Southern Rock : Οδηγός μύησης σε 21+1 βήματα

Pinterest.com

22 albums, πέρα από τη δισκογραφία των Lynyrd Skynyrd, για αυτούς που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το σπουδαίο αυτός genre

Ο Leonard Skinner ήταν ο αυστηρός και συντηρητικός καθηγητής γυμναστικής που απαγόρευσε στον Ronnie Van Zant και την παρέα του να έχουν μακριά μαλλιά. Η παρέα αυτή, για να "τιμήσει" τον καθηγητή τους, ονόμασε το συγκρότημα τους Lynyrd Skynyrd παραφράζοντας το όνομα του. Κάπως έτσι ξεκίνησε το σπουδαιότερο, εμπορικά και καλλιτεχνικά, souther rock συγκρότημα. 

Στη συνέχεια όμως υπήρξαν πολλά groups και εξαιρετικοί καλλιτέχνες, παλαιότερων και νεότερων εποχών, που κράτησαν ψηλά τη σημαία του συγκεκριμένου παρακλαδιού (τη σημαία της Συνομοσπονδίας δηλαδή) και με συνέπεια και ποιότητα κατάφεραν να κάνουν το Southern Rock ένα από τα πιο αγαπημένα είδη εκεί έξω. Εδώ θα εστιάσουμε καθαρά στο μουσικό κομμάτι, αφήνοντας το κοινωνικό-πολιτικό εκτός και παρουσιάζοντας μια σειρά από albums με τα οποία είτε κάποιος μπορεί να ξεκινήσει την περιήγηση του στο είδος, είτε να ανακαλύψει κρυμμένα διαμαντάκια που γιγάντωσαν το μύθο του Αμερικάνικου Νότου. Η δισκογραφία των Skynyrd λίγο πολύ γνωστή, τους αφήνει οπότε εκτός αφιερώματος. The South Will Rise Again!

Marshall Tucker Band – Marshall Tucker Band (1973)

Marshall-Tucker-Band.jpg
Εμβληματικό συγκρότημα του ήχου με πληθώρα κυκλοφοριών και φανατικό fan base, ντεμπουτάρισαν με το ομώνυμο album του 1973 το οποίο περιείχε μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες τους. Χαρακτηρίζονται από τα ευρηματικά σόλο και τη συχνή χρήση φλάουτου. Ιθύνων νους του group ο Toy Caldwell που έμεινε μαζί τους ως το 1983 συνθέτοντας τη μερίδα του λέοντος της μουσικής των MTB. Αθάνατα τα Take The Highway, Hillbilly Band και το πασίγνωστο μπαλαντοειδές Can’t you See? που άνετα μπαίνει στο top 15 των Southern Rock ύμνων. 
Other Essentials : Searchin for the Rainbow (1975), Tenth (1980).

Allman Brothers Band – Eat A Peach (1972)

Allman-Brothers-Band-Eat-A-Peach.jpg
Το πασίγνωστο ροδάκινο των Allmans που τους εκτόξευσε στη ροκ στρατόσφαιρα όπου διατηρούνται μέχρι σήμερα απολαμβάνοντας τον σεβασμό όλων. Ισόποσες δόσεις country, πιάνου και classic rock και έτσι έχουμε μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια που ακούσαμε στο πρώτο μισό των 70s. Ain’t Wasting No More Time, Melissa, Little Martha και το ατελείωτο Mountain Jam στον πιο πλούσιο δίσκο των ABB μέχρι τότε που βασιζόταν στην γρήγορη επιτυχία των δύο πρώτων δίσκων και την πήγε ένα βήμα παραπέρα. 
Other Essentials : Idlewild South (1970), At Fillmore East (1971).

Molly Hatchet – Flirtin’ With Disaster (1979)

Molly-Hatchet-Flirtin-With-Disaster.jpg
Οδοστρωτήρας κανονικός το 2ο album των Hatchet οι οποίοι πήραν από το χέρι το Southern Rock και με οδηγό τα ιδιαίτερα σκληρά για το είδος κιθαριστικά μέρη δημιουργούν έναν κλασικότατο δίσκο που έχει επηρεάσει κόσμο και κοσμάκη, χωρίς ίσως να του δίνεται το credit που αξίζει. Oι blues αναφορές heavy όσο ποτέ, η φωνή του μακαρίτη Danny Joe Brown στα καλύτερα της, το ομώνυμο τραγούδι στέκει μέχρι σήμερα ως ένας από τους αθάνατους rock ύμνους. Απαραίτητο. 
Other Essentials : Molly Hatchet (1978), No Guts No Glory (1983).

