10+1 συγκροτήματα από το οικογενειακό δέντρο των Deep Purple

Wikimedia Commons / Thames

Γκρουπ που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με τους hard rock θρύλους

Οι καλλιτέχνες που βρίσκονται στη λίστα που ακολουθεί δεν είναι φυσικά οι μοναδικοί που σχετίζονται ευρύτερα με τους Deep Purple. Ονόματα όπως οι Rainbow, οι Whitesnake, οι Sabbath και ο Dio, έχουν κατά καιρούς αλλάξει μέλη με τους Purple, σε ένα συνεχές αλισβερίσι μουσικών το οποίο συνεχιζόταν μέχρι πολύ πρόσφατα. Ωστόσο τα παρακάτω ονόματα αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς, καθώς δεν είναι αρκετά γνωστά στο ευρύ κοινό, ενώ την ίδια στιγμή η μουσική τους έχει γράψει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Από classic rock και hard rock ήχους, μέχρι AOR αλλά και τεχνικό progressive rock, με τα παρακάτω γκρουπ αποδεικνύεται πως οι Deep Purple είχαν ανέκαθεν την αφρόκρεμα των μουσικών της εποχής στη σύνθεση τους. Μαζί με τη σύνδεση με την ιστορική μπάντα, ακολουθεί και ένα χαρακτηριστικό δείγμα του μέλους του οικογενειακού δέντρου!

1) Captain Beyond
Το γκρουπ του αρχικού τραγουδιστή των D.P., Rod Evans, αμέσως μετά τα τρία πρώτα albums.
 

 

2) Colosseum II
Σπουδαίο fusion group με μπροστάρη τον Gary Moore, που ωστόσο είχε στη σύνθεση του και τον Don Airey, τον άνθρωπο που αντικαθιστά επάξια εδώ και 22 χρόνια ως πληκτράς των D.P., τον αδικοχαμένο Jon Lord.
 

 

3) Trapeze
Από τα σπουδαιότερα γκρουπ της λίστας, το συγκρότημα που μας σύστησε τον μεγάλο Glenn Hughes, ο οποίος υπήρξε και βασικός συνθέτης/τραγουδιστής. Στα τύμπανα ο Dave Holland (μετέπειτα Judas Priest)
 

 

4) Warhorse
Εξαιρετικό γκρουπ με δύο albums, οδηγούμενο από τον original μπασίστα των D.P., Nick Simper
 

 

5) Quatermass
Οι βραχύβιοι Episode Six είχαν στη σύνθεση τους τους Ian Gillan, Roger Glover και τον Mick Underwood στα τύμπανα. Οι Quatermass του τελευταίου έχουν κυκλοφορήσει ένα από τα διαμάντια του classic rock της εποχής.
 

 

6) Paice, Ashton & Lord
Η σύμπραξη των Ian Paice και Jon Lord με τον τραγουδιστή Tony Ashton απέφερε ένα ιστορικό album, με τον Bernie Marsden των Whitesnake να δίνει για πρώτη φορά τόσο εμφατικά τα διαπιστευτήρια του.
 

 

7) James Gang
Ένα πολύ μεγάλο γκρουπ αυτής της λίστας, όνομα-θρύλος για το classic rock, το οποίο εκτός από τον κιθαρίστα των D.P. και guitar hero, Tommy Bolin, είχε στη σύνθεση του τον σπουδαίο Joe Walsh (Eagles, solo καριέρα).
 

 

8) Gillan
Τα προσωπικά albums του Ian Gillan είναι μία ιδιαίτερη υπόθεση, καθώς "χαντακώθηκαν" λόγω κακής διανομής. Σπουδαίο υλικό, με τον Gillan να επανενώνεται με τον πρώην συνοδοιπόρο του, Mick Underwood.
 

 

9) Dixie Dregs
Ο Steve Morse αντικατέστησε επάξια και για πολλά χρόνια τον Ritchie Blackmore, αγαπήθηκε δε πολύ από τους οπαδούς των Deep Purple. Το προηγούμενο συγκρότημα του αξίζει προσοχής με τον ιδιαίτερο fusion ήχο του.
 

 

10) Hard Stuff
Από τις στάχτες των προαναφερθέντων Quatermass και με τον εξαιρετικό John Cann των Atomic Rooster στην κιθάρα, προέκυψαν οι Hard Stuff, των οποίων το ντεμπούτο δικαιολογεί επαρκώς το όνομα τους. .
 

 

11) Fandango
Ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Joe Lynn Turner, τραγουδιστής των D.P. για δύο δίσκους, παρέδωσε μαθήματα hard rock και AOR με τους βραχύβιους, αλλά εξαιρετικούς, Fandango.