6 τροφές και μπαχαρικά που προλαμβάνουν τη θρόμβωση

6 τροφές και μπαχαρικά που προλαμβάνουν τη θρόμβωση

Θρόμβωση ονομάζεται η διαδικασία κατά την οποία σχηματίζεται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο μια συμπαγής μάζα αίματος, που ονομάζεται αιματόπηγμα ή απλούστερα θρόμβος. nΣε περίπτωση τραυματισμού, η πήξη του αίματος και ο σχηματισμός θρόμβων βοηθούν στη διακοπή της αιμορραγίας, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις ένας θρόμβος μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική ροή του αίματος και να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης (π.χ. όσοι έχουν διαγνωστεί με συγγενή καρδιοπάθεια) λαμβάνουν συνήθως ειδική αντιθρομβωτική φαρμακευτική αγωγή ώστε να αποφύγουν τέτοιου είδους επιπλοκές.

Υπάρχουν ωστόσο και ουσίες που έχουν φυσική αντιπηκτική δράση, βελτιώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. Πατήστε επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery για να δείτε ποιες είναι αυτές. Η συμβουλή του θεράποντος γιατρού είναι αναγκαία πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή ή στις καθημερινές σας συνήθειες, καθώς μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που ενδεχομένως λαμβάνετε.

1. Κουρκουμάς: Το ενεργό συστατικό του, η κουρκουμίνη, έχει αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση. Σύμφωνα με μελέτη του 2012 στην επιθεώρηση BMB Reports, η κατανάλωση του μπαχαρικού σε καθημερινή βάση μπορεί να διατηρήσει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος και να μειώσει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ο κουρκουμάς αποτελεί βασικό συστατικό του μείγματος μπαχαρικών κάρι.

2. Τζίντζερ: Η αντιθρομβωτική του δράση οφείλεται σε μια φυσική ουσία συγγενική του σελικυλικού οξέος που βρίσκεται στην ασπιρίνη. Το τζίντζερ δρα επίσης ως αναλγητικό και βοηθά στην καταπολέμηση της ναυτίας και της ανεβασμένης χοληστερόλης. Για να επωφεληθείτε από το τζίντζερ, προτιμήστε τη φρεσκοτριμμένη ρίζα του φυτού και προσθέστε τη σε φαγητά, γλυκά, χυμούς ή smoothies.

3. Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιπηκτική δράση. Εκτός από τα αμύγδαλα, σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε δίνουν επίσης οι ηλιόσποροι, το ακτινίδιο, το αβοκάντο και τα προϊόντα ολικής άλεσης.

4. Σκόρδο: Πέρα από φυσικό αντιβιοτικό, το σκόρδο είναι επίσης φυσικό αντιθρομβωτικό. Η δράση του οφείλεται στην αλληλεπίδρασή του με τα αιμοπετάλια και τη φιβρίνη, τους δύο παράγοντες που ελέγχουν την πήξη του αίματος, και είναι ισχυρότερη όταν καταναλώνεται ωμό.

5. Κινεζική κανέλα: Γνωστή και ως Κασσία, η κινεζική κανέλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κουμαρίνη. Η βαρφαρίνη, η πιο κοινή δραστική ουσία που χρησιμοποιείται στα αντιπηκτικά φάρμακα, είναι παράγωγο της κουμαρίνης. Η κινεζική κανέλα περιέχει περισσότερη κουμαρίνη σε σύγκριση με άλλα είδη, όπως η κανέλα Κεϋλάνης.

6. Ανανάς: Το εξωτικό φρούτο είναι πλούσιο σε βρωμελίνη, μια ουσία με σημαντικά οφέλη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και κυρίως για την υπέρταση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η βρωμελίνη αραιώνει το αίμα, διασπά τους θρόμβους και μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Η βρωμελίνη έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση.

Πηγή: Medical News Today, onmed.gr