Gloria Lasso: Ορίστε δέκα τραγούδια μιας υπέροχης φωνής

Gloria Lasso: Ορίστε δέκα τραγούδια μιας υπέροχης φωνής

Από τον Θοδωρή Φαχουρίδη

Καθόμουν αναπαυτικά σε ένα λόμπι αθηναϊκού ξενοδοχείου σήμερα, όταν από τα ηχεία βγήκε η αέρινη ερμηνεία της Gloria Lasso από το μακρινό 1955 καθώς διασκεύαζε το Stranger in paradise. Τέλεια μουσική υπόκρουση για τον ψυχρό αέρα της πρωτεύουσας.

Η ισπανίδα Rosa Vicenta Montserrat Coscolín Figueras όπως ήταν το κανονικό της όνομα γεννήθηκε στις 25/10 του 1922 στην Μπαρτσελόνα και έφυγε πλήρης ημερών στο Μεξικό στις 5/12 του 2005. Με τον πρώτο της σύζυγο Guillermo Tejero Benito θα ξεκινήσει με το καλλιτεχνικό της όνομα την καριέρα της στα τέλη της δεκαετίας του 40 από τη Μαδρίτη για να βρεθούν στο Παρίσι, τρία χρόνια μετά και χωρίς τις τρεις τους κόρες στο δρόμο της αναζήτησης μεγαλύτερης επιτυχίας. Αυτή ήρθε όταν το ζευγάρι χώρισε, και είχε έξι μηδενικά, μιας και η διασκευή της στο τραγούδι από το βραβευμένο μιούζικαλ Κισμέτ του 1953 που έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή ο Tony Bennet την ίδια χρονιά, ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις στη Γαλλία.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία που λένε και συμπεριλαμβάνει άλλους πέντε γάμους, καταγγελίες για φοροδιαφυγή, μετεγκατάσταση στο Μεξικό, προσπάθειες για μια δεύτερη καριέρα στη Γαλλία τη δεκαετία του 70, επαναηχογραφήσεις.

Ορίστε δέκα τραγούδια μιας υπέροχης φωνής

L'étranger au paradis - 1955

Boléro dans la nuit – 1955

Toi, mon demon – 1956

Lisboa Antiga - 1956

Amour perdu - 1957

La Chanson D'orphée – 1959

Venus - 1959

Valentino – 1960

Pepito

El Silencio – 1966

και όλα μαζί

ΥΓ. Λίγες ώρες μετά από μια συζήτηση με έναν νεαρό για τους Porcupine Tree, τους Madrugada και φυσικά τους Pink Floyd. Ο μουσικός σχιζοφρενής φίλος της γειτονιάς σας, γνήσιο «παιδί» των Γιάννη/Κώστα…