Πώς θα απομακρύνετε τον κίνδυνο της άνοιας σε 2 λεπτά

Πώς θα απομακρύνετε τον κίνδυνο της άνοιας σε 2 λεπτά

Μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας έχουν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι που κάνουν δύο λεπτά διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης την εβδομάδα, υποστηρίζει νέα έρευνα

Οι άνθρωποι άνω των 60 ετών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως για παράδειγμα η άνοια, κάνοντας μόνο δύο λεπτά άσκησης την εβδομάδα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Sport Sciences for Health.

Στη μελέτη που διενήργησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Abertay συμμετείχαν 17 άνθρωποι ηλικίας 60-75 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν δύο προγράμματα προπόνησης την εβδομάδα για διάστημα 10 εβδομάδων.

Η ομάδα έλαβε μέρος σε μια διαλειμματική προπόνηση (SIT), κατά την οποία έπρεπε να ποδηλατήσει όσο πιο έντονα γινόταν σε ένα στατικό ποδήλατο για έξι δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια έπρεπε να επαναλάβει τη διαδικασία μέχρι να πετύχει το σύνολο του ενός λεπτού άσκησης υψηλής έντασης σε κάθε περίοδο.

Οι συμμετέχοντες έπασχαν από υπέρταση, παράγοντα κινδύνου για άνοια, και ακολουθούσαν φαρμακευτική αγωγή για να ελέγξουν την αρτηριακή τους πίεση. Στο τέλος της μελέτης, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι η αρτηριακή τους πίεση είχε μειωθεί στα φυσιολογικά, υγιή επίπεδα, χωρίς, μάλιστα, να γίνει κάποια αλλαγή στη φαρμακευτική αγωγή ή στη διατροφή τους.

Ο Δρ. Jogn Babraj, που ηγήθηκε της μελέτης, τόνισε ότι τα πιθανά συμπεράσματα μπορεί να είναι συναρπαστικά, καθώς έχουμε έναν πληθυσμό που γερνά όλο και περισσότερο, καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται.

«Με τον τρόπο ζωής να παραμένει ο ίδιος και σίγουρα όχι πιο υγιεινός, όμως, τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Παρατηρείται μεγάλη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες, όσο και σε αυτούς που υποφέρουν από παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η άνοια, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτό που διαπιστώσαμε, λοιπόν, με αυτή την απλή άσκηση είναι μια μείωση στην αρτηριακή πίεση, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση της μακροπρόθεσμης αδυναμίας και της έκτασης της άνοιας στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους».

Πηγή: ygeiamou.gr/