Όταν ο Prince έκανε 'τον γύρο του κόσμου' - 11 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το άλμπουμ

Όταν ο Prince έκανε 'τον γύρο του κόσμου' - 11 πράγματα που δεν γνωρίζαμε για το άλμπουμ

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

1. Ο γύρος του κόσμου σε μια μέρα βγήκε χωρίς την παραμικρή διαφήμιση, δυο μήνες αφού τελείωσε η περιοδεία της πορφυρής βροχής

2. Με τα δικά του λόγια ο δίσκος δεν έχει να κάνει με τους Beatles, στο εικαστικό μέρος, περισσότερο με το ότι δεν ήθελε τον εαυτό του στο εξώφυλλο. Στο μουσικό αν και δικαίως χαρακτηρίστηκε ψυχεδελικό, ο ίδιος απέφυγε να το συνδέσει με τα σκαθάρια, δεχόμενος το feeling της ψυχεδέλεια. Ένα ψυχεδελικό άλμπουμ που χτίστηκε γύρω από το ομότιτλο τραγούδι που του έδωσε ο αδελφός της Lisa από τις Wendy & Lisa, David Coleman, ένα χρόνο πριν.

3. Κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1985 και ήταν το πρώτο άλμπουμ της δισκογραφικής του εταιρείας, Paisley Park Records, η οποία θα κλείσει εννιά χρόνια μετά από την Warner Bros.

4. Στο ομότιτλο τραγούδι αναφέρεται ανάμεσα στους δημιουργούς και ο πατέρας του, John L. Nelson, μόνο για λόγους οικονομικής βοήθειας από την καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων. Το ίδιο έκανε και για ένα ακόμη τραγούδι του δίσκου, το The Ladder

5. To Condition of the Heart το ηχογράφησε σχεδόν σε απόλυτο σκοτάδι στο στούντιο μόνος του στο πιάνο. Στους στίχους αναφέρει τη σούπερ σταρ του βουβού κινηματογράφου, Clara Bow. Στην ταινία του 1986 που σκηνοθέτησε ο ίδιος, το Under The Cherry Moon, είχε στο δωμάτιο του μια κορνίζα της ηθοποιού. Επίσης σε διάφορες περιοδείες του συνήθιζε να κάνει περίεργες γκριμάτσες όπως λένε και οι στίχοι του τραγουδιού και για τις οποίες ήταν γνωστή, όπως και άλλοι ηθοποιοί του βουβού κινηματογράφου άλλωστε. Πιθανόν να το έγραψε για την ταραχώδη σχέση που είχε με τη δίδυμη αδελφή της συνεργάτιδάς του Wendy, την Susannah Melvoin, όπως και μεταξύ άλλων και του πολύ γνωστού Nothing Compares 2 U.

6. Την μεγάλη επιτυχία του δίσκου, το Raspberry Beret, θα τη διακωμωδήσει στο επισόδειο 201 του Muppets Tonight, τον Σεπτέμβριο του 1997, ως Raspberry Sorbet. Στο ίδιο σόου θα πει το Starfish and coffee, από το Sign o' the Times του 1987, το Let's Go Crazy, από το Purple Rain του 1984 και το She Gave Her Angels, μια ηχογράφηση του 1996 που θα έβγαινε στην κασετίνα, Crystal Ball του 1998. Ήταν η εποχή που λεγόταν The Artist Formerly Known As Prince με απολαυστικές πρόζες να το καυτηριάζει.

7. To Tamborine ακούστηκε στο σόου του κωμικού Chris Rock στο Netflix, στον επίλογο του που είχε τίτλο Tamborine.

8. Στην maxi single έκδοση του, το τραγούδι που ξεκινάει τη δεύτερη πλευρά του δίσκου, το America, ξεπερνάει τα είκοσι λεπτά, αφού ήταν αδύνατον να σταματήσει το τζαμάρισμα στο στούντιο όταν το ηχογραφούσε. Στην έκδοση του lp έφτανε "μόνο" τα τρεισήμισι λεπτά.

9. Το Pop Life είναι γραμμένο για την κοκαΐνη και ήταν ένα από τα τέσσερα σιγκλ που έβγαλε ο δίσκος. Τα άλλα του έβδομου παιδιού του ήταν τα Raspberry Beret, America και Paisley Park.

10. Τα έγχορδα στην εισαγωγή του The Ladder είναι μέρος ηχογράφησης από το τραγούδι Our Destiny, μια ηχογράφηση που δεν μπήκε στο Purple Rain παρά μόνο στην Deluxe έκδοσή του δίσκου, τριάντα τρία χρόνια μετά, το 2017.

11. Ο επίλογος του άλμπουμ το αλά Purple Rain, μπλουζάτο, Temptation, ήταν και η τελευταία στούντιο ηχογράφηση που μπήκε και στο δίσκο. Εμείς μάθαμε την αργή έκδοσή του με την περίφημη συνομηλία του με τον Θεό, να ηχογραφήθηκε παραμονές Χριστουγέννων του 1984. Ήταν και το τελευταίο κομμάτι στο παζλ πριν κυκλοφορήσει ο δίσκος. Δύο μόλις μουσικοί συμμετέχουν στο τραγούδι, ο Eddie M.στο σαξόφωνο και ο Prince σε όλα τα υπόλοιπα...

Paisley Park

Around the World in a Day

Condition of the Heart

Tamborine

America (12'' mix)

Temptation