Η σημασία της διατροφής στην ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η σημασία της διατροφής στην ρευματοειδή αρθρίτιδα

Η νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι αυτοάνοση ασθένεια η οποία προσβάλει κυρίως γυναίκες, μελέτες έδειξαν ότι η διατροφή δεν έχει άμεση σχέση με την εκδήλωση της ασθένειας, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων και τον περιορισμό τους ειδικά οι τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και πολύχρωμα λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Ηνόσος είναι μια φλεγμονώδης αντίδραση του οργανισμού, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στις αρθρώσεις αλλά με την πάροδο του χρόνου προσβάλει και άλλα ζωτικά όργανα του οργανισμού όπως το ήπαρ, τους πνεύμονες και την καρδιά. Η διατροφή, αποτελεί σημαντικό παράγοντα, για την πορεία της νόσου. Τα φρούτα, όπως τα κεράσια, τα μήλα τα ακτινίδια και τα εσπεριδοειδή λόγω της βιταμίνης C και τις πληθώρας αντιφλεγμονωδών ουσιών παίζουν καθοριστικό ρόλο καθώς και τα πολύχρωμα λαχανικά, όπως οι πιπεριές και το μπρόκολο και οι διαλυτές φυτικές ίνες, πιστεύεται ότι παίζουν ένα προστατευτικό ρόλο λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης τους.

Το ιχθυέλαιο έχει επανειλημμένα αποδειχθεί, ότι έχει ευεργετική δράση επί των συμπτωμάτων εξαιτίας των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία δρουν προστατευτικά για την καρδιά και τις αρθρώσεις. Παρατηρήθηκε στις χώρες της νότιας μεσογείου, όπως η Κάτω Ιταλία και η Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες του Βορά τα συμπτώματα της ασθένειας να είναι λιγότερο σοβαρά γεγονός που σχετίζεται με τη μεσογειακή διατροφή, όπου είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά και τον ήλιο, που βοηθά στην παραγωγή βιταμίνης D. Πρόσφατα, καταδείχθηκε ότι οι χαμηλότερες προσλήψεις φρούτων και λαχανικών και ειδικά τροφών πλούσιες σε, βιταμίνη C σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμίνης D σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης φλεγμονώδους πολυαρθρίτιδας σε ελεύθερη διαβίωση του πληθυσμού στο Norfolk του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθοριστικό ρόλο λοιπόν στην εξέλιξη της νόσου παίζει η πρόσληψη τροφής πλούσιας σε βιταμίνη D και C, ενώ η ρύθμιση του βάρους των ασθενών είναι απαραίτητη καθώς μελέτη έδειξε ότι άτομα παχύσαρκα προσβάλλονται συχνότερα από τα λιποβαρή και τα συμπτώματα σε αυτά τα άτομα είναι ηπιότερα.

O περιορισμός της κατανάλωσης του κρέατος και η αύξηση κατανάλωσης διαλυτών φυτικών ινών συμβάλλουν θετικά στην καταπολέμηση των φλεγμονών, που δημιουργεί η ασθένεια, ενισχύουν την καλή λειτουργία του εντέρου, έτσι διευκολύνουν την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.

Με πληροφορίες από itrofi.gr