It’s Alive!Η χρονιά που μόλις έφυγε είχε μερικές απολαυστικές ζωντανά ηχογραφημένες στιγμές

It’s Alive!Η χρονιά που μόλις έφυγε είχε μερικές απολαυστικές ζωντανά ηχογραφημένες στιγμές

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ξεπερνώντας το πρόβλημα του «δεν ήμουν εκεί» μας μεταφέρουν μέσα στη δράση σπάζοντας με ευκολία το φράγμα του χρόνου. Απολαυστικές εξίσου με τα στούντιο αδέλφια τους τις κατά ευχαριστήθηκα, ελπίζω και εσείς.

Toto - Africa (LP: 40 Tours Around The Sun - 22/3/2019) Το 2018 έκλεισαν σαράντα χρόνια παρουσίας στη δισκογραφία και το γιόρτασαν με μια εκτενή περιοδεία. Οι Steve Lukather, David Paich, Steve Porcaro και Joseph Williams βρίσκονται εδώ. Το ακούσαμε πρώτη φορά στο Toto IV του 1982.

Elvis Presley – Suspicious Minds (Live At The International Hotel, Las Vegas, 23/8/1969 – The Dinner Show) (LP: Live 1969 – 13/4/2019)

Μια ακόμη επετειακή κυκλοφορία, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από την εμφάνισή του στη Μέκκα του τζόγου και των φαντασμαγορικών σόου. Τότε επέστρεφε μετά από εννιά χρόνια απουσίας στη σκηνή με την μπάντα του και επιπλέον μια πλήρη ορχήστρα και δύο φωνητικά γκρουπ, μπροστά σε δύο χιλιάδες κόσμο για 29 εμφανίσεις. Ο βασιλιάς σε μια απολαυστική στιγμή, της τότε φρέσκιας διασκευής του και περιέργως left over του From Elvis in Memphis, ένα από τα 500 καλύτερα τραγούδια του ροκ σύμφωνα με το περιοδικό Rolling Stone.

Jimi Hendrix – Stone Free (LP: Songs For Groovy Children (The Fillmore East Concerts – 22/11/2019)

Ένας αμερικάνος στο Λονδίνο, μέσα σε μια ώρα έγραψε έναν ύμνο για μια αυθεντική κυλιόμενη πέτρα και τρία χρόνια μετά το έφτασε στα όρια του, παραμονή πρωτοχρονιάς του 69. Μια άκρως χορταστική εκτέλεση της δεύτερης πλευράς του Hey Joe. Στο αγαπημένο τραγούδι του Jeff Beck από τον Hendrix, χρησιμοποιεί αφροαμερικάνους μουσικούς, στο μπάσο τον Billy Cox και στα ντραμς τον Buddy Miles, η βραχύβια δηλαδή Band Of Gypsys.

Peter Gabriel – Animal Nation Live (LP: Growing Up Live – 8/2/2019)

Δεκαέξι χρόνια μετά την κυκλοφορία του φιλμ από την εμφάνισή του στο Μιλάνο, μέρος της περιοδείας που υποστήριζε το άλμπουμ του UP, οι οπαδοί του έχουμε την ευκαιρία ν’ ακούσουμε για πρώτη φορά το ηχητικό κομμάτι της ως αυτόνομο έργο. Τον συνοδεύουν στα φωνητικά οι εκ Τανζανίας αείμνηστοι Dr Hukwe Zawose και ο Charles Zawose, κομμάτια της εταιρείας του Real World. Στο συγκεκριμένο τραγούδι πρέπει να πω ότι γίνεται μια από τις πιο συγκινητικές παρουσιάσεις μελών ορχήστρας που έχω ακούσει να καταγράφεται με τη συμμετοχή του κοινού. Το τραγούδι ακουγόταν στην ταινία The Wild Thornberrys Movie του 2002.

