Τυμπανισμός - Φούσκωμα: Πως να τα αντιμετωπίσετε

Τυμπανισμός - Φούσκωμα: Πως να τα αντιμετωπίσετε

Αισθάνεστε φουσκώματα, έχετε δυσκολία να φάτε, σας σφίγγουν τα ρούχα ή νιώθετε δυσφορία όταν γυμνάζεστε;

Τα παραπάνω αποτελούν συμπτώματα τυμπανισμού, μία κατάσταση ιδιαιτέρως δυσάρεστη στην καθημερινότητα.

Ο τυμπανισμός σας δίνει την αίσθηση ότι το στομάχι σας είναι μεγαλύτερο και πιο πρησμένο από ό,τι συνήθως και ορισμένες φορές συνοδεύεται από αέρια, που προκαλούν ερυγές (ρέψιμο). Εμφανίζεται συνήθως τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα ή κοντά στις γιορτές και συχνά συνδέεται με καταχρήσεις και ατασθαλίες στη διατροφή.

Το 43% των ενηλίκων στην Ελλάδα έχει εμφανίσει τουλάχιστον μία φορά συμπτώματα τυμπανισμού και αερίων, ενώ ειδικά οι γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνότερα τέτοιου είδους προβλήματα.

Ο τυμπανισμός δεν αποτελεί σοβαρό πρόβλημα αλλά μια φυσιολογική κατάσταση του οργανισμού, γι' αυτό και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αντιμετωπίζεται με θεραπευτική αγωγή.

Στην Ελλάδα, το 38% των ασθενών δεν λαμβάνει καμία απολύτως δράση για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.

Ωστόσο, ο τυμπανισμός μπορεί να προκαλεί δυσφορία και αμηχανία και να έχει σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής.

Τι πρέπει να προσέχετε:

Αποφεύγετε τα τρόφιμα με πολύ νάτριο

Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού δημιουργεί κατακράτηση νερού στο σώμα. Τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως και τα τηγανητά έχουν πολύ αλάτι. Η συνιστώμενη πρόσληψη νατρίου είναι περίπου 2.300 mg την ημέρα. Μια μερίδα σούπας σε κονσέρβα μπορεί να περιέχει 800 mg νατρίου. Μειώστε την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού και επεξεργασμένων τροφίμων που είναι συχνά πλούσια σε νάτριο.

Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε κάλιο

Τα φρέσκα, ολόκληρα τρόφιμα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο. Το κάλιο βοηθά στην αποβολή του νατρίου από τον οργανισμό. Τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι η μπανάνα, η πατάτα, τα φασόλια, η σάλτσα ντομάτας κτλ. Για τη διατήρηση του καλίου είναι καλύτερο το ψήσιμο ή το μαγείρεμα στον ατμό και όχι το βράσιμο των τροφών.

Αποφεύγετε τα τρόφιμα που παράγουν αέρια

Φασόλια και σταυρανθή λαχανικά όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών και λάχανο, περιέχουν ένα σύνθετο σάκχαρο που ονομάζεται ραφινόζη και είναι πιο δύσπεπτο από άλλα σάκχαρα, με συνέπεια τα εντερικά βακτήρια να πρέπει να εργαστούν σκληρά για να το διασπάσουν, παράγοντας αέρια. Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ώστε το σώμα σας να προσαρμοστεί.

Μουλιάστε τα όσπρια

Το μούλιασμα βοηθά στην απελευθέρωση του αερίου μέσα στο νερό. Μη χρησιμοποιείτε αυτό το νερό για το μαγείρεμα. Καλό είναι επίσης να χύνετε το πρώτο νερό στο βράσιμο των οσπρίων.

Δυσανεξία στη λακτόζη

Εάν αισθάνεστε πρησμένοι ή έχετε σοβαρή διάρροια μέσα σε μια ώρα από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να έχετε δυσανεξία στη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που βρίσκεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν έλλειψη ενός ένζυμου –λακτάση– που απαιτείται για την πέψη της λακτόζης. Καταναλώνετε γάλα χωρίς λακτόζη.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών σταδιακά

Αν δεν τρώτε συχνά πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, μια αυξημένη πρόσληψη σε φυτικές ίνες μπορεί να σας προκαλέσει φούσκωμα. Προσθέστε σταδιακά φυτικές ίνες στη διατροφή σας ώστε να αποφύγετε το φούσκωμα, καθώς το σώμα προσαρμόζεται στη νέα διατροφή.

Αν πάσχετε συχνά από φούσκωμα ή κοιλιακό άλγος μετά από τα γεύματα, μιλήστε με το γιατρό ή τον διαιτολόγο σας.

Πηγή: onmed.gr