Αλτσχάιμερ: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου

Αλτσχάιμερ: Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ γιορτάζεται κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στις 21 του μήνα, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για αυτήν την νόσο.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου και αποτελεί τη συνηθέστερη μορφή άνοιας και είναι ιδιαίτερα συχνή στα ηλικιωμένα άτομα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει θεραπεία που να αναστρέφει ή να σταματά τις βιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο όσων νοσούν από Αλτσχάιμερ. Οι υπάρχουσες θεραπείες όμως, βελτιώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου, επιτρέποντας στα άτομα που νοσούν να είναι λειτουργικά και να απολαμβάνουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου. Κάποια θρεπτικά συστατικά φαίνεται να έχουν προστατευτικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου:

• Βιταμίνες Β6, Β12 και φυλλικό οξύ: Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία και υγεία του εγκεφάλου. Έλλειψή τους συνδέεται με μείωση της γνωστικής ικανότητας και μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία του εγκεφάλου.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι τα αμυλούχα λαχανικά, οι μπανάνες, τα καρύδια, τα ψάρια, το κοτόπουλο, το μοσχαρίσιο συκώτι. Καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι το κρέας, το ψάρι, το τυρί και τα αβγά, ενώ πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα χόρτα, το λάχανο, κ.α.

• Βιταμίνες C, E: Χάρις στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες μπορούν να έχουν προστατευτική δράση για τον εγκέφαλο μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Η βιταμίνη C περιέχεται στις χρωματιστές πιπεριές, τις φράουλες, το ακτινίδιο και αλλού, ενώ η βιταμίνη Ε στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το αβοκάντο, κ.α.

• Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3, ω-6): Η επαρκής πρόσληψη ω3 και ω6 λιπαρών οξέων (ψάρια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί)) πιθανόν να βοηθούν στην καθυστέρηση της εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ και την προστασία των εγκεφαλικών λειτουργιών.

• Φλαβονοειδη: Δρουν ως αντιοξειδωτικά και υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά συμπεριλαμβανομένων των εσπεριδοειδών, των μούρων, των μήλων, του τσαγιού, του κόκκινου κρασιού και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

• Β-καροτένιο: Έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της γνωστικής ικανότητας. Το βρίσκουμε σε πολλά λαχανικά, όπως στις ντομάτες, τα καρότα, τα παντζάρια, το μπρόκολο κ.α.

• Χολίνη: Βρίσκεται στα αυγά, το συκώτι, τη σοκολάτα και φαίνεται να ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Έλλειψή της σχετίζεται με την εκδήλωση οξειδωτικού στρες και νόσου Αλτσχάιμερ.

Γενικότερα, για μια καλύτερη σωματική και νοητική υγεία που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό:

• Να ακολουθείται μια ισορροπημένη διατροφή με βάση τη Μεσογειακή Διατροφή
• Να διατηρείται ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος
• Να ενταχθεί η άσκηση στην καθημερινότητα
• Να εξασφαλίζεται η καλή ενυδάτωση και ο επαρκής ύπνος
• Να υπάρχει ενασχόληση με δραστηριότητες που εξασκούν και κρατούν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο.

Ευχαριστούμε την Βάλια Γρηγορίου- MSc Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο, valiagrigoriou.gr