34895435035834ponoi

 

Η καταπόνηση συγκεκριμένων σημείων του σώματος κατά την εκτέλεση διάφορων λειτουργιών, π.χ. στη διάρκεια κάποιου αθλήματος, μπορεί να είναι η αιτία του πόνου στις αρθρώσεις σας.

 

Όταν η αιτία του πόνου είναι προφανής, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Τι γίνεται όμως όταν πονάνε οι αρθρώσεις σας, αλλά δεν έχετε ιδέα για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό ή συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα που δεν μπορείτε να εξηγήσετε;

 

Σε κάποιες περιπτώσεις οι πόνοι στις αρθρώσεις μπορεί να αποτελούν ένδειξη για κάτι πολύ σοβαρότερο, όπως ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή μια αυτοάνοση ασθένεια.

 

Δείτε παρακάτω τις πιθανές αιτίες των πόνων στις αρθρώσεις:

 

Σηπτική αρθρίτιδα: Η σηπτική –γνωστή και ως πυογόνος- αρθρίτιδα είναι μια σοβαρή μολυσματική ασθένεια, η οποία χαρακτηρίζεται από πυρετό, ρίγος, πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο μίας ή περισσότερων αρθρώσεων, καθώς επίσης και σημαντικό περιορισμό της κινητικότητας τους. Είναι απειλητική για την ζωή του πάσχοντος, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε αποδόμηση του οστού και του χόνδρου. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σηπτικού σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο.

 

Ουρική αρθρίτιδα: Συνδέεται με την παρουσία κρυστάλλων ουρικού οξέος στο αρθρικό υγρό μιας άρθρωσης. Αποτελεί μια από τις πιο επώδυνες μορφές αρθρίτιδας και εκδηλώνεται με αίσθημα καύσου, πρήξιμο και ερυθρότητα. Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι ο ερεθισμός και ο πόνος στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τη διατροφή και να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών, αλκοόλ και ζάχαρης αν θέλετε να την προλάβετε.

 

Νόσος του Lyme: Είναι η πιο κοινή λοιμώδης ασθένεια που μεταδίδεται με τα τσιμπούρια σε Ευρώπη και Νότια Αμερική. Η λοίμωξη είναι πιο πιθανή σε δασώδεις περιοχές ή σε ακαλλιέργητα χωράφια όπου ζουν ποντίκια και ζώα όπως το ελάφι. Σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Νόσο του Lyme, τόσο τα ενήλικα τσιμπούρια όσο και οι νύμφες του γένους Ixodes μπορεί να είναι φορείς της βορρελίωσης. Οι περισσότερες λοιμώξεις σε ανθρώπους είναι αποτέλεσμα τσιμπήματος από νύμφη. Τυπικές ενδείξεις της ασθένειας είναι τα δερματικά εξανθήματα και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης, όπως κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος στους μύες ή τις αρθρώσεις.

 

Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: Πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια που αν μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να καταστρέψει τις αρθρώσεις σας. Το πρώτο σύμπτωμα είναι ο πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα χέρια και τα πόδια. Άλλο βασικό σύμπτωμα είναι το ερυθρό εξάνθημα, που συνήθως εξαπλώνεται στη μύτη και στα μάγουλα. Κοινά συμπτώματα είναι επίσης η κατάθλιψη και ένα γενικευμένο αίσθημα κόπωσης, η τριχόπτωση, δυσκολίες στην αναπνοή, προβλήματα μνήμης, έλκη στο στόμα και ξηροφθαλμία.

 

Βλεννόρροια: Αυτό το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα δεν επηρεάζει μόνο τα γεννητικά όργανα, αλλά και τις αρθρώσεις, καθώς προκαλεί μια επώδυνη κατάσταση που ονομάζεται γονοκοκκική αρθρίτιδα. Η γονοκοκκική αρθρίτιδα είναι αποτέλεσμα γενικευμένης διασποράς πρωτοπαθούς ασυμπτωματικής γονόρροιας του ουροποιογεννητικού συστήματος ή γονοκοκκικής λοίμωξης του φάρυγγα ή του ορθού. Επηρεάζει τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες και είναι πιο συχνή στα σεξουαλικώς ενεργά κορίτσια στην εφηβία.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, αλλά όχι σπάνια και διάφορα άλλα όργανα. Είναι το συχνότερο φλεγμονώδες ρευματικό νόσημα. Προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και σε παιδιά. Το 75% των πασχόντων είναι γυναίκες και τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν πρησμένες αρθρώσεις και δυσκαμψία κυρίως τις πρωινές ώρες. Μπορεί επίσης να εκδηλώνεται με κόπωση, πυρετό και/ή ανεξήγητη απώλεια βάρους.