Creedence Clearwater Revival – Chronicle Vol. 1 (1972)

Creedence_Clearwater_Revival_Chronicle.jpg
Τι να πρωτοδιαλέξεις από ένα συγκρότημα όπως οι Creedence με πολλές επιτυχίες στον κατάλογο τους κι ακόμα μεγαλύτερη εμπορική απήχηση. Μπόλικα διαμαντάκια εδώ κι εκεί στη δισκογραφία τους και μια πρώτη προσπάθεια να συγκεντρωθούν έγινε στο Chronicle Vol. 1 του 72. Και καλώς έγινε διότι το εν λόγω compilation κατέληξε 10 φορές πλατινένιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρει κάποιος fan το αγαπημένο του τραγούδι εδώ μέσα, Susie Q, Heard it through the Grapevine, Fortunate Son, Bad Moon Rising και πάει λέγοντας. Creedence for life! 
Other Essentials : Creedence Clearwater Revival (1968), Green River (1969).

Outlaws – Outlaws (1975)

Outlaws-Outlaws.jpg
Ιστορική όσο και ταλαιπωρημένη μπάντα με αυτοκτονίες, πρόωρους θανάτους, αλλαγές μελών κλπ. Ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες μπάντες λόγω των πιο έντονων country αναφορών που όμως μαεστρικά έδεναν με τις ευφάνταστες κιθάρες. Το ντεμπούτο τους φουλ από ύμνους για το Νότο και τις διάφορες περιοχές του θα ξεχωρίσει εκτός των άλλων για το υπερ-τραγούδι Green Grass & High Tides με τα ζεστά φωνητικά του Hughie Thomasson (μετέπειτα Skynyrd, RIP) και το φοβερό κιθαριστικό ξέσπασμα στο τέλος. 
Other Essentials : Hurry Sundown (1977), Ghost Riders (1980).

Blackberry Smoke – Little Piece of Dixie (2009)

Blackberry-Smoke-Little-Piece-Of-Dixie.jpg
Η καλύτερη Southern μπάντα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, συνδυάζουν τις καλύτερες στιγμές του είδους μέσα στην πορεία του και με μπροστάρη τον Charlie Starr, φτάνουν στο δημιουργικό απόγειο τους εκεί στις αρχές της δεκαετίας με τραγούδια όπως Freedom Song (ύμνος), Up In Smoke, Shake Your Magnolia κλπ. Οι τύποι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό και δεν υποκρίνονται στο παραμικρό καθώς έχουν και τα βιώματα και τις καταβολές για να παίξουν στο τέλειο αυτή τη μουσική. Όλο το παρόν και μέλλον είναι δικό τους. 
Other Essentials : The Whipoorwill (2012).

ZZ Top – Tres Hombres (1973)

ZZ_Top_-_Tres_Hombres.jpg
Απλά εξαιρετικά όλα τα albums της πρώτης περιόδου του γκρουπ. Έχοντας χτίσει ένα όνομα με δύο φοβερές δουλειές μέχρι τότε, φτάνουν σε ένα πρώτο top έμπνευσης και δημιουργικότητας, δίνοντας μας αθάνατους southern rock blues ύμνους όπως το Jesus Just Left Chicago, Beer Drinkers and Hell Raisers που το διασκεύασε πλήθος κόσμου αργότερα και φυσικά το πασίγνωστο La Grange. Κάτι παραπάνω από απαραίτητο. 
Other Essentials : Όλα μέχρι και το Tejas του 1976.

Blackfoot – Marauder (1981)

Blackfoot_marauder.jpg
Τεράστιο group οι Blackfoot, παιδί του Ινδιάνου στην καταγωγή Rickey Medlocke, που μετά από μια τετράδα πολύ καλών δίσκων, κυκλοφορούν το κατά γενική ομολογία αριστούργημα τους το 1981. Εξαιρετικό hard rock με εκείνο τον Southern αέρα που νοστιμίζει υπέρμετρα το τελικό αποτέλεσμα και δημιουργεί τον καμβά για τις φοβερές ιστορίες του Medlocke. Πιο heavy από Skynyrd, λίγο πιο μελωδικό από Molly Hatchet, ένα κι ένα τα τραγούδια με το riff του Dry County να είναι από τα πιο «αλήτικα» ροκ θέματα που ακούσαμε ποτέ. 
Other Essentials : No Reservations (1975), Tomcattin’ (1980).

