Νέα μουσική πριν φύγει ο Οκτώβριος - Καλή σου ακρόαση…

Από τη χορωδιακή εισαγωγή της έκτης στουντιακής πρότασης της βρετανίδας M.I.με τίτλο ΜΑΤΑ, στο φανκ των καλιφορνέζικων καυτερών πιπεριών που παραμένει γευστικό έστω και αν έχουν περάσει τριάντα οκτώ έτη δισκογραφικής παρουσίας, υπό τις οδηγίες για όγδοη φορά του Rick Rubin, σε έναν ακόμη διπλό δίσκο εν μέσω της εποχής των σιγκλ.

Ακολουθεί το ζεύγος από το Νάσβιλ The War and Treaty με μπλουζ, ροκ και σόουλ να ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα στο ομότιτλο του επερχομένου άλμπουμ τους τραγούδι, σε παραγωγή του Dave Cobb.

Επoένως σταθμός ένα δείγμα από την τρίτη στη σειρά κυκλοφορία του βετεράνου από το Πόρτλαντ του Όρεγκον, Ural Thomas μετά την επανείσοδό του στην μουσική βιομηχανία. Παραδοσιακή σόουλ στο single που ήταν προπομπός του άλμπουμ του 83χρονου. Οι λονδρέζοι Deadletter έγραψαν το Binge σε λιγότερο από μισή ώρα και η δυναμική του φανκ/ροκ τραγουδιού τους, τους δικαιώνει απόλυτα. Ο David Byrne δε, φουσκώνει από περηφάνια για τους συνεχιστές της κληρονομιάς του. Οι μπλουζ/κάντρι ήχοι της μαύρης χήρας του τραγουδιού της αμερικανίδας Nikki Lane, πατάνε σε δοκιμασμένες συνταγές και δεν αφήνουν παραπονεμένους αυτούς που θα ενδώσουν. Βρίσκεται στο τέταρτο στούντιο δίσκο της.

Τι και αν πέρασαν αρκετοί μήνες από την ανοιξιάτικη δεύτερη άλμπουμ κυκλοφορία του νεοϋορκέζικου κουιντέτου των Bodega, ο εθισμός που προκαλεί το ποστ παγκ τους είναι αρκετός για μια ακόμη επίσκεψη στο αυτοκριτικό τραγούδι της Nikki Belfiglio. Ακούγοντας τον Jawny  καταλαβαίνω γιατί επιλέχθηκε στο παρελθόν ν’ ανοίγει συναυλίες του Beck. Radio Friendly ποπ/ροκ συνθέσεις εμβαπτισμένες σε μια εναλλακτική κολυμπήθρα, όπως και το πρόσφατο σιγκλ του, ηχογραφημένο στην πόλη των Αγγέλων που θ’ ακούσουμε εδώ. Από την δεκαετία του ΄90 δανείζονται επιρροές οι βρετανοί The Wombats και μας δίνουν μια πρόγευση από το αναμενόμενο EP τους Is This What It Feels Like to Feel Like This?, που θα κυκλοφορήσει στις 18 του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Ο δεύτερος δίσκος του πολύ ενδιαφέροντος DWayne είναι γεγονός και φέρει τον τίτλο My Favourite Blue Jeans. To simple κυκλοφόρησε στις αρχές του μήνα και ήταν το τέταρτο σιγκλ από την νέα δουλειά, ενός ακόμη κατοίκου του Λος Άντζελες.  Ερμηνευμένο σε τοπική διάλεκτο της γενέτειράς του, ο Vieux Farka Tourè μας τραγουδά το Tongo Barra, από τον δίσκο αφιέρωμα στον πατέρα του γεμάτο διασκευές των τραγουδιών του, με τίτλο Ali.

Το πόνημα το σιγοντάρει το εναλλακτικό τρίο από το Χιούστον, οι Khruangbin, στο στούντιο των οποίων ηχογραφήθηκε και ο δίσκος. Δεν ξέρω πόσοι από εσάς έχουν ακούσει το απολαυστικό doo wop τραγούδι των Randy & the Rainbows, Denise, top ten επιτυχία στις ΗΠΑ το 1963 που κυκλοφόρησε. Οι περισσότεροι από εσάς το γνωρίζετε από την διασκευή της παρέας της Debbie Harry, δεκαπέντε χρόνια αργότερα με ελαφρά αλλαγμένο τον τίτλο. Ονειρικά φωνητικά αλά Beach Boys, ηλεκτρονικοί ήχοι και μια αραχνοΰφαντη ρυθμική  βάση, σκιαγραφούν το παραμύθι που ερμηνεύει η σύμπραξη του Noah Benjamin Lennox (Panda Bear) και του Peter Kember (Sonic Boom).

