Το Rock n Roll N****r της Patti Smith εξαφανίσθηκε από τις υπηρεσίες streaming

Wikimedia Commons / Klaus Hiltscher

Εκτός streaming έχει βρεθεί το τραγούδι Rock n Roll N****r της Patti Smith. Η Smith, η οποία δεν έχει ακόμη σχολιάσει την απομάκρυνση του κομματιού, για δεκαετίες έχει υπερασπιστεί την άχαρη αυτή προσπάθειά της να απενοχοποιήσει τη ρατσιστική προσβολή.

Το τραγούδι της Patti Smith Group, Rock n Roll N****r, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την κυκλοφορία του το Πάσχα του 1978, εξαφανίστηκε από τις υπηρεσίες streaming, αναφέρει το Rolling Stone. Η Smith δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για την απομάκρυνση του αμφιλεγόμενου τραγουδιού και δεν είναι σαφές ποιος πήρε αυτήν την απόφαση. Για δεκαετίες, υπερασπίστηκε τη χρήση της ρατσιστικής αυτής προσβολής, λέγοντας ότι ήθελε να επαναφέρει τον όρο για καλλιτέχνες και ανθρώπους στο περιθώριο της κοινωνίας.

Σε μια συνέντευξή της στο Rolling Stone για την προώθηση του άλμπουμ Easter (1978) αμέσως μετά την κυκλοφορία του, η Smith χρησιμοποίησε τη λέξη N****r για να περιγράψει τον Mick Jagger. Όταν ο δημοσιογράφος επεσήμανε ότι ο Jagger «δεν έχει υποφέρει όπως όλοι όσοι έχουν μεγαλώσει στο Χάρλεμ», η Smith απέφυγε να απαντήσει. Το 1996, αναγνώρισε ότι ο «επαναπροσδιορισμός» αυτής της λέξης ως σήμα κατατεθέν για όσους βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας δεν είναι ευνοϊκός». Παρ’ όλα αυτά, το τραγούδι παρέμεινε σταθερό στις συναυλίες της και η πιο πρόσφατη ερμηνεία του ήταν το 2019.

Ωστόσο, διάφορες διασκευές του τραγουδιού, συμπεριλαμβανομένου ενός από τον Marilyn Manson, παραμένουν στις υπηρεσίες streaming, όπως επισημαίνει η Patti Smith. Το πρωτότυπο κομμάτι παραμένει διαθέσιμο προς αγορά μαζί με το πλήρες άλμπουμ Easter. Μέχρι στιγμής, ούτε η Smith, ούτε η εταιρία που κυκλοφόρησε το άλμπουμ Arista έχουν σχολιάσει το γεγονός.