Οι φίλοι μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο λένε οι επιστήμονες...

Οι φίλοι μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο λένε οι επιστήμονες...

Οι κοντινοί σας άνθρωποι σάς κρατούν υγιείς.

Οι καλοί φίλοι δεν σας χαρίζουν μόνο όμορφες στιγμές. Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, οι κοντινοί σας άνθρωποι μπορούν να σάς βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου George Mason ανέλυσαν στοιχεία 10 ετών για περισσότερες από 90.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, με σκοπό να μελετήσουν την επίδραση της φιλίας στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Παρόλο που δεν βρήκαν ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της κοινωνικής στήριξης και της καρδιαγγειακής νόσου, ανακάλυψαν μία σύνδεση μεταξύ της κοινωνικής στήριξης και της θνησιμότητας.

Πιο συγκεκριμένα, για τις γυναίκες χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων κατά την έναρξη της μελέτης, η ύπαρξη ενός κοινωνικού δικτύου φίλων συσχετίστηκε με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Ποια οφέλη για την υγεία μπορεί να έχει ένας στενός κύκλος φίλων;

Με τον όρο κοινωνική στήριξη εννοούμε «εάν κάποιος θεωρεί ότι θα μπορούσε να έχει συναισθηματική υποστήριξη ή απλώς τη συντροφιά άλλων ατόμων και να διασκεδάζει μαζί τους», εξηγεί η Δρ. Nancy Freeborne, επικεφαλής ερευνήτρια και βοηθός καθηγητή στο George Mason University. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η παροχή κοινωνικής στήριξης είναι ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος, που μπορεί να επηρεάσει την υγεία κάποιου. «Υπενθυμίζουμε ότι μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα, όπως ο χρόνος με ένα αγαπημένο πρόσωπο, μπορούν να κάνουν τη διαφορά».

Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης βρει πολλά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη διατήρηση ενός σταθερού στενού κύκλου φίλων: Μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστασία από το άγχος, μείωση του κινδύνου άνοιας, μακροζωία.

Αν έχετε λοιπόν ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο, μην ξεχνάτε να επενδύετε σε αυτό, αφιερώνοντας χρόνο και διατηρώντας ποιοτικές σχέσεις με τους φίλους σας.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

Πηγή: mindbodygreen.gr, onmed.gr