Προβιοτικά: Σημαντικοί λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Προβιοτικά: Σημαντικοί λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου.

Κάποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, περιέχουν μικροοργανισμούς παρόμοιους με αυτούς που ζουν στο έντερο. Η κατανάλωσή τους ως εκ τούτου, ενισχύει την αύξηση του πληθυσμού των καλών βακτηρίων του εντέρου.

Είvαι πολύ σημαντικό, ο πληθυσμός των «καλών» βακτηρίων, να είναι αυξημένος σε σχέση με αυτή των «κακών», καθώς η μείωσή τους προκαλεί ανισορροπία στο πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη των προβιοτικών για την υγεία:

Μειώνουν την κακή χοληστερόλη: Σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, μειώθηκαν σε ποσοστό 11% μέσα σε διάστημα εννέα εβδομάδων σε ανθρώπους που λάμβαναν γαλακτοβάκιλλους (το πιο γνωστό προβιοτικό).

Μειώνουν το άγχος: Η καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος επηρεάζει την ανθρώπινη ψυχολογία, καθώς πολλοί νευροδιαβιβαστές που ρυθμίζουν τη διάθεση (π.χ. η σεροτονίνη), βρίσκονται στο έντερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι λαμβάνουν συμπληρώματα προβιοτικών για ένα μήνα, εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους συγκριτικά με όσους δεν φροντίζουν την υγεία της εντερικής χλωρίδας.

Συμβάλλουν στη διατήρηση της στοματικής υγείας: Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη μείωση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα και κακοσμία στόματος, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών.

Βοηθούν στην απώλεια βάρους: Τα προβιοτικά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, διευκολύνουν τις κενώσεις, μειώνουν τον μετεωρισμό και την δυσκοιλιότητα, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους.

Mειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου: Τα προβιοτικά αλλάζουν τη σύσταση της εντερικής χλωρίδας και μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής, προλαμβάνοντας την ανεξέλεγκτη αύξηση των κυττάρων του παχέος εντέρου.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό: Το 70% των κυττάρων που συνθέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα. Είναι λοιπόν σημαντικό να διατηρείται η υγεία του εντέρου. Η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού κατά 12%.

Μειώνουν την εμφάνιση αλλεργιών και εκζέματος στα παιδιά: Επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι μητέρες που λάμβαναν προβιοτικά κατά τον 9ο μήνα της κύησης αλλά και τους πρώτους μήνες τους θηλασμού, μείωσαν σημαντικά την εμφάνιση εκζέματος και εποχικών αλλεργιών στα παιδιά τους.

Διατηρούν το pH της ευαίσθητης περιοχής: Τα προβιοτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των μυκητιάσεων και στη διατήρηση καλής υγείας της χλωρίδας του γυναικείου κόλπου. Ιδιαίτερα κατά την έμμηνο ρύση, μετά τη σεξουαλική επαφή ή σε περιόδους έντονης υγρασίας και ζέστης, όπου η πιθανότητα λοίμωξης είναι αυξημένη, συστήνεται η λήψη προβιοτικών.

Με πληροφορίες από onmed