Οι καλύτερες πηγές για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε κάλιο

Οι καλύτερες πηγές για να καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε κάλιο

Οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν σήμερα δυτικού τύπου διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε νάτριο, αλλά φτωχή σε κάλιο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 21% και προστατεύει από τις καρδιοπάθειες.

Το κάλιο προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία από την φθορά της οξείδωσης και συμβάλλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Οι ενήλικοι πρέπει να έχουν στόχο την κατανάλωση περίπου 4.700 μιλιγκράμ καλίου την ημέρα.

Γλυκοπατάτες: Μία γλυκοπατάτα δίνει 694 μιλιγκράμ καλίου και μόλις 131 θερμίδες, ενώ είναι πλούσια και σε άλλες θρεπτικές ουσίες, όπως η β-καροτίνη και οι φυτικές ίνες.

Σάλτσα ντομάτας: Οι φρέσκες ντομάτες είναι πολύ ωφέλιμες, αλλά η πάστα ή ο πουρές από ντομάτες είναι ακόμα καλύτερη πηγή καλίου. Ένα τέταρτο της κούπας από πάστα τομάτας περιέχει 664 μιλιγκράμ, μισή κούπα πουρέ ντομάτας περιέχει 549 μιλιγκράμ καλίου, ενώ ο ντοματοχυμός περιέχει περίπου 400 μιλιγκράμ.

Πράσινα φύλλα από παντζάρι: Αν συνηθίζετε να τα πετάτε και να κρατάτε μόνο τους βολβούς, τότε χάνετε μια πολύ καλή πηγή καλίου. Μισή κούπα βρασμένα παντζαρόφυλλα δίνουν 644 μιλιγκράμ καλίου.

Φασόλια: Μισή κούπα δίνει περίπου 600 μιλιγκράμ.

Αποξηραμένα δαμάσκηνα: Ο χυμός από δαμάσκηνα περιέχει 530 mg καλίου ανά 3/4 της κούπας. Το μισό φλιτζάνι από πολτοποιημένα δαμάσκηνα έχει σχεδόν 400 mg καλίου. Τα δαμάσκηνα είναι γνωστά κυρίως για τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην καλή λειτουργία του εντέρου, ταυτόχρονα όμως βοηθούν και στην υγεία των οστών. Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν 10 αποξηραμένα δαμάσκηνα την ημέρα είχαν σημαντικά υψηλότερη οστική πυκνότητα από τις γυναίκες που έτρωγαν αποξηραμένα μήλα.

Μύδια: Είτε φρέσκα, είτε σε κονσέρβα, τα μύδια όχι μόνο περιέχουν 534 mg καλίου ανά 85 gr, αλλά είναι και η τροφή με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα ανά γραμμάριο σε βιταμίνη Β12.

Μπανάνες: Είναι η πιο διάσημη πηγή καλίου. Μία μετρίου μεγέθους μπανάνα έχει 400 μιλιγκράμ καλίου.

Πηγή: onmed.gr