Αλμπέρ Καμύ: Για να γνωρίσεις μια πόλη πρέπει να δεις πώς οι άνθρωποι ερωτεύονται και πεθαίνουν σ’ αυτήν

Αλμπέρ Καμύ: Για να γνωρίσεις μια πόλη πρέπει να δεις πώς οι άνθρωποι ερωτεύονται και πεθαίνουν σ’ αυτήν

Ο Γάλλος φιλόσοφος, λογοτέχνης και συγγραφέας, Αλμπέρ Καμύ γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 1913 και πέθανε 4 Ιανουαρίου του 1960.

Ένας βολικός τρόπος για να γνωρίσει κανείς μια πόλη, είναι να βρει πώς δουλεύουν, πώς ερωτεύονται και πώς πεθαίνουν σ’ αυτήν. Στη μικρή μας πόλη, να ‘ναι τάχα η επίδραση του κλίματος, όλα αυτά γίνονται μαζί, με το ίδιο έξαλλο κι αφηρημένο ύφος.

Το Οράν, αντίθετα, είναι φαινομενικά μια πόλη ανυποψίαστη, μια πόλη, μ’ άλλα λόγια, απόλυτα σύγχρονη. Δεν είναι απαραίτητο, κατά συνέπεια, να ξεκαθαρίσουμε με ποιο τρόπο ερωτεύονται στον τόπο μας.

Οι άντρες και οι γυναίκες ή αλληλοσπαράζονται γρήγορα γρήγορα μέσα σ’ αυτό που το λένε ερωτική πράξη ή πάλι βυθίζονται στη μακρόχρονη συνήθεια του αντρόγυνου. Ανάμεσα σ’ αυτά τα δυο άκρα, πολλές φορές, δεν υπάρχει μέση οδός.

(…)Η υπόλοιπη ιστορία, κατά τα λεγόμενα του Γκραν, ήταν πολύ απλή. Όπως γίνεται και μ’ όλο τον κόσμο: παντρεύονται, αγαπιούνται ακόμα λίγο, δουλεύουν. Δουλεύουν τόσο ώσπου να ξεχνούν ν’ αγαπάνε.

(…)Κάτω από ομαλές συνθήκες, γνωρίζουμε όλοι, συνειδητά ή όχι, ότι δεν υπάρχει έρωτας που να μην μπορεί να γίνει καλύτερος, κι ωστόσο καταλήγουμε να δεχτούμε, με λιγότερη ή περισσότερη ηρεμία πνεύματος, να παραμένει ο δικός μας έρωτας στο επίπεδο της μετριότητας. Η ανάμνηση όμως είναι πιο απαιτητική.

Αλμπέρ Καμύ, «Η Πανούκλα», εκδόσεις Καστανιώτη