Εκεί που ο Αλή-Μπαμπάς μάζευε ξύλα, είδε να περνάνε απάνω στ΄άλογά τους σαράντα κλέφτες! Καταφοβισμένος ο Αλή-Μπαμπάς έκρυψε τα γαϊδούρια του πίσω από κάτι χαμόκλάδα και σκαρφάλωσε σ΄ένα δέντρο κι΄από κει είδε τον αρχιληστή να στέκεται μπροστά σ΄ένα βράχο και να λέει: "άνοιξε σουσάμι". Την ίδια στιγμή άνοιξε η πόρτα κι όλη η συμμορία μπήκε σε μια βαθειά σπηλιά! Σε λίγο, οι κλέφτες βγήκαν πάλι έξω, ο αρχηγός τους είπε: "Κλείσε σουσάμι". Ύστερα όλοι καβαλίκεψαν τ’ άλογά τους κι έφυγαν. Μόλις έμεινε μόνος ο Αλή Μπαμπάς, κατέβηκε κι ΄είπε τα μαγικά λόγια "άνοιξε σουσάμι". Και ω θαύμα! Η πόρτα της σπηλιάς άνοιξε και....
Η συνέχεια στα σχόλια, από τα "Κλασικά Εικονογραφημένα".
Μου ήταν δύσκολο να μην το αναρτήσω :)
Πρόκειται βέβαια για τον "Αλή Μπαμπά και οι 40 κλέφτες", από τα παραμύθια "1001 Νύχτες", τα περίφημα παραμύθια που έγραψαν ιστορία.
Ο Rimsky-Korsakov το 1888 γράφει μια υπέροχη Συμφωνική Σουίτα σε 4 μέρη, βασισμένη σε αυτά και σκόπιμα έκανε τους τίτλους ασαφείς, για να μη συνδέονται με συγκεκριμένες ιστορίες ή τα ταξίδια του Sinbad, θέλοντας ο ακροατής να ακούει το έργο του μόνο σαν συμφωνική μουσική με θέμα φανταστικών αφηγήσεων από την Ανατολή, δηλώνοντας:
"All I desired was that the hearer, if he liked my piece as symphonic music, should carry away the impression that it is beyond a doubt an Oriental narrative of some numerous and varied fairy-tale wonders and not merely four pieces played one after the other and composed on the basis of themes common to all the four movements.
Δικαιολογημένα θεωρείται το δημοφιλέστερο έργο του.
*
*
Στις 4 Ιουνίου 1910, ο S. Diaghilev με τα Ballets Russes έδωσε την πρεμιέρα του έργου "Scheherazade" πάνω στην μουσική του Korsakov, στην Opéra Garnier στο Παρίσι, με χορογραφία του Fokine και με κοστούμια και σκηνικά του Leon Bakst.
Ο Serov σχεδίασε την αφίσα των Ballets Russes, όπως επίσης και την αυλαία του προσκήνιου μετά από παραγγελία του Diaghilev. Το σχέδιο το εμπνεύστηκε από περσικές μινιατούρες και τέλειωσε το 1911. Κοσμούσε τη σκηνή του μπαλέτου μέχρι το 1914, όταν μαζί με άλλα σκηνικά καταστράφηκαν από ξαφνική φωτιά στην αποθήκη.
Στον ρόλο του χρυσού σκλάβου ο Nijinsky και στον ρόλο μιας εκ των συζύγων του σάχη Σαχριάρ, η Ida Rubinstein.
Στην παράσταση, η θεατρικότητα και η μιμική της Ida και του Nijinsky ήταν τόσο δυνατές και έντονες, ασυνήθιστο για παράσταση μπαλέτου, που η ηθοποιός Sarah Bernhardt που πήγε να το δει, αναφώνησε αγαναχτισμένη: "Πάμε να φύγουμε γρήγορα! Φοβάμαι ότι όλοι εδώ είναι μουγκοί"!!!! Δεν ήξερε ότι δεν υπήρχε ομιλία στο μπαλέτο...
*
*
Ο Ravel, γητεμένος κι αυτός και εμπνευσμένος από περσική μουσική και από την μουσική του Κόρσακοφ, γράφει το 1898 την "Ouverture de Shéhérazade" (το πρώτο σωζόμενο ορχηστρικό έργο του), και 4 χρόνια αργότερα γράφει έναν κύκλο 3 τραγουδιών με βάση τα εξωτικά ποιήματα του Γάλλου ποιητή Tristan Klingsor, που περιγράφουν ανατολίτικες ιστορίες θανάτου και κινδύνου.
Από την σελίδα της
De Profundis Ya