Διπολική διαταραχή: 4 συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

Διπολική διαταραχή: 4 συμπτώματα που καλό είναι να γνωρίζουμε

Η διπολική διαταραχή (γνωστή και ως διπολική συναισθηματική διαταραχή, μανιοκαταθλιπτική διαταραχή ή απλώς μανιοκατάθλιψη), είναι μια ψυχική νόσος, που προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης γνωστά ως μανία, εναλλασσόμενα με επεισόδια κατάθλιψης. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα και να εμποδίσουν το άτομο να λειτουργήσει φυσιολογικά στην καθημερινότητά του.

Δείτε παρακάτω 4 συμπτώματα διπολικής διαταραχής >>

1. Τρία είναι τα βασικά συμπτώματα της διπολικής διαταραχής, μανία, υπομανία και κατάθλιψη.

2. Το άτομο με διπολική διαταραχή, όταν βρίσκεται σε κατάσταση μανίας, μπορεί να νιώσει επίσης συναισθηματική έξαρση, ενθουσιασμό, παρόρμηση, ευφορία και υπερδιέγερση.

3. Κατά τη διάρκεια µανιακών επεισοδίων, µπορεί επίσης να εκδηλωθούν σε συμπεριφορές όπως, υπερκαταναλωτισμός, σεξ χωρίς προφυλάξεις ή και χρήση ναρκωτικών ουσιών.

4. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου κατάθλιψης μπορεί να εκδηλωθεί θλίψη, συναισθήματα απελπισίας, απώλεια ενέργειας, έλλειψη ενδιαφέροντος του ατόμου για δραστηριότητες που κάποτε το ευχαριστούσαν και τάσεις αυτοκτονίας.

Πηγή: healthline.com, onmed.gr