Casta Diva - Maria Callas, Άγγιξε την τελειότητα

Casta Diva - Maria Callas, Άγγιξε την τελειότητα

Άγγιξε την τελειότητα...

Η Μαρία Κάλλας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 2 Δεκεμβρίου του 1923 και πέθανε στο Παρίσι στις 16 Σεπτεμβρίου του 1977. Γεννημένη ως Μαρία Άννα Σοφία Σεσιλία Καλογεροπούλου, ήταν κορυφαία Ελληνοαμερικανίδα υψίφωνος και η πλέον γνωστή παγκοσμίως ντίβα της όπερας.

Το ρεπερτόριό της εκτεινόταν από την κλασική όπερα σέρια και τα μπελ κάντο έργα των Ντονιτσέτι, Μπελίνι και Ροσίνι, φθάνοντας ως τη μεταγενέστερη όπερα των Βέρντι και Πουτσίνι. Επιπλέον, στην αυγή της καριέρας της ερμήνευσε μελοδράματα του Βάγκνερ. Τιμώντας τη μουσική και δραματική τέχνη της, το οπερατικό κοινό χαρακτήρισε την Κάλλας La Divina («Η Θεϊκή»).

Γεννήθηκε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από Έλληνες μετανάστες στην Αμερική. Έλαβε τη μουσική της εκπαίδευση στην Ελλάδα σε ηλικία δεκατριών ετών και έπειτα εδραιώθηκε στο οπερατικό στερέωμα στην Ιταλία. Περνώντας από τα δεινά του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αντιμετωπίζοντας μυωπία υψηλού βαθμού που την άφησε σχεδόν τυφλή επί σκηνής, κατάφερε να διακριθεί ξεπερνώντας πλήθος εμποδίων, μεταξύ των οποίων και τη σκανδαλοθηρία του τύπου, που συχνά την αντιμετώπιζε δυσμενώς. Στα μισά της καριέρας της μια αισθητική αλλαγή, η σημαντική απώλεια βάρους της, καθόρισε τη μετέπειτα σκηνική της παρουσία.

Έγινε γνωστή στο γενικό κοινό κυρίως μέσα από τις αναφορές του τύπου στα αμφιλεγόμενα γεγονότα της επαγγελματικής της συμπεριφοράς και της προσωπικής της ζωής. Ωστόσο, η καλλιτεχνική της πορεία αποτελεί τη βασική υστεροφημία της· δεκάδες χρόνια μετά τον θάνατο της, παραμένει κορυφαίο παράδειγμα «απόλυτης πριμαντόνας» (prima donna assoluta) και συνιστά μία εκ των πλέον εμπορικώς επιτυχημένων καλλιτεχνών της όπερας.