Δισκοθήκη: Ανακαλύψτε φωνές που ίσως δεν ξέρετε, Sarah Vaughan

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Η Sarah Lois Vaughan (27 Μαρτίου 1924 – 3 Απριλίου 1990) ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ.

Video Url

 

Με το παρατσούκλι "Sassy" και "The Divine One", κέρδισε τέσσερα βραβεία Grammy, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου Lifetime Achievement. Της δόθηκε ένα NEA Jazz Masters Award το 1989. Ο κριτικός Scott Yanow έγραψε ότι είχε «μία από τις πιο θαυμαστές φωνές του 20ου αιώνα».
 

Η  Vaughan γεννήθηκε στο Newark, New Jersey, από τον Asbury "Jake" Vaughan, έναν ξυλουργό στο επάγγελμα που έπαιζε κιθάρα και πιάνο, και την Ada Vaughan, μια πλύστρα που τραγουδούσε στη χορωδία της εκκλησίας, μετανάστες από τη Βιρτζίνια. Οι Βον έζησαν σε ένα σπίτι στην οδό Brunswick στο Νιούαρκ για ολόκληρη την παιδική ηλικία της Βον. Ο Τζέικ ήταν βαθιά θρησκευόμενος. Η οικογένεια δραστηριοποιήθηκε στην Εκκλησία βαπτιστών New Mount Zion στην οδό Thomas 186. Η Βον ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά ετών, τραγούδησε στη χορωδία της εκκλησίας και έπαιζε πιάνο για πρόβες και ακολουθίες.

Ανέπτυξε από νωρίς μια αγάπη για τη λαϊκή μουσική στους δίσκους και το ραδιόφωνο. Στη δεκαετία του 1930, έβλεπε συχνά τοπικά και περιοδεύοντα συγκροτήματα στο παγοδρόμιο της οδού Montgomery. Στα μέσα της εφηβείας της, άρχισε να μπαίνει παράνομα στα νυχτερινά κέντρα του Νιούαρκ και να παίζει ως πιανίστα και τραγουδίστρια στο Piccadilly Club και στο αεροδρόμιο του Newark.

Η Vaughan φοίτησε στο East Side High School και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Newark Arts High School, που άνοιξε το 1931. Καθώς οι νυχτερινές της περιπέτειες ως ερμηνεύτρια κατέκλυσαν τις ακαδημαϊκές της αναζητήσεις, εγκατέλειψε το λύκειο κατά τη διάρκεια του δευτεροβάθμιου έτους της για να επικεντρωθεί στη μουσική.

Video Url

 

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url