Μαρούλι: Το χρώμα του δείχνει πόσο αντιγηραντικό είναι...

Μαρούλι: Το χρώμα του δείχνει πόσο αντιγηραντικό είναι...

Εσείς προτιμάτε το πράσινο ή το κόκκινο μαρούλι;

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Ιταλούς και Ισπανούς ερευνητές υποδεικνύει ότι η αντιγηραντική δράση του μαρουλιού διαφέρει ανάλογα με το χρώμα του.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη μέθοδο ηλεκτρονικού παραμαγνητικού συντονισμού (EPR) ώστε να μελετήσουν τις σύνθετες ουσίες που βρίσκονται στο πράσινο μαρούλι (Batavia), το πρασινοκόκκινο μαρούλι (Marvel of Four Seasons) και το κόκκινο μαρούλι (Oak Leaf).

Διαπίστωσαν ότι το πράσινο μαρούλι περιέχει υδατοδιαλυτές αντιοξειδωτικές ουσίες που επιδρούν με αργό έως μέτριο ρυθμό. Το πρασινοκόκκινο μαρούλι περιέχει τρία είδη σύνθετων ουσιών που επιδρούν με γρήγορο, μέτριο και αργό ρυθμό. Τέλος, το κόκκινο μαρούλι περιέχει σύνθετες ουσίες που επιδρούν με μέτριο έως γρήγορο ρυθμό.

lettuce

Τα αντιοξειδωτικά του μαρουλιού προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η ταχεία δράση των συστατικών του κόκκινου μαρουλιού συνεπάγεται λοιπόν ότι βοηθά να εξουδετερωθούν γρηγορότερα οι βλαβερές ελεύθερες ρίζες.

Βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να καταναλώνουμε και πράσινο μαρούλι, καθώς τα αντιοξειδωτικά βραδείας δράσης που περιέχει εξασφαλίζουν αποτελεσματική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες για περισσότερο χρόνο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Agricultural and Food Chemistry

Πηγή: onmed.gr