Ένα από τα ομορφότερα σιγκλ της χρονιάς, το She, έρχεται στη συνέχεια από την σόουλ φωνή ενός λευκού, του βρετανού Ash Radford. Η Rosalia κυκλοφόρησε το τρίτο της άλμπουμ την άνοιξη που μας πέρασε. Το Motomami + κυκλοφόρησε στις αρχές του Σεπτέμβρη και περιέχει έξτρα υλικό σε σχέση με την πρώτη του κυκλοφορία, μεταξύ άλλων και τη ζωντανή ηχογράφηση του ντουέτου της με τον Weeknd, τη φήμη, ηχογραφημένο στην Βαρκελώνη. Από την Ομάχα της Νεμπράσκα έρχεται το όνομα που ακολουθεί την πετυχημένη ισπανίδα, χωρίς όμως τα εκατομμύρια των streaming της.

Αυτό δε μειώνει διόλου την σύνθεση του νεαρού αμερικάνου τραγουδοποιού Kris Lager που υπάρχει και στο νέο του άλμπουμ, το μόλις λίγων ημερών Presence. Ο ίδιος προτείνει το άκουσμά του ποπ/μπλουζ πνευματικού του παιδιού, μια ηλιόλουστη ημέρα, οδηγώντας με κατεβασμένα τα παράθυρα του αυτοκινήτου, επομένως… Μπλουζ, Rock'n'roll, κάντρι, φολκ και πανγκ αναμειγνύουν από το 2016 κατά δήλωση, που εδώ αποδεικνύεται, οι δύο τύποι Henry Sauda και Beppe Facchetti που παρουσιάζονται καλλιτεχνικά με το όνομα Superdownhome.

Το 2019 άνοιγαν τις συναυλίες του Fantastic Negrito στο μέρος της περιοδείας στη γενέτειρά τους Ιταλία. Εκμεταλλεύομαι το δώρο του διαδικτύου για ν’ ακούσουμε τον σε άλλες εποχές αδύνατο να βρεθεί φολκ τραγουδιστή από την Αυστραλία, John Haydock.

Φολκ και μπλουζ μονοπάτια και από τον Καναδά, αυτή τη φορά με τη βοήθεια του Ray Bonneville. Ο 74χρονος σήμερα καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει από το 1993 εννέα άλμπουμ, με πιο πρόσφατο το At King Electric του 2018. Ο επίλογος είναι χωρίς λόγια. Είναι ένα διαμάντι που έρχεται από ακόμη έναν καλλιτέχνη της σημερινής λίστας που βρίσκεται στην τρίτη ηλικία, τον Little Freddie King και το μπλουζ φάρμακό του από το Μισισίπι. Καλή σου ακρόαση…

Στο Spotify:

 

Στο  Youtube:

Video Url

 

και η λίστα με τα τραγούδια:

 

 

Καλλιτέχνες

Τίτλος τραγουδιού

Άλμπουμ/Σιγκλ/EP

Ημ. Κυκλοφορίας

M.I.A.

Marigold

MATA

14/10/2022

Red Hot Chili Peppers

The Drummer

Return of the Dream Canteen

14/10/2022

The War and Treaty

Lover's Game

Lover's Game

30/09/2022

Ural Thomas and the Pain

Promises

Dancing Dimensions

03/06/2022

DEADLETTER

Binge

Binge

18/08/2022

Nikki Lane

Black Widow

Denim & Diamonds

23/09/2022

BODEGA

Territorial Call of the Female

Broken Equipment

11/03/2022

JAWNY

wide eyed

wide eyed

14/10/2022

The Wombats

I Think My Mind Has Made Its Mind Up

I Think My Mind Has Made Its Mind Up

07/10/2022

DE'WAYNE, feat. I DONT KNOW HOW BUT THEY FOUND ME

SIMPLE

SIMPLE

05/10/2022

Vieux Farka Tourè et Khruangbin

Tongo Barra

Ali

23/09/2022

Panda Bear, Sonic Boom

Edge of the Edge

Edge of the Edge

03/08/2022

Ash Radford

She

She

05/10/2022

ROSALÍA

LA FAMA - Live en el Palau Sant Jordi

MOTOMAMI +

09/09/2022

Kris Lager

Breathe In The Sunshine

Breathe In The Sunshine

07/09/2022

Superdownhome

Nobody's Twist

Nobody's Twist

26/08/2022

John Haydock

Hurricane Town

Hurricane Town

31/08/2022

Ray Bonneville

The Way It Was Before

The Way It Was Before

26/08/2022

Little Freddie King

Coke No Ice

Blues Medicine

11/08/2022