The Rolling Stones – Out Of Control (LP: Bridges to Buenos Aires – 8/11/2019)

Εάν δεν είχατε τη τύχη να βρίσκεστε την άνοιξη του 1998 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μαζί με τους αργεντινούς φίλους σας να παρακολουθείτε στην Bridges to Babylon tour τους ακόμα και πριν είκοσι χρόνια γερόλυκους της ροκ τώρα μπορείτε. Στη δεύτερη ζωντανά ηχογραφημένη κυκλοφορία εντός του 2019 επαληθεύουν άνετα και γι’ αυτό και χιλιοειπωμένο, ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ροκ μπάντα που πάτησε το πόδι της στον πλανήτη. Προσπερνώ με δυσκολία την φιλοξενούμενη εμφάνιση του Bob Dylan και διαλέγω μια στιγμή από τον ολοκαίνουργιο τότε δίσκο Bridges to Babylon για χάρη της τρομπέτας του Kent Smith.

Miles Davis – All Blues (LP: 1960 Live and Remastered – 17/05/19)

Τα τέλη του ‘50 με αρχές του ‘60 ήταν μια σπουδαία περίοδος για τον αγαπημένο τρομπετίστα. Τον βρίσκουμε μεταξύ δύο σημαντικών στούντιο ηχογραφήσεων (του στολιδιού στο στέμμα του, Kind of Blue & του Sketches of Spain) οπότε έρχεται αυτή η στιγμή της ζωντανής ηχογράφησης του Davis. Μεταξύ Στοκχόλμης και Παρισιού ο Sonny Stitt αντικαθιστά τον πρόσφατα αποχωρήσαντα John Coltrane και έτσι συμμαζεύεται χρονικά, το παίξιμο του σαξοφώνου. Από το αδελφάκι της κυκλοφορίας The Final Tour (The Bootleg Series, Vol. 6) του 2018, διαλέγω το δωδεκάμετρο μπλουζ του κλασσικού All Blues, παιγμένο στην εμφάνισή του κουιντέτου στον κρύο βορά.

Tom Morello – Power To The People (LP: Imagine: John Lennon 75th Birthday Concert (Live) – 18/1/2019)

Χρονιά της συναυλίας στο Μάντσισον Σκουέρ Γκάρντεντης Νέας Υόρκης το 2015, στις 5 Δεκεμβρίου. Οι λόγοι προφανείς, όπως ενημερώνει άλλωστε και ο τίτλος του δίσκου. Μια μίξη γενεών από καλλιτέχνες όπως τον Willie Nelson, John Fogerty και τον Steven Tyler, έως τους Roots, Chris Stapleton και τον Aloe Blacc, τίμησαν τότε το σκαθάρι. Εδώ ο Rage Against the Machine, Tom Morello, σε μια δυναμική εκτέλεση του αγαπημένου τραγουδιού που πρωτοκυκλοφόρησε ως σιγκλ και υπήρχε στο άλμπουμ - συλλογή τέσσερα χρόνια αργότερα, Shaved Fish του 1975.

Prince – International Lover (LP: 1999 (Super Deluxe) – 29/11/2019)

Η έκδοση είναι εκπληκτική και συλλεκτική αν μη τι άλλο, με τσουχτερή τιμή βεβαίως, περίπου εκατόν πενήντα ευρώ για τα δέκα βινύλια της και ένα Dvd. Για εμάς τους κοινούς θνητούς ευτυχώς υπάρχει το διαδίκτυο για να μπορούμε να είμαστε κοινωνοί της υπέροχης ευκαιρίας να απολαύσουμε ζωντανές ηχογραφήσεις του μικρού πρίγκιπα και μέχρι πρόσφατα ανέκδοτες. Διαλέγω ένα άγνωστο στους πολλούς τραγούδι του, από το δεύτερο σόου που έδωσε στα τέλη του Νοεμβρίου του 1982 στο Ντιτρόιτ. Ξεδιπλώνει όλο το ταλέντο του ως σαγηνευτικός perfomer στα οκτώμισι λεπτά του τραγουδιού που ήταν ο επίλογος του διπλού 1999, το 1982. Ήταν επίσης και ο λόγος που πήρε την πρώτη του υποψηφιότητα για γκράμμι, το 1984, για καλύτερη RnB ανδρική ερμηνεία, που αν δεν υπήρχε το Billie Jean το βραβείο θα ήταν δικό του.

