

BLUE MOON (featuring ERIC CLAPTON) 2004

Πρώτη ηχογράφηση και πρώτη επιτυχία έγινε το 1934 από τον σαξοφωνίστα Glen Gray με το συγκρότημα του Casa Loma Orchestra, με τη φωνή του Kenneth Sargent.

Από τις πιο αισθαντικές ερμηνείες του Rod Stewart, η συνεργασία του με τον Eric Clapton στην κιθάρα το 2004 είναι από τις ωραιότερες διασκευές του τραγουδιού, που ξεπερνούν τις 320.

Video Url

 

A KISS TO BUILT A DREAM ON (2004)

Ακούστηκε για πρώτη φορά στην αστυνομική ταινία “The strip” του 1951 με την ερμηνεία της Αφροαμερικανίδας Kay Brown που έπαιζε και ως ηθοποιός. Η πρώτη κυκλοφορία έγινε την ίδια χρονιά από τον μουσικό Jimmy Dorsey και την ορχήστρα του, με την Sandy Evans και τον Pat O’Conor να το τραγουδούν.

Video Url

 

LET'S FALL IN LOVE (2005)

Τραγούδι του 1933 που έγραψε ο Ted Koehler και συνέθεσε ο Harold Arlen για την ταινία “Let’s fall in love” εκείνης της χρονιάς, με τον Edmund Lowe και την AnnSothern να πρωταγωνιστούν. Ο Lowe το τραγούδησε στην αρχή της ταινίας, η Sothern στο δεύτερο μισό της, ενώ ακούστηκε και από όλο το cast στο… happy end. Ο Arlen 6 χρόνια αργότερα θα συνθέσει το “Over the rainbow” για την ταινία “The wizard of Oz”, που ερμήνευσε η αξέχαστη Judy Garland στα 21 της.

Για τη προτροπή στον έρωτα τραγούδησε το 2005 και ο Stewart στο τέταρτο GAS του, με τίτλο “Thanks for the memory: The great American songbook Volume IV”.

Video Url

 

I'VE GOT A CRUSH ON YOU (duet with DIANA ROSS) (2005)

Τραγούδι του 1928 σε μουσική του George Gershwin και στίχους του αδελφού του Ira Gershwin. Πρωτοακούστηκε στο βασισμένο σε βιβλίο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ “Treasure girl” της ίδιας χρονιάς με την ερμηνεία του Clifton Webb και της Mary Hay, ενώ στο επίσης μιούζικαλ “Strike up the band” του 1930 έπαιξε η ορχηστρική εκδοχή του. Η πρώτη ηχογράφηση και κυκλοφορία έγινε από τη τζαζ τραγουδίστρια Lee Wiley και την ορχήστρα του MaxKaminsky το 1939.

Από τα ντουέτα που έκανε o Rod Stewart στα πέντε GAS, το μόνο όνομα που αναφέρει τραγουδώντας είναι της Diana Ross, λέγοντας… “Diana on you”. Για την ιστορία, το είχε ξανακάνει στο ντουέτο με την Tina Turner το 1990 στο τραγούδι “It takes two”, λέγοντας εκτός στίχων “It’s on you Tina, come on”.

Video Url

 

I'VE GOT MY LOVE TO KEEP ME WARM (2005)

Γράφτηκε το 1937 από τον Irving Berlin. Ηχογραφήθηκε πρώτη φορά από τον Βρετανό μουσικό Ray Noble και την ορχήστρα του, με τη φωνή του Howard Barrie.

Τραγουδήθηκε τον επόμενο μήνα στο μιούζικαλ “On the avenue” από τον Dick Powell και την Alice Faye που πρωταγωνιστούσαν.

Video Url

 

I GET A KICK OUT OF YOU (2010)

Ο Cole Porter έγραψε τους στίχους και τη μουσική το 1931 για το μιούζικαλ “Star Dust”, η παραγωγή όμως δεν ανέβηκε ποτέ. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε το 1934 από την ορχήστρα του Paul Whiteman με τα φωνητικά της Ramona Davies. Την ίδια χρονιά το τραγούδησε η Ethel Merman στο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ με τίτλο “Anything goes”, από το οποίο αποχώρησε την επόμενη για να πρωταγωνιστήσει στην αντίστοιχη ταινία του 1936 στο πλάι του Bing Crosby και το ερμήνευσε ξανά. Ο Porter είχε αναλάβει τη μουσική του μιούζικαλ.
 

Το 2010, ο Stewart θα το συμπεριλάβει στο πέμπτο του GAS, με τίτλο“Fly me to the moon:  The great American songbook Volume V”.

Video Url

 

WHAT A DIFFERENCE A DAY MAKES (2010)

Σύνθεση της Μεξικανής Maria Grever με ισπανικούς στίχους από την ίδια και τίτλο "Cuando vuela a tu lado”, του 1934. Η πρώτη ηχογράφηση έγινε την ίδια χρονιά από την ορχήστρα Pedro Via με τη φωνή του Jose "Chiquito" Socarras, που κυκλοφόρησε όμως την επόμενη. Η πρώτη ηχογράφηση και κυκλοφορία ως “What a difference a day makes” με στίχους του Stanley Adams έγινε το 1934 από τον Jimmy Ague, επιτυχία όμως γνώρισε το 1959 από την Dinah Washington.

Όπως η κάθε μέρα είναι διαφορετική, έτσι είναι και η κάθε εκτέλεση. Ο Rod Stewart έκανε μία ακόμα υποδειγματική διασκευή. Οι φίλοι της μουσικής και ειδικά του αειθαλούς Λονδρέζου με τη χαρακτηριστική βραχνάδα, ονειρευόμαστε ένα έκτο “Great American Songbook”, αν και το αφιέρωμα δείχνει ότι έκανε τον κύκλο του. Τον ερχόμενο Γενάρη θα γίνει 78 και η ικανότητα του εξακολουθεί να είναι αδιαμφησβήτητη. Ποτέ δεν ξέρεις…

Video Url