“The look of love”. 20 λόγοι να το αγαπήσεις

H πρώτη ηχογράφηση του αριστουργήματος των Burt Bacharach και Hal David έγινε τον Δεκέμβριο του 1966 σε ορχηστρική εκδοχή από τον θρυλικό σαξοφωνίστα Stan Getz, δισκογραφήθηκε όμως το 1968.

H πρώτη κυκλοφορία του έγινε 4 μήνες αργότερα με την Dusty Springfield, τον Απρίλιο του 1967, γνωρίζοντας επιτυχία. Την ίδια χρονιά ακούστηκε στην ταινία παρωδία James Bond: “Casino Royale” με πρωταγωνιστές τους David Niven, Peter Sellers και Ursula Andress. Δύο χρόνια αργότερα, το 2008, συμπεριλήφθηκε στο Grammy Hall of Fame.

Είτε με την έννοια της αγάπης είτε του έρωτα, ο καθένας το «βλέπει» και το βιώνει διαφορετικά. Άλλες τόσες «όψεις» και ακόμα περισσότερες απόψεις έχει μουσικά, αφού διασκευάστηκε από τουλάχιστον 500 καλλιτέχνες και δημιουργούς, ανάμεσα τους οι: Isaac Hays, Anita Baker, Gladys Knight, Tony Bennett, Dionne Warwick, Barry Manilow, Billy May & his Orchestra, Lisa Minelli, Johnny Mathis, Patti Austin, Michael Ball, Yazz και Glenn Frey. Μας «κέρδισαν» 20 διαφορετικές από τους προαναφερθέντες και τις παρουσιάζουμε με χρονολογική σειρά:

 

DUSTY SPRINGFIELD (1967)

Η Mary Isobel Catherine Bernadette O' Brien είναι η πιο επιτυχημένη Βρετανίδα τραγουδίστρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τη δεκαετία του ’60. Το έκανε και ντουέτο με τον Αμερικανό Barry Manilow το 2014, αφού πρώτα το είχε τραγουδήσει και μόνος του το 2010.

Video Url

 

NINA SIMONE (1967)

Το μόνο που χρειάστηκε να κάνει η Eunice Kathleen Waymon ήταν να ανοίξει το στόμα της. Το ηχόχρωμα της και ο χαρακτηριστικός τρόπος της ερμηνείας της, αρκούσαν.

Video Url

 

ANDY WILLIAMS (1967)

O Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός Howard Andrew Williams το τραγούδησε 6 μήνες μετά την πρωτότυπη κυκλοφορία.

Video Url

 

JACK JONES (1967)

Δύο μήνες αργότερα, ο επίσης Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός John Allan Jones έγινε ο 13ος και τελευταίος που το διασκεύασε τη χρονιά εκείνη.

Video Url

 

SERGIO MENDES & BRAZIL ’66 (1968)

Η εκτέλεση του Βραζιλιάνου μουσικού με το συγκρότημα του έγινε από τις πιο επιτυχημένες διασκευές του τραγουδιού. Ο Mendes το ηχογράφησε ξανά τριάντα χρόνια αργότερα, το 2008, σε συνεργασία με την Fergie των Black Eyed Peas στα φωνητικά.

Video Url

 

NANCY WILSON (1968)

H Αμερικανίδα τζαζ τραγουδίστρια και ηθοποιός Nancy Cue Wilson στη δεύτερη μουσικά δεκαετία της καριέρας της, δεν θα μπορούσε να «δώσει» κάτι λιγότερο από αυτό.

Video Url

 

DIANA ROSS & THE SUPREMES (1968)

To πιο επιτυχημένο εμπορικά συγκρότημα της δισκογραφικής εταιρίας Motown τη δεκαετία του ’60. Η Diana Ernestine Earle Ross το επανερμήνευσε 38 χρόνια αργότερα, το 2006, στη σόλο της καριέρα.

Video Url

 

STAN GETZ (1968)

Γνωστός ως «The Sound», ο θρυλικός Αμερικανός έχει επίσης χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαιότερους τενόρους σαξοφωνίστες όλων των εποχών.

