Underrated X : Lynyrd Skynyrd

Lynyrd Skynyrd

Ο αμερικανικός νότος ποτέ δε βρήκε ανάλογο μουσικό αντίστοιχο

Κατά τεκμήριο οι Skynyrd είναι το μεγαλύτερο γκρουπ του southern rock και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, παρά την αγάπη σε πάρα πολλούς άλλους εκπροσώπους του είδους. Με τους Allman Brothers Band ένα σκαλί πιο πάνω φυσικά. Με τα Sweet Home Alabama και Free Bird να ηγούνται των δημοφιλών τραγουδιών τους, το συγκρότημα από το Jacksonville της Florida μας έδωσε πλήθος άλλων ύμνων, μέσα από μια δισκογραφία που μέχρι και πρόσφατα, με τα God and Guns και Last of a Dyin' Breed, έδινε τα μέγιστα στους οπαδούς του γκρουπ.

Με τον κίνδυνο κάποια τραγούδια να μην αναφερθούν καν και να μείνουν εντελώς αδικημένα, ας δούμε μια σειρά από τραγούδια των Lynyrd Skynyrd που ίσως θα μπορούσαν να έχουν ένα παραπάνω επίπεδο δημοφιλίας, τραγούδια που αγαπήθηκαν τόσο σε παλιότερες, όσο και σε πρόσφατες δεκαετίες.

1) On the Hunt
Αργό, ύπουλο, εθιστικό, σε αναγκάζει να πιεις το παραπάνω ποτηράκι, το On the Hunt είναι από τα διαμαντάκια του "Nuthin' Fancy", εξαιρετικό και αγαπημένο, όσο και καταδικασμένο να μείνει στη σκιά ενός Saturday Night Special

2) Workin' for MCA
Δίσκος με τα Sweet Home Alabama, The Needle and the Spoon και Call me the Breeze αδικεί σίγουρα τα όποια τραγούδια βρίσκονται στον ίδιο δίσκο. Το Workin' for MCA έχει ένα από τα καλύτερα κιθαριστικά riffs των πρώτων δίσκων για το γκρουπ και είναι ρυθμικό όσο λίγα κομμάτια τους.

3) Southern Women
Ο αδερφός του αδικοχαμένου Ronnie Van Zant, Johnny, έχει κάνει παραπάνω από αισθητή την παρουσία του, είναι πλέον ένα σημαίνον στέλεχος του γκρουπ, μετά το θρυλικό reunion του 1987. Το Southern Women είναι ένα από τα πολλά τραγούδια που το επιβεβαιώνουν, αν και έμεινε στη σκιά άλλων (ίσως) καλύτερων

4) The Last Rebel
Και το Last Rebel είναι ίσως το καλύτερο album από την επανένωση και έπειτα, ένας δίσκος που συνδυάζει τον κλασικό ήχο του γκρουπ μαζί με την ωριμότητα ενός γκρουπ που έχει περάσει πολλά, μα πάρα πολλά. Το χτίσιμο και η κορύφωση του ομώνυμου τραγουδιού είναι απλά συγκλονιστικά.

5) Cry for the Bad Man
Ίσως το καλύτερο και σίγουρα το πιο αγαπημένο κομμάτι αυτής της λίστας, ένα διαμάντι του Gimme Back my Bullets που συγκεντρώνει όλη την ουσία του είδους αλλά και του συγκροτήματος του ίδιου. Ένας southern rock ύμνος που απλά βιώνεται.

6) Southern Ways
Το God & Guns αποτέλεσε μια θριαμβευτική επιστροφή για τους Skynyrd και ανάμεσα σε πολλούς άλλους παράγοντες, αυτό οφειλόταν στο εισαγωγικό έπος Still Unbroken. Ένα από τα τραγούδια που έμειναν στη σκιά τους ήταν το Southern Ways, με το οποίο το γκρουπ απέτισε φόρο τιμής στις προφανείς ρίζες του

7) I know a little
Street Survivors και δυστυχώς η ξέφρενη πορεία του γκρουπ διακόπτεται από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα. Μεταξύ άλλων ο Ronnie Van Zant, ο κιθαρίστας Steve Gaines καθώς και η αδερφή του Cassie, χάνουν τη ζωή τους. Το I know a little είναι ένα boogie διαμαντάκι που μας άφησε παρακαταθήκη ο Gaines πριν φύγει τόσο άδοξα από τη ζωή

8) I Ain't the One
Με τα Simple Man, Tuesday's Gone και Free Bird να κλέβουν άνετα την παράσταση στο ντεμπούτο album, το I Ain't the One μάλλον υπερισχύει στα σημεία έναντι των υπολοίπων καθώς είναι το εισαγωγικό κομμάτι του δίσκου, που δείχνει τη νέα μουσική, τον εξαιρετικό συνδυασμό country και hard rock που θα γινόταν δημοφιλής στη συνέχεια.

9) Travellin' Man
Αποτέλεσε μία πραγματική αμαρτία το να μη συμπεριληφθεί αυτό το (παλιό χρονικά) τραγούδι σε studio album και δεν το απολαύσαμε με τη φωνή του Ronnie Van Zant. Μπήκε σε δίσκο πολλά χρόνια μετά το reunion, ωστόσο έστω και η διαθέσιμη live εκτέλεση του είναι καθηλωτική.

10) Life's Twisted
Μέχρι στιγμής το Last of a Dyin' Breed είναι ο τελευταίος studio δίσκος των Lynyrd Skynyrd, με κανένα αυθεντικό μέλος να μη βρίσκεται πλέον εν ζωή αλλά πραγματικά ποτέ δεν ξέρεις. Σε ένα σύνολο πολύ αξιόλογων τραγουδιών, αντάξιων της ιστορίας του γκρουπ, το Life's Twisted είναι ίσως το διαμάντι του δίσκου.