Pink Floyd – Shine On You Crazy Diamond (Parts I–V) (Live Delicate Sound of Thunder - 2019 Remix) (13/12/2019)

Εδώ θα «κλέψω» λίγο αφού το ηχητικό ντοκουμέντο της συναυλίας στη Νέα Υόρκη όχι μόνο έχει επεξεργασθεί αλλά έχει ρεμιξαριστεί σε εννέα τραγούδια για τις ανάγκες τις νέας τους κασετίνας. Θυμίζω στους παλιότερους ότι και η αρχική κυκλοφορία του το 1988 είχε στούντιο στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση όμως και φαντάζομαι πως θα συμφωνήσουν μαζί μου και οι οπαδοί τους, ο πειρασμός είναι απλά τεράστιος και πώς να το κάνουμε αυτές οι τέσσερις νότες 45 χρόνια τώρα χτυπούν με την ίδια δύναμη το ακουστικό νεύρο…

Joe Bonamassa ‎– Drive (LP: Live At The Sydney Opera House – 25/10/2019)

Ένας από τους πιο παραγωγικούς μπλουζίστες του νέου αιώνα με δεκατρείς σόλο στούντιο δίσκους και δεκαέξι ζωντανά ηχογραφημένους, στην πιο πρόσφατη στιγμή του από τη δεύτερη κατηγορία. Η εμφάνισή του έγινε το 2016 ενώ υποστήριζε το Blues of Desperation και όπως είναι φυσικό οι συνθέσεις του έχουν τη μερίδα του λέοντος. Το Drive είναι το τραγούδι που θ’ ακούσουμε ενώ δέχεται μια εκτεταμένη εκτέλεση από τον δημιουργό του. Ηχογραφημένο στην Αυστραλία.

Paul Weller – You Do Something To Me (LP: Other Aspects (Live At The Royal Festival Hall) – 8/3/2019)

Εκπληκτικός ήχος, ο Modfather φωνητικά φορμαρισμένος και μια πλούσια πλήρη ορχήστρα, η London Metropolitan Orchestra, να υποστηρίζει τα παιδιά του, από όλα τα στάδια της σαραντάχρονης και καριέρας του. Σας είχα προτείνει λίγο καιρό πριν το παράξενο μουσείο του από το πρώτο σόλο δισκογραφικό του βήμα. Εδώ μια στιγμή από το Stanley Road του 1995.

Beth Gibbons & The Polish National Radio Symphony Orchestra - Lento e largo – Tranquillissimo (LP: Henryk Górecki: Symphony No. 3 (Symphony Of Sorrowful Songs) 22/3/2019)

Για επίλογο μια ερμηνεία που δεν υπάρχει σε στούντιο εκτέλεση, ένα εξτραδάκι δηλαδή της παραπάνω λίστας. Ηχογραφημένο ζωντανά στη Βαρσοβία, στο The National Opera Grand Theatre στις 29 Νοεμβρίου του 2014, πρόκειται για την καταγραφή μιας μοναδικής εμφάνισης, όπου η τραγουδίστρια των Portishead μετατρέπεται σε μια γήινη σοπράνο, ερμηνεύοντας στα πολωνικά την πετυχημένη συμφωνία του 1976 του Henryk Górecki . Την μητρική γλώσσα της σύνθεσης δεν τη γνωρίζω για να έχω άποψη για την πιστότητα της αγγλίδας ερμηνεύτριας αλλά η ουσία, το σπαρακτικό συναίσθημα ενός σημειώματος / προσευχής που γράφτηκε στον τοίχο των κρατητηρίων της γκεστάπο κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από μια 18χρονη απευθυνόμενη στην μητέρα της, μεταφέρεται στον ακροατή της δεύτερης πράξης που διαλέγω εδώ ως απόσπασμα.

Και μαζεμένα σε μια λίστα: