Το να κοιμάστε ήρεμα, αδιάκοπα και αρκετά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού

 Το να κοιμάστε ήρεμα, αδιάκοπα και αρκετά είναι εξαιρετικά σημαντικό για την διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού

Ο σωστός ύπνος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων, κρατά τον εγκέφαλο σε καλή κατάσταση, βοηθάει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Δείτε παρακάτω τις 12 πιο σημαντικές τροφές που συμβάλλουν στην καλή ποιότητα ύπνου:

1. Καρύδια: Και τα καρύδια είναι ένα είδος καρπού που λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε μελατονίνη και καλά λιπαρά μπορεί να προάγουν τον ήρεμο και αδιάκοπο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

2. Τυρί Cottage: Ο συγκεκριμένος τύπος τυριού περιέχει σημαντική ποσότητα καζεΐνης, η οποία είναι μια πρωτεΐνη γάλακτος γνωστή για την ενίσχυση, επανόρθωση και ανάπτυξη των μυών.

3. Πασιφλόρα: Η πασιφλόρα ή αλλιώς «λουλούδι του πάθους» είναι ένα βότανο γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες που καταπραΰνει τα νεύρα και ανακουφίζει με ήπιο τρόπο τη μυϊκή ένταση και το άγχος χωρίς να προκαλεί εθισμό. Η πασιφλόρα ενισχύει το επίπεδο του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο, της ένωσης δηλαδή που μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, συμβάλλοντας σε ένα πιο ήρεμο ύπνο.

4. Χυμός κερασιού: Ο χυμός κερασιού είναι εξαιρετικά ωφέλιμος για την υγεία γενικά και για τον ύπνο ειδικά καθώς περιέχει μελατονίνη που ενισχύει την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου.

5. Μπανάνες: Οι μπανάνες περιέχουν τρυπτοφάνη και αποτελούν καλή πηγή μαγνησίου, ιδιότητες που βοηθούν ώστε να κοιμηθείτε καλύτερα.

6. Βρώμη: Η βρώμη είναι ένα δημητριακό πλούσιο σε υδατάνθρακες ενώ περιέχει και μελατονίνη που ενισχύει την ποιότητα του ύπνου εφόσον όμως καταναλωθεί πριν κοιμηθείτε.

7. Γαλοπούλα: Η γαλοπούλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και τρυπτοφάνης, ουσίες που αυξάνουν την παραγωγή της μελατονίνης με έρευνες να έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση γαλοπούλας πριν τον ύπνο συνδέεται με καλύτερη ποιότητα και συχνότητα.

8. Ακτινίδιο: Το ακτινίδιο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά και σεροτονίνη την χημική ουσία του εγκεφάλου που βοηθά στη ρύθμιση του κύκλου του ύπνου.

9. Λιπαρά ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος, η πέστροφα και το σκουμπρί, είναι πολύ καλές πηγές ω3 λιπαρών και βιταμίνης D, ουσίες που έχουν συνδεθεί με την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

10. Λευκό ρύζι: Το λευκό ρύζι μπορεί να συμβάλλει στην καλή ποιότητα ύπνου εξαιτίας του υψηλού γλυκαιμικου δείκτη που περιέχει καθώς η κατανάλωση του αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας και αντιδρά με τρόπο που ενισχύει τον ύπνο.

11. Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή πολλών θρεπτικών ουσιών, καθώς περιέχουν φώσφορο, μαγγάνιο και ριβοφλαβίνη ενώ περιέχουν και μελατονίνη, την νευρορμόνη που παράγεται στον εγκέφαλο από την επίφυση από το αμινοξύ τρυπτοφάνη ρυθμίζοντας το κύκλο του ύπνου.

12. Χαμομήλι: Το χαμομήλι, περιέχει αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την υπνηλία και είναι γνωστά για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου κατά την διάρκεια της νύχτας.

Με πληροφορίες από onmed