Δισκοθήκη: Prodigy: Eφηβικές αναμνήσεις

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

 

Οι Prodigy είναι ένα αγγλικό συγκρότημα ηλεκτρονικής χορευτικής μουσικής που δημιουργήθηκε στο Braintree του Essex, το 1990 από τον παραγωγό, keyboard player και τραγουδοποιό Liam Howlett.

Video Url

 

Η αρχική σύνθεση περιλάμβανε επίσης τον MC και τραγουδιστή Maxim, τον χορευτή και τραγουδιστή Keith Flint, τον χορευτή και ζωντανό πληκτρολόγιο Leeroy Thornhill και τον χορευτή και τραγουδιστή Sharky, μέχρι το 1991.

Ήταν πρωτοπόροι του είδους big beat που επηρεάστηκε από breakbeat και πέτυχαν μεγάλη δημοτικότητα τη δεκαετία του 1990. Οι εμπνευσμένοι από τη ροκ ρυθμοί ντραμς του Χάουλετ, εμποτισμένοι με ρυθμούς/διαλείμματα ηλεκτρονικής rave μουσικής, συνδυάστηκαν με την πανταχού παρούσα μυσταγωγία του Maxim, το ύφος χορού shuffle του Thornhill και την μετέπειτα σύγχρονη πανκ εμφάνιση του Flint. Οι Prodigy περιγράφουν το στυλ τους ως ηλεκτρονικό πανκ.

Το συγκρότημα εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της underground σκηνής rave και πέτυχε πρόωρη επιτυχία το 1991 με τα ντεμπούτο σινγκλ τους "Charly" και "Everybody in the Place", τα οποία έφτασαν στην πρώτη πεντάδα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά το ντεμπούτο τους άλμπουμ Experience (1992), το συγκρότημα απομάκρυνε τις rave ρίζες του και ενσωμάτωσε techno, breakbeat και rock επιρροές στη συνέχεια του, το Music for the Jilted Generation (1994) που έχει αναγνωριστεί από τους κριτικούς.

Το συγκρότημα έφτασε στο εμπορικό και κριτικό αποκορύφωμά του με το τρίτο στούντιο άλμπουμ The Fat of the Land (1997), το οποίο έφτασε στο Νο. 1 σε 16 χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, και δημιούργησε τα νούμερο ένα σινγκλ του Ηνωμένου Βασιλείου "Firestarter" και " Αναπνέω".

Το τρίτο σινγκλ του άλμπουμ, "Smack My Bitch Up", ήταν ένα από τα κορυφαία 10 του Ηνωμένου Βασιλείου και προκάλεσε σημαντική διαμάχη σχετικά με τους υποβλητικούς στίχους και το μουσικό του βίντεο. Τον Ιούλιο του 2022, το συγκρότημα ολοκλήρωσε την πρώτη του περιοδεία από το 2019 και την πρώτη μετά τον θάνατο του Flint, επίσης το 2019.

Παραμένουν ένα από τα πιο επιτυχημένα ηλεκτρονικά γκρουπ όλων των εποχών. Έχουν πουλήσει περίπου 25 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 4,7 εκατομμυρίων άλμπουμ στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν σκοράρει επτά συνεχόμενα άλμπουμ νούμερο ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κέρδισαν τίτλους όπως «η χορευτική πράξη πρεμιέρας για τις εναλλακτικές μάζες» και «οι Νονοί του Ρέιβ».Οι Prodigy έχουν κερδίσει πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, μεταξύ των οποίων δύο Brit Awards για το Best British Dance Act, τρία MTV Video Music Awards, δύο Kerrang! Βραβεία, πέντε MTV Europe Music Awards και δύο υποψηφιότητες για βραβεία Grammy

 

Video Url

 

Video Url

 

 

Video Url