NTXcIIM9gI7MVqVRdw12

 

Ο Βασίλης Λυριτζής αντιμετώπισε ραγδαία επιδείνωση της υγείας του τους τελευταίους πέντε μήνες, με αποκορύφωμα τον τελευταίο έναν μήνα περίπου, οπότε και νοσηλεύθηκε στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", πολεμώντας τον καρκίνο.

 

Ο καρκίνος από τον οποίο πέθανε ο Βασίλης Λυριτζής ήταν ο καρκίνος στον εγκέφαλο.

 

Ο Βασίλης Λυριτζής ένιωσε ένα πρωί στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου έντονο πονοκέφαλο και δυσκολία στην ομιλία. Όπως ήταν φυσικό όλοι πίστεψαν ότι πέρασε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Αλλά από τις πρώτες εξετάσεις οι γιατροί εντόπισαν όγκο στον εγκέφαλο. Ο Βασίλης Λυριτζής το έμαθε, αλλά αφότου του πέρασαν τα δύσκολα συμπτώματα, επέλεξε να επιστρέψει στην δουλειά του. Όμως, η κατάστασή του επό εκείνη την στιγμή και μετά επιδεινώθηκε ραγδαία. Μέσα σε μία εβδομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του. Οι επακόλουθες εξετάσεις που του έγιναν, έδειξαν ότι υπήρχαν ακόμα τρία ογκίδια στον εγκέφαλό του, τα οποία οι γιατροί προσπαθούσαν να ανιχνεύσουν αν είναι επιθετικά, ή όχι.

 

Στο νοσοκομείο του Άγιου Σάββα έμεινε για περίπου έναν μήνα, προτού σήμερα νωρίς το πρωί, χάσει οριστικά την άνιση αυτή μάχη με τον καρκίνο στον εγκέφαλο.

 

Όγκος στον εγκέφαλο: Πώς θα τον καταλάβετε - Ποιοι κινδυνεύουν

 

Ως όγκος στο κεφάλι ορίζεται η δημιουργία μιας μάζας, ή η συσσώρευση ανώμαλων κυττάρων στον εγκέφαλό σας, ή κοντά σε αυτόν. Ο όγκος στον εγκέφαλο έχει πολλές διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις. Ορισμένοι όγκοι είναι μη-καρκινικοί (καλοήθεις) και μερικοί άλλοι είναι καρκινικοί (κακοήθεις).

 

Ένας όγκος στο κεφάλι μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο (πρωτογενείς όγκοι εγκεφάλου), ή ο καρκίνος μπορεί να αρχίσει σε άλλα μέρη του σώματός σας και να εξαπλωθεί στον εγκέφαλό σας (δευτεροβάθμιοι, ή μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου).

 

Το πόσο γρήγορα ένας όγκος στο κεφάλι θα αναπτυχθεί μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Ο ρυθμός ανάπτυξης, όπως και η ακριβής θέση του όγκου στον εγκέφαλο, καθορίζει το πώς αυτός θα επηρεάσει τη λειτουργία του νευρικού σας συστήματος.

 

Οι επιλογές θεραπείας που έχει ένας όγκος στο κεφάλι εξαρτάται από τον τύπο του όγκου, το μέγεθος και την τοποθεσία.

 

Όγκος στο κεφάλι: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα ενός όγκου στον εγκέφαλο ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό και εξαρτώνται από το μέγεθος, την τοποθεσία και τον ρυθμό με τον οποίο αναπτύσσεται.