38 Special – Rockin’ Into The Night (1980)

38-Special-Rockin-into-the-Night.jpg
Συντοπίτες των Skynyrd, κάνανε αισθητή την παρουσία τους τη χρονιά που διέλυσαν οι πρώτοι λόγω του ατυχήματος αλλά γίναν ευρύτερα γνωστοί με το Rockin into the Night του 1980, album με πιο ραδιοφωνικό ήχο που παρόλα αυτά είχε πολύ όμορφα τραγούδια μέσα και φυσικά έναν αισθητό southern αέρα ολούθε. Στα φωνητικά ο τρίτος αδερφός Van Zant, Donnie, ενώ μεγάλου ατού του album ήταν η απαρχή της συνεργασίας με τον ιδρυτή των Survivor Jim Peterik ο οποίος έδωσε το κάτι παραπάνω στο group από συνθετικής άποψης. 
Other Essentials : 38 Special (1977), Wild-Eyed Southern Boys (1981).

Black Crowes – The Southern Harmony and Musical Companion (1992)

Black Crowes - Southern Harmony
Τεράστιο γκρουπ οι Crowes, δημιούργημα των ιδιαίτερα ταλαντούχων όσο και ιδιόρρυθμων αδερφών Robinson, έκαναν αισθητή την παρουσία τους με το φοβερό ντεμπούτο και μας δίνουν τον απόλυτο δίσκο τους 2 χρόνια μετά. Σκληρό Blues Rock με μεγάλη δόση Southern μελωδιών και αισθητικής σε ένα από τα πιο όμορφα albums που ακούσαμε μέχρι τότε, με τραγούδια καταδικασμένα να μείνουν κλασικά. Sometimes Salvation, Bad Luck Blue Eyes Goodbye σε ένα από τα καλύτερα blues που ακούσανε ποτέ τα αυτιά μας και φυσικά το ανεπανάληπτο Remedy.
Other Essentials : Shake Your Money Maker (1990), Amorica (1994).

Black Oak Arkansas – High on the Hog (1973)

Black-Oak-Arkansas-High-on-the-Hog.jpg
Τι να πρωτοδιαλέξεις από αυτό το group με ένα εκπληκτικό σερί δίσκων στις αρχές των 70s που έδωσαν τελικά το πολύ επιτυχημένο High on the Hog του 73. Με τον φοβερό Jim Dandy Mangrum στα φωνητικά και τον γυρολόγο Tommy Aldridge στα τύμπανα μας δίνουν ένα δυναμικό πακέτο τραγουδιών όπως το Swimmin in Quicksand και τη διασκευή του Jim Dandy που αποδείχτηκε κομβικής σημασίας για το group καθώς τους έκανε ευρύτερα γνωστούς. Ιδιαίτερο Southern με μπόλικη νότια ατμόσφαιρα και μελωδία. Group απαραίτητο για τους απαιτητικούς του είδους. 
Other Essentials : Black Oak Arkansas (1971) Keep the Faith (1972).

Charlie Daniels Band – Super Hits (1994)

Charlie Daniels
Αν διάλεγες έναν καλλιτέχνη για να μπλέξεις με Αμερικάνικο Νότο αυτός θα ήταν ο Daniels. Larger than life φιγούρα, περικλείει όλα τα redneck στερεότυπα αλλά ταυτόχρονα έχει δώσει μια σειρά από αξιομνημόνευτα τραγούδια με μπροστάρη το βιολί του. Αδυνατώ να ξεχωρίσω κάποιο δίσκο καθώς όλοι σχεδόν έχουν μέσα τους θησαυρούς τους, το Super Hits αποτελεί ένα ενδεικτικό πακέτο με ύμνους του Daniels και φυσικά το τεράστιο Devil Went Down To Georgia, ένα από τα μεγαλύτερα τραγούδια όλων των εποχών στην Αμερική γενικότερα, είναι εδώ και λάμπει.

