Κώστας Ζουγρής: 10 μουσικοί που άλλαξαν την ζωή μου

Κώστας Ζουγρής: 10 μουσικοί που άλλαξαν την ζωή μου

 

 

Είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς μόνο 10 μουσικούς από μια ολόκληρη ζωή, σίγουρα ο τίτλος αδικεί κάποιους που επίσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της σχέσης μου με την μουσική, αλλά αυτό είναι το ζητούμενο από την δημιουργία της κάθε λίστας από αυτές που παρουσιάζουμε, να μπεις στο δίλημμα το να επιλέξεις κάτι, η αποφυγή του να πάρεις θέση δεν με βρίσκει σύμφωνο, παρά το ρίσκο των εκάστοτε επιλογών.

 

ELVIS PRESLEY

Θυμάμαι τους μεγαλύτερους να διασκεδάζουν στα πρώτα χρόνια του ροκ εντ ρολ και την εντύπωση που μου είχε κάνει το ότι αρκετοί έφηβοι της εποχής προσπαθούσαν να μοιάσουν στον Elvis στα ατέλειωτα πάρτι που γινόντουσαν στις γειτονιές της Αθήνας.

 

 

 

 

JOHN LENNON

Video Url

O John Lennon ήταν αυτός που έβαλε τις βάσεις για να δημιουργηθεί ο θρύλος των Beatles. To She Loves You ήταν το τραγούδι που τρέλανε τους πιτσιρικάδες της εποχής και δημιούργησε την υστερία που ακολούθησε για το συγκρότημα στα επόμενα χρόνια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

Πάντα είχα καλές σχέσεις με το λαϊκό μας τραγούδι που ήταν πρώτο στις προτιμήσεις μου σε σχέση με τα άλλα είδη του Ελληνικού τραγουδιού και ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν ο κορυφαίος όλων

 

 

 

 

RAY CHARLES

Άρχισα να ακούω τον Ray Charles στις αρχές της δεκαετίας του '60 ανακαλύπτοντας ότι είχε κάτι που τον έκανε να ξεχωρίζει από τους άλλους τραγουδιστές της εποχής.

 

 

 

 

JAMES BROWN

O James Brown της δεκαετίας του '60 ήταν πράγματι το κάτι άλλο που συνδύαζε πολλές από τις τάσεις της μαύρης μουσικής.

 

 

 

 

BOB DYLAN

O Dylan προκάλεσε την προσοχή μου γύρω στα 1964-65, νωρίτερα τον ήξερα απλά σαν συνθέτη σε μερικά από τα ωραία τραγούδια της εποχής. Από τότε παραμένω θαυμαστής του.

 

 

 

 

LOU REED

O Lou Reed αντιπροσωπεύει κάθε άκουσμα που είχα όλα αυτά τα χρόνια που ακούω μουσική, συνδυασμός της δεκαετίας του '50 με το... αύριο.

 

 

 

 

MARVIN GAYE

Από το 1962 που άκουσα τα πρώτα του τραγούδια με εντυπωσίασε παρά το γεγονός ότι τα τραγούδια του δεν ανέβαιναν ιδιαίτερα στο τσαρτ, είχε ένα εντελώς δικό του προσωπικό ύφος.

 

 

 

 

JIM MORRISON

Οι Doors ήταν και παραμένουν από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, η μελαγχολία που βγαίνει μέσα από πολλά τραγούδια τους, σε συνδυασμό με τον μύθο που πάντα κουβαλούσε σαν προσωπικότητα ο Morrison, το άδοξο τέλος του, ήταν μια καθαρή ροκ ιστορία που δεν μπορούσε να σ'αφήσει αδιάφορο.

 

Video Url

 

LUDWIG VAN BEETHOVEN

Η κλασική μουσική δεν ήταν αγαπημένη μου όταν ήμουν μικρός, όμως ο Beethoven ήταν πάντα ο πιο γνωστός εκπρόσωπος της 'άλλης πλευράς' για μένα και μεγαλώνοντας άρχισα να ανακαλύπτω το μέγεθος της δημιουργίας του.

 

 

 

 

Κώστας Ζουγρής