 

Γενικά, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Σας πλήττουν νέες μορφές και είδη πονοκεφάλων
Πονοκέφαλοι που σταδιακά γίνονται πιο συχνοί και πιο έντονοι
Ανεξήγητη ναυτία, ή εμετός
Προβλήματα όρασης, όπως θολή όραση, διπλή όραση (διπλωπία), ή απώλεια της
περιφερειακής όρασης
Σταδιακή απώλεια της αίσθησης, ή της κινητικότητας στο ένα χέρι, ή το ένα πόδι
Δυσκολίες με την ισορροπία
Δυσκολίες στην ομιλία

 

Σύγχυση σε καθημερινά θέματα
Αλλαγές στην προσωπικότητα και την συμπεριφορά
Επιληπτικές κρίσεις

 

Προβλήματα ακοής

 

Όγκος στο κεφάλι: Αίτια
Όγκοι που αρχίζουν στον εγκέφαλο
Οι πρωτογενείς εγκεφαλικοί όγκοι προέρχονται από τον ίδιο τον εγκέφαλο ή από τους ιστούς κοντά σε αυτόν, όπως οι μεμβράνες που τον καλύπτουν (μήνιγγες), τα κρανιακά νεύρα, η υπόφυση και η επίφυση.

 

Αυτοί οι όγκοι δημιουργούνται, όταν φυσιολογικά κύτταρα αποκτούν βλάβες (μεταλλάξεις) στο DNA τους. Αυτές οι μεταλλάξεις επιτρέπουν στα κύτταρα να αναπτύσσονται και να διαιρούνται σε αυξημένους ρυθμούς και να συνεχίσουν να ζουν, ακόμα και αφότου τα υγιή κύτταρα πεθάνουν. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία μιας μάζας ανώμαλων κυττάρων, η οποία σχηματίζει έναν όγκο.

 

Οι πρωτογενείς εγκεφαλικοί όγκοι είναι πολύ λιγότερο συχνοί από ότι οι δευτερογενείς, στους οποίους ο καρκίνος αρχίζει κάπου αλλού στο σώμα και εξαπλώνεται στον εγκέφαλο.

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι πρωτογενών όγκων του εγκεφάλου. Κάθε ένας παίρνει το όνομά του από τον τύπο των κυττάρων που εμπλέκονται.

 

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:
Γλοίωμα
Οι όγκοι αυτοί αρχίζουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό και περιλαμβάνουν αστροκυτώματα, επενδυώματα, γλοιοβλαστώματα, ολιγοστροκυτώματα και ολιγοδενρρογλοιώματα.

 

Μηνιγγίωμα
Είναι ένας όγκος που εμφανίζεται στις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό (μήνιγγες). Τα περισσότερα μηνιγγιώματα είναι καλοήθη (μη καρκινικά).

 

Ακουστικό νευρίνωμα
Είναι καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στα νεύρα που ελέγχουν την ισορροπία και την ακοή, τα οποία οδηγούν από το εσωτερικό αυτί προς τον εγκέφαλό σας.

 

Αδένωμα στην υπόφυση
Είναι ως επί το πλείστον καλοήθεις όγκοι που αναπτύσσονται στην υπόφυση, η οποία βρίσκεται στην βάση του εγκεφάλου. Αυτοί οι όγκοι μπορούν να επηρεάσουν τις ορμόνες της υπόφυσης και ως εκ τούτου ασκούν επιδράσεις σε όλο το σώμα.

 

Μυελοβλάστωμα
Είναι οι πιο συχνοί καρκινικοί όγκοι του εγκεφάλου στα παιδιά. Ένα μυελοβλάστωμα ξεκινά στο κατώτερο οπίσθιο τμήμα του εγκεφάλου και τείνει να εξαπλωθεί μέσω του εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Οι όγκοι αυτοί είναι λιγότερο συχνοί στους ενήλικες, αλλά δεν αποκλείονται και στην ενήλικη ζωή.

 

Πρωτόγονος νευροεκτοδερμικός όγκος (Primitive neuroectodermal tumor – PNET)
Είναι σπάνιοι, καρκινικοί όγκοι που ξεκινούν στα εμβρυϊκά κύτταρα στον εγκέφαλο. Μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στον εγκέφαλο ενός εμβρύου.

 

Κρανιοφαρυγγίωμα
Είναι σπάνιοι, καλοήθεις όγκοι, οι οποίοι ξεκινούν κοντά στην υπόφυση του εγκεφάλου. Καθώς το κρανιοφαρυγγίωμα αναπτύσσεται αργά, μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο την υπόφυση, αλλά και άλλες δομές κοντά στον εγκέφαλο.

 

Πηγή: Iatropedia