Ram Jam – Portrait of an artist as a Young Ram (1978)

Ram_Jam_-_Portrait_of_the_Artist_as_a_Young_Ram.jpg
Κάκιστα αυτό το συγκρότημα είναι γνωστό μονάχα για το Black Betty καθώς έχουμε να κάνουμε με βαρβάτο χύμα southern rock με πολλά γκάζια και φοβερή κιθαριστική δουλειά. Το δεύτερο και άγνωστο σχετικά album τους που κυκλοφόρησε το 1978 είναι γεμάτο ύμνους, σαν μια πιο χύμα έκδοση των Blackfoot του Tomcattin’, με εξαιρετική δουλειά στις lead κιθάρες και τις ταχύτητες να ξεφεύγουν εδώ κι εκεί. Επανακυκλοφόρησε από την Rock Candy Records πριν λίγα χρόνια κι όποιος αρέσκεται σε εκείνο το στακάτο early metal των 70s εδώ θα βρει την υγεία του. 
Other Essentials : Ram Jam (1977).

Gov’t Mule – Gov’t Mule (1995)

Gov't_Mule.jpg
Οι τεράστιοι Mule ξεκίνησαν σαν side project του γίγαντα (κυριολεκτικά και μεταφορικά) Warren Haynes όταν αυτός είχε μπει στο team των Allman Brothers. Εξαιρετικό soulfoul southern rock με έμφαση στο blues και τις αντίστοιχες επιρροές του Haynes, album βάλσαμο για τους οπαδούς του ήχου που ψάχνανε ποιοτικές κυκλοφορίες με τα κυάλια εκείνη την εποχή. Με τα πολλά μετά το φοβερό ντεμπούτο τους εξελίχτηκαν σε full time μπάντα που ηχογραφεί από καλούς έως φοβερούς δίσκους μέχρι σήμερα. 
Other Essentials : Dose (1998), By A Thread (2009).

Whiskey Myers – Road Of Life (2008)

Whiskey-Myers-Road-of-Life.jpg
Διόσκουροι με τους Blackberry Smoke του νέου κύματος του southern rock, ντεμπουτάρισαν το 2008 και πραγματικά έκαναν τους fans του είδους να κλαίνε από τη χαρά τους. Μιλάμε για στακάτο και χύμα rock κατευθείαν από τα χωράφια της Alabama, με αντίστοιχη προφορά, country αισθητική στα ρεφρέν και στίχους πολύ προσωπικούς που ταυτόχρονα γίνονται και προσωπικοί για τον καθένας. Thief of Hearts, όνομα και πράμα. Απαραίτητο. 
Other Essentials : Firewater (2011).

The Cadillac Three – Cadillac Three (2012)

Cadillac 3
Ένα από τα καλύτερα power trio που ακούσαμε τα τελευταία χρόνια, έρχονται να συμπληρώσουν το νέο κύμα του είδους με δύο καταπληκτικές κυκλοφορίες κάνοντας μας να αναμένουμε το επόμενο τους βήμα με αγωνία. Γνωστοί και ως Cadillac Black από τα πρώτα τους χρόνια, παίρνουν τα καλύτερα στοιχεία από τις ένδοξες εποχές του southern rock και τα βάζουν στο ίδιο καζάνι με τη σύγχρονη προσέγγιση του rock και καμιά 5-6 μπουκάλια bourbon. Γνωστοί για την εμμονή τους να κυκλοφορούν EPs και singles τους, πραγματικά αξίζουν την προσοχή όλων. 
Other Essentials : I’m Southern EP (2014), Drunk Like You (Single, 2016).

Rossington-Collins Band – Anytime, Anyplace, Anywhere (1980)

Rossington-Collins-Band_Anytime,_Anyplace,_Anywhere.jpg
Μετά την τραγωδία που οδήγησε στη διάλυση των Skynyrd οι Gary Rossington και Allen Collins μαζεύουν τα κομμάτια τους και με το νέο τους όχημα χαρίζουν ένα μεγάλο χαμόγελο στους οπαδούς της πρώην μπάντας τους. Με τη φωνάρα της συζύγου του πρώτου Dale Krantz Rossington δημιουργούν ένα πακετάκι με πανέμορφα τραγούδια, με το συναίσθημα στην πρώτη γραμμή και πολύ καλή κιθαριστική δουλειά. Ισάξια τα δύο albums, ξεχωρίζει το πρώτο για τον ύμνο Don’t Misunderstand Me που κάλλιστα το φαντάζεται κανεις με τον μακαρίτη Ronnie Van Zant στα φωνητικά.
Other Essentials : This Is The Way (1981).

