Louis Armstrong's Black & Blues: Το νέο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του διάσημου τζαζίστα

Wikimedia Commons / Herbert Behrens - Anefo

Έχουμε απολαύσει την μουσική του και τώρα ήρθε η ώρα να ακούσουμε την απίστευτη ιστορία του. Στο νέο ντοκιμαντέρ της AppleTV μπορούμε να απολαύσουμε τον Louis Armstrong μέσα από ακυκλοφόρητες ηχογραφήσεις, σπάνια πλάνα αρχείου και προσωπικές του συνομιλίες.

Το Louis Armstrong's Black & Blues προσφέρει μια οικεία και αποκαλυπτική ματιά σε έναν μουσικό που άλλαξε τον κόσμο, σε σκηνοθεσία του Sacha Jenkins. Το βιογραφικό ντοκιμαντέρ τιμά την κληρονομιά του Armstrong ως ιδρυτή της τζαζ, ενός από τους πρώτους διεθνώς γνωστούς και αγαπημένους σταρ και ως πολιτιστικό πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών. Η ταινία δείχνει πώς η ζωή του ίδιου του Armstrong εκτείνεται από την μετάβαση του Εμφυλίου Πολέμου στο κίνημα των Πολιτικών Δικαιωμάτων και πώς μετατράπηκε σε φιγούρα καταπολέμησης του ρατσισμού σε εκείνη την ταραγμένη εποχή.

Με την πλήρη υποστήριξη του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Louis Armstrong, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ είχαν πρόσβαση σε έναν θησαυρό σπάνιου αρχειακού υλικού, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων ωρών ηχογραφήσεων, πλάνα ταινιών, φωτογραφιών, προσωπικά ημερολόγια και εφημερίδων της εποχής για αποκλειστική χρήση στο πρώτο σημαντικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στη ζωή του.

Μουσικό σύμβολο με μια διεθνή καριέρα 50 χρόνων

Ο Louis Daniel Armstrong γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1901.Υπήρξε μια από τις φυσιογνωμίες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην τζαζ παίζοντας τρομπέτα και τραγουδώντας, με την καριέρα του να διαρκεί πέντε δεκαετίες.

Ο Armstrong γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Ορλεάνη. Έχοντας αναδειχθεί στη δεκαετία του 1920 ως ένας εφευρετικός τρομπετίστας και κορνετίστας, ο Armstrong καθιερώθηκε ως  μια θεμελιώδης επιρροή στον χώρο της τζαζ, μετατοπίζοντας το επίκεντρο της μουσικής από τον συλλογικό αυτοσχεδιασμό στη σόλο εκτέλεση. Γύρω στο 1922, ακολούθησε τον μέντορά του, Joe "King" Oliver, στο Σικάγο για να παίξει με τους Creole Jazz Band . Κέρδισε αναγνωρισιμότητα λαμβάνοντας μέρος σε διαγωνισμούς αυτοσχεδιασμού και η φήμη του έφτασε μέχρι τον Fletcher Henderson, έναν από τους πιο σημαντικούς μουσικούς, υπεύθυνος για την εξάπλωση της τζαζ και της σουίνγκ μουσικής. Ο Henderson έπεισε τον Armstrong να μετακομίσει στη Νέα Υόρκη, με την καριέρα του να απογειώνεται. Μετά από χρόνια περιοδειών, εγκαταστάθηκε στο Queens και μέχρι τη δεκαετία του 1950 είχε γίνει ένα εθνικό μουσικό σύμβολο, με εμφανίσεις στο ραδιόφωνο, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, εκτός από τις συναυλίες του.

Με την άμεσα αναγνωρίσιμη, πλούσια, λεπτή φωνή του, ο Armstrong ήταν επίσης ένας επιδραστικός τραγουδιστής και επιδέξιος αυτοσχεδιαστής, λυγίζοντας τους στίχους και τη μελωδία ενός τραγουδιού. Ήταν επίσης επιδέξιος στο scat τραγούδι. Ο Armstrong έμεινε γνωστός για τη χαρισματική σκηνική του παρουσία και τη φωνή του καθώς και για την τρομπέτα του. Μέχρι το τέλος της ζωής του, η επιρροή του είχε εξαπλωθεί στη ποπ μουσική γενικά. 

Ο Armstrong ήταν ένας από τους πρώτους δημοφιλείς αφροαμερικανούς καλλιτέχνες που έκανε την μετάβαση και κατέκτησε το λευκό και το διεθνές κοινό. Σπάνια πολιτικοποίησε δημοσίως την καταγωγή του, προς απογοήτευση των ομοεθνών του. Μπόρεσε να έχει πρόσβαση στα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κοινωνίας σε μια εποχή που αυτό ήταν δύσκολο για τους μαύρους άνδρες.

Ο Armstrong εμφανίστηκε σε ταινίες όπως το High Society (1956) δίπλα στους Bing Crosby, Grace Kelly και Frank Sinatra και Hello, Dolly! (1969) με πρωταγωνίστρια την Barbra Streisand. Έλαβε πολλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων τρεις υποψηφιότητες για βραβεία Grammy και μια νίκη για την φωνητική του ερμηνεία του Hello, Dolly!. Πέθανε τον Ιούλιο του 1971 σε ηλικία 69 ετών από καρδιακή προσβολή στην Νέα Υόρκη. Το 2017, εισήχθη μετά θάνατον στο Rhythm & Blues Hall of Fame.