3 πράγματα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη γρίπη του φετινού χειμώνα κι ένα που ακόμη διερευνάται

3 πράγματα που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη γρίπη του φετινού χειμώνα κι ένα που ακόμη διερευνάται

Επίσημη ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η έξαρση της εποχικής γρίπης πλησιάζει στην κορύφωσή της για τη φετινή περίοδο και ήδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, όπως και τα περιστατικά επιπλοκών.

Το ευρωπαϊκό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εξέδωσε την πρώτη επίσημη ενημέρωση για την δραστηριότητα της γρίπης, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών.

3 πράγματα που ξέρουμε

Κυριαρχεί το πανδημικό στέλεχος A(H1N1)pdm09

Ανήκει στον τύπο Α του ιού της γρίπης και εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από 10 χρόνια, προκαλώντας πανδημία. Από τότε περιλαμβάνεται σε κάθε ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο.

Εκτός του συγκεκριμένου στελέχους, έχουν εντοπιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στελέχη του υπότυπου A(H3N2), ενώ ελάχιστα είναι τα κρούσματα που ανήκουν στον τύπο Β της γρίπης. Πάντως, όσο εξελίσσεται η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης, η παραπάνω εικόνα ενδέχεται να αλλάξει.

Αναμενόμενα τα επίπεδα θνησιμότητας

Δεδομένα από 23 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν πως η θνησιμότητα παραμένει σε σταθερά επίπεδα, σε σύγκριση με τις προηγούμενες περιόδους έξαρσης της γρίπης. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, 7 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης. Στην συντριπτική πλειονότητά τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μπορεί να αρρωστήσει έως και 20% του πληθυσμού

Κατά την έξαρση της γρίπης, ο ιός μπορεί να χτυπήσει ως και 2 στους 10 κατοίκους κάθε χώρας. Από τις επιπλοκές της γρίπης κινδυνεύουν κυρίως οι χρονίως πάσχοντες, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες και τα μικρά παιδιά. Οι ομάδες αυτές πρέπει να ζητούν ιατρική συμβουλή με την έναρξη των συμπτωμάτων, ώστε και η παρέμβαση να είναι έγκαιρη.

Υπό διερεύνηση το ποσοστό κάλυψης του εμβολίου

Για τους επιδημιολόγους είναι ακόμη νωρίς για να προσδιοριστεί το ποσοστό κάλυψης που παρέχει το φετινό εμβόλιο έναντι των κυρίαρχων στελεχών του ιού. Οι εργαστηριακές αναλύσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν μεταλλάξεις των υπότυπων του ιού.

Κατά κανόνα, η κάλυψη φτάνει κάθε χρόνο ως και πάνω από 70% και οπωσδήποτε ο αντιγριπικός εμβολιασμός παραμένει το μόνο μέτρο προστασίας ενάντια στις επιπλοκές της γρίπης.

Πηγή: onmed.gr