Video Url

 

FOUR TOPS (1969)

Τo διάσημο αντρικό κουαρτέτο από το Ντιτρόιτ που τραγούδησε με μεγάλη επιτυχία σόουλ, R&B, τζαζ και ντίσκο ήχους, θέλησε να αφήσει τη στάμπα του διασκευάζοντας το.

Video Url

 

VIC DAMONE (1969)

O πολυτάλαντος Αμερικανός Vito Rocco Farinola, τραγουδιστής, στιχουργός, ραδιοφωνικός παραγωγός και τηλεοπτικός παρουσιαστής, σε ζωντανή ηχογράφηση του τραγουδιού.

Video Url

 

WILLE BOBO (1969)

Ήδη γνωστός σε τζαζ, λάτιν και R&B ήχους, ξεκίνησε στα 50’s αλλά δισκογράφησε στα 60’s, ο Πουορτερικανός William Corea έδωσε πιο ατμοσφαιρική εκδοχή.

Video Url

 

SHIRLEY BASSEY (1972)

Εκφραστική, εκκεντρική αλλά πάντα αυθεντική, η Dame Shirley Veronica Bassey θέλησε στα 35 της να το διασκευάσει, σε ένα από τα 37 άλμπουμ της λαμπερής καριέρας της.

Video Url

 

BOBBY WOMACK (1973)

Εκτός του ότι προσέθεσε δικούς του στίχους, λέξεις και επιφωνήματα, «πείραξε» και τον αρχικό λέγοντας “was in your eyes” αντί “is in your eyes”. Τόσο μουσικά όσο και ερμηνευτικά, ο Robert Dwayne Womack το διαφοροποίησε αισθητά από τις υπόλοιπες διασκευές, παρουσιάζοντας μια από τις ωραιότερες εκτελέσεις.

Video Url

 

ELAINE & ELLEN (1979)

Η μεταμόρφωση του σε εκπληκτική ντίσκο εκδοχή. Το κατεξοχήν ερωτικό τραγούδι, πλέον χορεύεται.

Video Url

 

DEACON BLUE (1990)

Η Σκωτσέζικη ροκ μπάντα μπήκε σφήνα στα μεγαθήρια και τα κατάφερε περίφημα.

Video Url

 

SUSANNA HOFFS (1997)

Με παρακαταθήκη την αναγνώριση από το γυναικείο συγκρότημα των Bangles, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και κιθαρίστρια Susanna Lee Hoffs στη σόλο της διαδρομή το διασκεύασε εξαιρετικά.

Video Url

 

KENNY G (1999)

Ο Kenneth Bruce Gorelick, από τους πιο εμπορικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, «πέρασε» μοναδικά το μήνυμα των στίχων μέσω του σαξοφώνου του, αφού αυτοί απουσίαζαν.

Video Url

 

DIANA KRALL (2001)

Η Καναδή τζαζ τραγουδίστρια και πιανίστρια έδωσε μια από τις κορυφαίες εκτελέσεις του τραγουδιού. Το μοτίβο της να διασκευάζει παλαιότερες επιτυχίες, την έκανε μια από τις πιο εμπορικές καλλιτέχνιδες της γενιάς της.

Video Url

 

JOSE PADILLA feat. N' DEA DAVENPORT (2001)

Το τραγούδι ήταν ήδη στην τρίτη δεκαετία ζωής του. Ο Ισπανός DJ και παραγωγός, ειδήμων του είδους, του έδωσε φρέσκια πνοή συνοδεύοντας τη με αισθαντικά φωνητικά.

Video Url

 

TINA ARENA (2007)

Η Filippina Lydia “Tina” Arena, από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες της Αυστραλίας, χωρίς να το τροποποιήσει ιδιαίτερα το διασκεύασε αξιοπρεπέστατα.

Video Url

 

🎵 The look of love, it's saying so much more than just words could ever say… 🎵