Πότε ευθύνεται η διατροφή μας για την κούραση μας; 

Πότε ευθύνεται η διατροφή μας για την κούραση μας; 

Όλοι χρειαζόμαστε ενέργεια για να καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις της ημέρας.Ακόμη κι όταν οι επαγγελματικές υποχρεώσεις είναι αυξημένες, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που αισθάνεστε ότι έχετε ξεμείνει από ενέργεια. Μία σοβαρή αιτία μπορεί να είναι η διατροφή σας.

Δείτε τρία λάθη που σχετίζονται με τις διατροφικές επιλογές σας και σας κάνουν να νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι:

Μένετε για πολλές ώρες νηστικοί: Κάθε φορά που περνάτε περισσότερο από δύο ώρες χωρίς φαγητό, το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει και αυτό είναι κακό για την ενέργειά σας. Οι τροφές εφοδιάζουν τον οργανισμό με γλυκόζη, ένα είδος σακχάρου που μεταφέρεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν τη γλυκόζη για να φτιάξουν τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), την οποία χρειάζεται ο εγκέφαλός σας. Όταν πέφτει το σάκχαρο του αίματος, τα κύτταρα δεν έχουν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή ATP. Έτσι, κάθε λειτουργία στον οργανισμό αρχίζει να επιβραδύνεται. Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι, πεινασμένοι ή οξύθυμοι χωρίς προφανή αιτία.

Το πρωινό σας δεν περιέχει αρκετές φυτικές ίνες: Όταν το πρώτο και σημαντικότερο γεύμα της ημέρας περιέχει ζάχαρη και λιπαρά, είναι σίγουρο ότι στην πορεία θα νιώσετε απότομα κουρασμένοι. Αντιθέτως, οι ίνες διαλύονται αργά στο έντερο και δημιουργούν ένα «φίλτρο» που επιβραδύνει την απορρόφηση των σακχάρων και των λιπαρών. Έρευνες δείχνουν ότι η επιλογή ενός πρωινού είτε με διαλυτές, είτε με αδιάλυτες φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης και καρποί) προστατεύουν τον οργανισμό από απότομη πτώση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα στη διάρκεια της ημέρας.

Αποφεύγετε το κόκκινο κρέας: Μόνο η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος είναι βλαπτική για την υγεία σας. Κατά τ' άλλα ο οργανισμός σας χρειάζεται κάποια ποσότητα κόκκινου κρέατος για να λειτουργήσει σωστά, ειδικά όσον αφορά τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα. Το 12% περίπου των γυναικών ηλικίας 20-49 ετών έχει έλλειψη σιδήρου. Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 18 mg σιδήρου ημερησίως μέχρι την ηλικία των 51 ετών και 8 mg μετά από αυτή. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι η καλύτερη πηγή αιμικού σιδήρου, η οποία είναι η μορφή που χρησιμοποιείται πιο εύκολα από τον οργανισμό.