6 «ύπουλες» αιτίες σχετικά με την κακοσμία σώματος που πιθανώς αγνοείτε

6 «ύπουλες» αιτίες σχετικά με την κακοσμία σώματος που πιθανώς αγνοείτε

Οι μυρωδιές του σώματος δεν οφείλονται μόνο στον ιδρώτα. Η διαδικασία της εφίδρωσης είναι μια φυσιολογική λειτουργία του σώματος και ο ίδιος ο ιδρώτας είναι σχεδόν άοσμος. Αυτό που προκαλεί τη δυσάρεστη οσμή είναι τα βακτήρια που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα και παραμένουν στην επιφάνεια του δέρματος. Η ποσότητα και η συχνότητα της εφίδρωσης, όπως και η οσμή της, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η κληρονομικότητα, η λήψη κάποιων φαρμάκων, ορμονικοί λόγοι (εμμηνόπαυση, λοχεία), παθήσεις που δίνουν χαρακτηριστική μυρωδιά στον ιδρώτα (π.χ. διαβήτης, ηπατική δυσλειτουργία), μυκητιάσεις και δερματίτιδες. Το καθημερινό μπάνιο και η αλλαγή ρούχων και καλτσών είναι απαραίτητα.

Δείτε παρακάτω κάποιες αίτιες κακοσμίας του σώματος που πιθανώς δεν γνωρίζετε, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε >>

1. Φάρμακα: Κάποια φάρμακα (π.χ. μορφίνη και αντιπυρετικά) προκαλούν εφίδρωση. Κάποια αντισταμινικά, αποσυμφορητικά, αγχολυτικά κλπ. προκαλούν ξηροστομία, μία κοινή αιτία δύσοσμης αναπνοής. Χρησιμοποιείτε ένα πιο ισχυρό αντιιδρωτικό / αποσμητικό το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Συζητήστε επίσης με τον γιατρό σας τη δυνατότητα αλλαγής των φαρμάκων ή αναπροσαρμογής της δοσολογίας. Για την αντιμετώπιση της ξηροστομίας, η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση προτείνει τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη.

2. Μπαχαρικά: Οι θειούχες ενώσεις που περιέχονται σε κάποια συστατικά του φαγητού προκαλούν κακοσμία σώματος. Φαγητά πλούσια σε σκόρδο, κύμινο, κάρυ και άλλα μπαχαρικά, απελευθερώνουν κατά την πέψη αυτές τις ενώσεις μέσω των πόρων του δέρματος, προκαλώντας κακοσμία για ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Αποφεύγετε τροφές που περιέχουν μπαχαρικά και μυρωδικά. Όταν αυτό δεν είναι δυνατό, πίνετε άφθονο νερό, κάνετε συχνά ντους και μην ξεχνάτε το αποσμητικό σας.

2. Στρες: Ο ιδρώτας είναι φυσιολογική αντίδραση στο άγχος, αλλά όσο πιο πολύ στρεσαρισμένος είναι κανείς, τόσο πιο έντονη είναι η μυρωδιά του. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το κατάλληλο αποσμητικό. Αν ταλαιπωρείστε από έντονη εφίδρωση λόγω αγχώδους ιδιοσυγκρασίας, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει ειδικό αντιιδρωτικό ή θεραπεία με botox. Είναι τέλος σημαντικό να πλένετε τακτικά τα ρούχα, καθώς έτσι μειώνονται τα βακτήρια.

4. Αλκοόλ: Καθώς το σώμα διασπά το αλκοόλ, κάποια υποπροϊόντα εισχωρούν στην κυκλοφορία του αίματος και αποβάλλονται μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα. Το σώμα διαχειρίζεται το αλκοόλ σαν τοξική ουσία και προσπαθεί να το εξαλείψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το μεγαλύτερο μέρος μεταβολίζεται στο ήπαρ και αποβάλλεται μέσω των ούρων. Αν πίνετε περισσότερο από αυτό που μπορεί να επεξεργαστεί το ήπαρ ή το ήπαρ σας έχει πρόβλημα, μέρος του αλκοόλ αποβάλλεται μέσω της αναπνοής και του ιδρώτα, προκαλώντας κακοσμία.

5. Για τις γυναίκες - Δεν πλένετε συχνά τα σουτιέν: Μην φοράτε για πολλές μέρες τα ίδια σουτιέν, καθώς το ύφασμά τους έρχεται σε επαφή με σημεία επιρρεπή στον ιδρώτα. Είναι επίσης φτιαγμένα από υλικά που ευνοούν την υπερανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Μη φοράτε το ίδιο σουτιέν επί δύο μέρες συνεχόμενα, αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα και επιλέξτε στηθόδεσμους από υλικά που αναπνέουν, όπως το βαμβάκι ή η λεπτή δαντέλα.

6. Δεν φοράτε κάλτσες: Αν φοράτε κλειστά παπούτσια χωρίς κάλτσες, τα πόδια ιδρώνουν και αναπτύσσονται βακτήρια που προκαλούν κακοσμία. Πριν φορέσετε τα παπούτσια, καλό είναι να χρησιμοποιείτε κάποιο αντιιδρωτικό ή αποσμητικό ποδιών. Όταν επιστρέφετε σπίτι, μπορείτε να κάνετε ποδόλουτρο χρησιμοποιώντας μείγμα από δύο μέρη νερού και ένα μέρος ξιδιού, που εξοντώνει τα μικρόβια. Αποφεύγετε τέλος, να φοράτε συνέχεια τα ίδια παπούτσια.

Πηγή: Reader's digest, onmed.gr