Το ύπουλο σύμπτωμα κατάθλιψης για το οποίο κανείς δε μιλά...

Το ύπουλο σύμπτωμα κατάθλιψης για το οποίο κανείς δε μιλά...

Εκατοντάδες χρήστες σχολίασαν ότι είναι εξαιρετικά διαδεδομένο, αλλά δεν έχει την προσοχή που θα έπρεπε.

Η ψυχική υγεία είναι ένα ζήτημα που έχει έρθει στο πικ της δημοφιλίας του τα τελευταία χρόνια, με την έννοια ότι γίνονται διαρκώς προσπάθειες για ευρύτερη και ουσιαστική ενημέρωση και για σπάσιμο των ταμπού που το βάραιναν τόσα χρόνια.

Διάσημοι έχουν παραδεχτεί δημόσια τις διάφορες παθήσεις τους, νέες καμπάνιες καλύπτουν διαφορετικές πτυχές του ζητήματος, ενώ τα social media έχουν συμβάλλει θετικά στο να γίνεται η συζήτηση για τα ψυχικά νοσήματα πιο δημόσια.

Η ανυποψίαστη ανάρτηση που έκανε η συγγραφέας M. Molly Backes στο Twitter, κατέληξε να γίνει viral και να ρίξει φως σε ένα εξαιρετικά διαδεδομένο σύμπτωμα της κατάθλιψης, για το οποίο κανείς δε μιλά.

Τι ακριβώς συνέβη;

H ανάρτηση της Backes

«Οι διαφημίσεις για την κατάθλιψη μιλούν για τη μελαγχολία, αλλά ποτέ δεν αναφέρουν το ύπουλο σύμπτωμα που όλοι όσοι έχουν κατάθλιψη γνωρίζουν- την αδύνατη υποχρέωση (impossible task)», έγραψε η Backes και αυτό ήταν αρκετό για να συγκεντρώσει χιλιάδες λαικς και σχόλια.

Σε επεξηγηματικά tweets που ακολούθησαν, η ίδια εξήγησε ότι η αδύνατη υποχρέωση, είναι μια καθημερινή δραστηριότητα (όπως το να στρώσεις το κρεβάτι ή να πλύνεις τα πιάτα) η οποία σου φαίνεται βουνό, αδικαιολόγητα δύσκολη και μη πραγματοποιήσιμη.

«Ποτέ δεν αισθάνθηκα στεναχωρημένος. Πάντα αισθανόμουν άδειος, χωρίς νόημα. Και βαρύς, αφόρητα βαρύς», έγραψε ένας χρήστης.

«Επιθετική απάθεια- αυτό θυμάμαι να λέω στον ψυχολόγο μου. Δεν είναι ότι δε με νοιάζει, δεν μπορώ να ανησυχήσω καν για το γεγονός ότι δε με αγγίζει τίποτα», έγραψε ένας άλλος.

Το σύμπτωμα που περιέγραψε η Backes περιγράφεται ως αίσθημα κενού και αδυναμία εκπλήρωσης βασικών δραστηριοτήτων. Δεν είναι σίγουρα κάτι καινούριο, αλλά όπως αποκάλυψε η ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ανάρτηση, είναι εξαιρετικά διαδεδομένο και ίσως σχετικά αποσιωπημένο ως μη σοβαρό.

via womantoc.gr