Ο Bruce Springsteen διασκευάζει - Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Ο Bruce Springsteen διασκευάζει - Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

 

Stayin' Alive (Brisbane, 26/2/2014)

 

Η πρώτη εκτέλεση των Bee Gees φυσικά, που στα χέρια του αφεντικού παίρνει μια άλλη διάσταση.

 

 

 

 

Bruce Springsteen with the Sessions Band - Love of the Common People.

 

Οι περισσότεροι ίσως το ξέρετε από την εκτέλεση του Paul Young από το 1982, Νο2 στην Αγγλία. Εδώ ο Bruce συνδυάζει την εκτέλεση των ομοεθνών του The Winsotns του 1969 με τις ρέγγε αναφορές που πρώτος μπόλιασε τη σύνθεση ο εκ Τζαμάικας Nicky Thomas ένα χρόνο μετά. Τώρα η βραδιά είναι από τον Οκτώβριο του 2006 στο Palau Sant Jordi στην Μπαρτσελόνα, και υπάρχει ως bonus track στο άλμπουμ Live In Dublin του 2007.

 

 

 

 

Buffalo Gals (Live at the New Orleans Jazz & Heritage Festival, 2006) (παραδοσιακό τραγούδι που έρχεται από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα)

 

 

 

 

Twist & Shout / La Bamba (Live) (Buenos Aires – Αργεντινή - 1988)

 

Uno, Dos ,Tres, Cuatro… και χαμός. Από την περιοδεία Amnesty Tour. Αναρωτιέμαι πώς να νιώθει κάποιος βλέποντας από κοντά αυτή την ανθρώπινη παλίρροια να ανεβοκατεβαίνει ρυθμικά…

 

 

 

 

Royals (Νέα Ζηλανδία, Auckland 2/3/2014)

 

Το να γράφεις ένα τραγούδι σε μισή ώρα και να φτάνει να κερδίζει το γκράμμι της καλύτερης ποπ ερμηνίας δεν είναι τυχαίο. Το να το κάνεις στα 16 σου απλά κάνει το πράγμα πιο εντυπωσιακό. Τι και αν η σύνθεση της Lorde δεν είχε και την πιο ευφάνταστη μουσική. Λυρικός ο Springsteen για μια ακόμη φορά κάνει το τραγούδι δικό του.

 

 

 

 

Spill The Wine (Hunter Valley 23/2/2014)

 

Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση για πρώτη φορά διασκευάζει τον Burdon και την παρέα του. Σχεδόν κινηματογραφική ερμηνεία. Ένα ταξίδι και μάλιστα δεκάλεπτο.

 

 

 

 

…και μια που μιλήσαμε για Burdon και War τι ποιο φυσική συνέχεια από το επόμενο…

 

War

 

 

 

 

Bruce Springsteen & The E Street Band - Turn! Turn! Turn!

 

 

 

 

London Calling (με Tom Morello (Rage Against the Machine))

 

 

 

 

Boom Boom, (29/4/2014)

 

Δεν μπορούσε να ξεφύγει ένα από τα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το rock and roll σύμφωνα με τη λίστα του Rock and Roll Hall Of Fame. Ένα ακόμη κοινό σημείο με τον Eric Burdon αφού το έχουν ηχογραφήσει και οι Animals.

 

 

 

 

BRUCE SPRINGSTEEN & THE E STREET BAND - 634-5789 (Soulsville, U.S.A.)

 

Ένα από τα διαμάντια της Atlantic, πρωτοερμηνευμένο από τον Wilson Pickett το 1966 τότε που η Patti LaBelle έκανε δεύτερα φωνητικά. Ηχογραφημένο στο άντρο της μαύρης μουσικής, το Apollo Theatre της Νέας Υόρκης, το 2012 και για πρώτη φορά η μπάντα του χωρίς τον The Big Man.

 

 

 

 

Brown Eyed Girl (Adelaide 2017)

 

 

 

 

Shout (Madison Square Garden New York City 28/3/2016)

 

Ένα θρυλικό κομμάτι. Ήταν μόλις δέκα χρονών όταν το κυκλοφόρησαν οι Isley Brothers και εδώ το ακούμε σε μια οκτάλεπτη εκτέλεση.

 

 

 

 

Can't Help Falling in Love (Wembley Arena 5 Ιουνίου 1981)

 

Μπορεί μια σκληρή φωνή με τη συνοδεία μόνο της κιθάρας να ακουστεί πιο εύθραυστη από ποτέ; Μπορεί μια λιτή ερμηνεία να σε καθηλώσει; Οι θετικές απαντήσεις κρύβονται στα δύο μόλις λεπτά του διασκευασμένου Elvis.

 

 

 

 

Bruce Springsteen & Sam Moore (Sam & Dave) - Soul Man (live 2009)

 

 

 

 

Trapped (Live at Meadowlands Arena, E. Rutherford, NJ – 6/8/ 1984)

 

Κλείνω με την πρώτη διασκευή που είχα ακούσει από τον Springsteen και την παρέα του. Το τραγούδι ήταν στο ρεπερτόριό του από το 1981 και συνέχιζε να το ερμηνεύει και στην περιοδεία του Born In The USA αλλά και δεκαετίες αργότερα. Από αυτήν πάρθηκε και η ηχογράφηση που συμπεριλήφθηκε στον δίσκος των USA For Africa We are The World. Το περιοδικό Rolling Stone το συγκαταλέγει σε ένα από τους καλύτερους κρυμμένους θησαυρούς του αφεντικού.

 

 

 

 

και όλα μαζί

 

 

 

 

Θοδωρής Φαχουρίδης