Λύπη προκαλούν οι λίστες του Billboard με τα καλύτερα

Για μένα και τον Πετρίδη εδώ και αρκετά χρόνια έχει χαθεί η μαγεία που ασκούσε επάνω μας το αμερικάνικο τσαρτ από μικρά παιδιά.

Σε κάθε ταξίδι μας στην Καλιφόρνια δεν υπήρχε περίπτωση να μην επισκεφθούμε τα γραφεία του Billboard στο Χόλυγουντ για να πάρουμε διάφορες πληροφορίες.

Οι νέες τεχνολογίες δυστυχώς οδήγησαν το περιοδικό σε σταδιακή απαξίωση με βασικό πρόβλημα το ότι έπεσε στην παγίδα να δημιουργήσει δεκάδες διαφορετικά τσαρτ με συνέπεια να απαξιώσει το τοπ 100 που πια, όπως και το περιοδικό δεν ασκεί την επιρροή που είχε στο παρελθόν.

Οι λίστες που δημοσιεύει με τα δήθεν καλύτερα όλων των εποχών δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα, ούτε σε αξία, ούτε σε πωλήσεις, ούτε σαν παρουσία στα τσαρτς, ούτε σε πραγματική απήχηση.

Έγινε ένα μαγείρεμα με σκοπό να έχει καλύτερη απήχηση στους νεότερους, που όμως στην πλειοψηφία τους αγνοούν ποιο είναι το Billboard.

Έχουμε αποδεχθεί βέβαια ότι οι εποχές αλλάζουν, αλλά να βλέπουμε τους Beatles για πρώτη φορά κάτω από τα 50 και το Dark Side Of The Moon κάτω από τα 30, είναι τουλάχιστο περίεργο.

Αλλά εντάξει, ας το παραβλέψουμε αυτό, με ποια κριτήρια όμως η Adele είναι πάνω από το Thriller και το Rumours που έχουν πουλήσει πολύ περισσότερο έμειναν στο Νο 1 τουλάχιστον τις διπλές και στην περίπτωση του Thriller δεν υπάρχει σύγκριση. Δυστυχώς ένα περιοδικό με ιστορία ενός αιώνα δύσκολα θα αποφύγει το κλείσιμο.

Κώστας Ζουγρής

https://www.billboard.com/charts/greatest-billboard-200-albums