10 facts που δεν γνωρίζατε για το "Rumors" των Fleetwood Mac

Το θρυλικό album των Fleetwood Mac στο μικροσκόπιο

Ένα από τα σπουδαιότερα albums όλων των εποχών. Με τις ιστορίες που το συνοδεύουν, σχετικά με τις κραιπάλες και τις διαμάχες μεταξύ των μελών που έχουν γράψει ιστορία. Διαμάχες που φυσικά είχαν και ερωτική παράμετρο, με τα δύο ζευγάρια του συγκροτήματος (McVie-McVie και Buckingham-Nicks) να αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις. Είναι ίσως το υλικό με το οποίο δημιουργούνται τα καλύτερα έργα τέχνης.

47 χρόνια μετά, πάμε να δούμε 10 facts για το θρυλικό "Rumors" των Fleetwood Mac.

01. Το album κέρδισε το βραβείο για το δίσκο της χρονιάς στα Grammy του 1977. Είχε δε να αντιμετωπίσει δίσκους κολοσσούς όπως τα Hotel California και Aja (Steely Dan). Από το 2003 δε, είναι μέλος του Grammy Hall of Fame, ενώ αντίστοιχα από το 2018 μέλος του Εθνικού Μητρώου Ηχογραφήσεων της Βιβλιοθήκης του Κονγκρέσου.

02. Το "The Chain" είναι το μόνο τραγούδι του δίσκου στο οποίο έχουν συνεισφέρει και τα πέντε μέλη. Χρειάστηκε δε περίπου έναν ολόκληρο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Παρά το γεγονός ότι ήταν το πρώτο που γράφτηκε για το Rumors, ολοκληρώθηκε μόλις τρεις εβδομάδες πριν το album δοθεί στην εταιρεία κατασκευής βινυλίου.

03. Υποτίθεται πως ο John McVie παραλίγο να παίξει ξύλο με τον Lindsay Buckingham. Σύμφωνα με το περιοδικό FarOut, η συνύπαρξη τους ήταν βασανιτήριο και δεν ήταν λίγες οι στιγμές που χτυπούσαν το κεφάλι τους στον τοίχο λόγω της συναναστροφής τους. Λέγεται πως κάποια στιγμή ο ένας έριξε ένα ολόκληρο μπουκάλι βότκα στο κεφάλι του άλλου, με τις φωνές να ακούγονται σε όλη τη γειτονιά.

04. Οι Rolling Stones υπήρξαν έμπνευση για το "Go your Own Way". Καθώς το γκρουπ έψαχνε να βρει το ρυθμό στα τύμπανα που θα συνόδευε το θρυλικό κομμάτι, ο Lindsay Buckingham πρότεινε κάτι στο στυλ του Street Fighting Man των Stones, που μόλις είχε ακούσει. Παίζοντας air drums έδειξε στον Mick Fleetwood το ρυθμό και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

05. Το "Don't Stop" κέρδισε μια δεύτερη νεότητα και περίοδο δημοφιλίας, όταν ο Bill Clinton το επέλεξε ως το τραγούδι της ορκομωσίας του :
https://www.youtube.com/watch?v=A3JA1nWPFqM

06. To "Dreams" κέρδισε μια δεύτερη νεότητα και περίοδο δημοφιλίας όταν ένα skater γύρισε ένα viral διαδικτυακό video, το οποίο είχε το τραγούδι ως ηχητικό background. Ως αποτέλεσμα, το "Dreams" εκείνη τη βδομάδα του 2020 ανέβηκε στο Hot 100 και στη θέση #21. Για πρώτη φορά από το 1977. Ανάμεσα σε αυτούς που αναπαρήγαγαν το viral video ήταν και τα ίδια τα μέλη του γκρουπ.

07. Παρά το γεγονός ότι το album "έβγαλε" τέσσερα singles, μόνο το Dreams μπήκε στο Hot 100.

08. Το "Rumors" εμφανίστηκε στα charts με τα πλέον ευπώλητα albums 461 εβδομάδες (μη συνεχόμενες) από την κυκλοφορία του και έπειτα.

09. Το τραγούδι Silver Springs θα έμπαινε στο τελικό tracklist του δίσκου αν υπήρχε επιπλέον χώρος. Το ακούσαμε στην επανακυκλοφορία του 2004:
https://www.youtube.com/watch?v=kVE4aOUX2iM

10. To "Rumors" έχει πουλήσει συνολικά πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Είναι το 5ο album σε πωλήσεις στα 70s και το 9ο όλων των εποχών