Point Blank – Point Blank (1976)

Point_Blank.jpg
Προερχόμενοι από το Texas, μια πολιτεία χωρίς ιδιαίτερη παράδοση στο είδος, οι Point Blank μας έδωσαν μια σειρά από πολύ καλά έως εξαιρετικά albums, με το ντεμπούτο του 1976 να είναι αυτό που ξεχωρίζει. Βασισμένα στους Skynyrd αλλά με πολύ μεγάλες δόσεις boogie rock και σκληρό Τεξανικό blues, τα 8 τραγούδια του Point Blank καταφέρνουν να ακούγονται φρέσκα μέχρι και σήμερα, συνθέτοντας έναν δίσκο χωρίς τον οποίο το παρόν αφιέρωμα θα ήταν σίγουρα ημιτελές. Κυκλοφόρησε από την Arista Records και όπως και το follow up album, έπιασε υψηλή θέση στα charts. Απαραίτητο για κάθε σοβαρή southern δισκοθήκη. 
Other Essentials : Second Season (1977).

Wet Willie – Wet Willie (1971)

Wet Willie
Ένα από τα πλέον κρυμμένα διαμάντια του είδους, το ντεμπούτο των Wet Willie φανέρωσε τις δυνατότητες ενός group που θα έπρεπε να απολαμβάνει πολύ μεγαλύτερο status. Ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στο southern boogie rock και στο pop rock όπως πολύ δειλά άρχισε να διαμορφώνεται εκείνη την εποχή, οι Willie μας προσφέρουν ένα πακέτο τραγουδιών με μεγάλη ποικιλία, ευκολοάκουστο χωρίς να γίνεται σε καμία στιγμή απλοϊκό και full από τα αγαπημένα μας southern riffs, όπως τα δίδαξαν οι πρωτομάστορες του είδους παλιότερα. Συγκρότημα που αξίζει κανείς να μελετήσει τη δισκογραφία του. 
Other Essentials : Keep on Smiling (1974)

Georgia Satellites – Georgia Satellites (1986)

Georgia-Satellites.jpg
Σπουδαίο γκρουπ οι Satellites, έπαιξαν έξυπνα τα χαρτιά τους καθώς έδωσαν το απαραίτητο hard rock περιτύλιγμα στο southern υλικό τους (1986 γαρ) και κατάφεραν να δημιουργήσουν μεγάλο θόρυβο γύρω από το όνομα τους, καθώς κι έναν ακόμα μεγαλύτερο δίσκο. Πρωτοκλασάτο southern rock με αισθητική Los Angeles και το αποτέλεσμα όχι απλά δικαιώνει τους δημιουργούς του αλλά μας δίνει αφενός το κορυφαίο Battleship Chains και φυσικά το ένα και μοναδικό Keep Your Hands to Yourself με το οποίο λικνίζεται κόσμος και κοσμάκης μέχρι σήμερα. 
Other Essentials : Open All Night (1988).

Atlanta Rhythm Section – A Rock n Roll Alternative (1976)

ARS
Αργήσαν αλλά τα καταφέραν κι οι ARS. Με μια σειρά από αξιόλογα αλλά όχι εξαιρετικά albums, κι έντονη παρουσία στα southern δρώμενα από την αρχή των 70s, έψαχναν το πολυπόθητο break το οποίο ήρθε τελικά τη μαγική χρονιά του 1976. Ένα πάρα πολύ καλό album το RNR Alternative, σίγουρα το καλύτερο της μπάντας κι επίσης ένα χαρακτηριστικό δείγμα της εξέλιξης του είδους από τα μέσα της δεκαετίας και μετά, καθώς και της σύζευξης με το hard rock το οποίο ειδικά εκείνη τη χρονιά γνώρισε κάποιες από τις μεγαλύτερες δόξες του. So in to you, η μεγαλύτερη επιτυχία του group ενώ η διασκευή στο Outside Woman Blues των Cream είναι το κάτι άλλο. 
Other Essentials : Dog Days (1975), Champagne Jam (1978).

Bonus : 

Mudcrutch – Mudcrutch (2008)

Mudcrutch
Μιλάμε για τη μπάντα πρόγονο των Tom Petty & The Heartbreakers οπότε καταλαβαινόμαστε. Επανενώθηκαν για να θυμηθούν τα παλιά και το αποτέλεσμα ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Σε μεγάλη φόρμα ο Petty (RIP), συναισθηματικός όσο ποτέ, αναπαύεται στις δάφνες του κι έτσι άνετος δημιουργεί πλειάδα όμορφων τραγουδιών με ανέμελη και ταξιδιάρικη διάθεση. Οι Mudcrutch θα είχαν εξελιχθεί σε τεράστιο group αν συνέχιζαν τότε και μια ακρόαση του album είναι ικανή να πείσει και τους πιο δύσπιστους.