Το σημάδι στα αφτιά που δείχνει ότι ίσως έρχεται εγκεφαλικό

Το σημάδι στα αφτιά που δείχνει ότι ίσως έρχεται εγκεφαλικό

Ένα σημάδι, που εμφανίζεται στο δέρμα των αφτιών, μπορεί να προβλέψει ένα επερχόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, δείχνει νέα επιστημονική μελέτη από το Ισραήλ. Πρόκειται για μια διαγώνια πτύχωση στον λοβό του αφτιού, γνωστή ως «σημάδι του Φρανκ» (Frank’s sign).

Το σημάδι του Φρανκ ξεκινά από τον τράγο του αφτιού και φτάνει μέχρι το άκρο του λοβού, σχηματίζοντας γωνία περίπου 45 μοιρών, ενώ το βάθος του ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή.

Ο Αμερικανός γιατρός Sanders T. Frank, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το 1973 ότι η χαρακτηριστική πτύχωση ήταν εξαιρετικά συνηθισμένη σε νέους ασθενείς που έπασχαν από στηθάγχη (εξ ου και το όνομα).

Η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 241 άτομα που είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο και διαπίστωσαν ότι 190 από αυτούς (ποσοστό 78,8%) είχαν το σημάδι στα αφτιά τους.

Ειδικότερα, από το σύνολο των συμμετεχόντων, 153 άτομα (ποσοστό 63,6%) είχαν πάθει μίνι εγκεφαλικό (παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο) και 88 άτομα (ποσοστό 36,4%) είχαν πάθει κανονικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Από τους πρώτους, οι 112 (73,2%) παρουσίαζαν το σημάδι του Φρανκ, ενώ από τους δεύτερους οι 78 (88,6%).

Το σημάδι του Φρανκ αποτελεί αξιόπιστη ένδειξη για τα εγκεφαλικά επεισόδια, υποστηρίζουν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας ότι σε άτομα που παρουσιάζουν κλασικούς καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως υπέρταση, παχυσαρκία, αυξημένη χοληστερόλη, αυξημένα τριγλυκερίδια, το σημάδι είναι πολύ πιο συχνό.

Ο μηχανισμός

Η απόφραξη των αρτηριών, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, θεωρείται ότι οδηγεί επίσης σε κακή αιμάτωση των αφτιών. Αποτέλεσμα είναι λοιπόν η απώλεια ελαστικότητας στην επιδερμίδα του αφτιού και, κατ’ επέκταση, η εμφάνιση της πτύχωσης. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η αλλοίωση της όψης της επιδερμίδας του αφτιού υποδεικνύει πολύ γρήγορο ρυθμό γήρανσης του οργανισμού, ασχέτως ηλικίας.

Προγενέστερη μελέτη, σε δείγμα 800 ατόμων έχει δείξει ότι το σημάδι του Φρανκ αποτελεί ένδειξη και για το έμφραγμα. Από τους συμμετέχοντες που είχαν πάθει έμφραγμα, ποσοστό 77% είχαν το σημάδι στο αφτί τους, ενώ στους υγιείς συμμετέχοντες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 40%.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine.

via mononews.gr