4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να μας παχαίνουν

4 καθημερινές συνήθειες που μπορεί να μας παχαίνουν

Δεν κάνετε «υπερβολές» στη διατροφή σας, ωστόσο δυσκολεύεστε να διατηρήσετε ή να μειώσετε το σωματικό σας βάρος;

Μια προσεκτική ματιά στην καθημερινότητά σας, μπορεί να αποκαλύψει συνήθειες που επηρεάζουν τη διατροφική σας συμπεριφορά και συχνά θέτουν εμπόδια στην προσπάθεια ρύθμισης του βάρους.

Παρακάτω θα δείτε 4 από αυτές:

1. Παράλειψη πρωινού

Η καθημερινή κατανάλωση ενός υγιεινού και ισορροπημένου πρωινού προσφέρει πολλαπλά οφέλη, μεταξύ των οποίων υψηλό αίσθημα κορεσμού, που μπορεί να μας «κρατήσει» μέχρι το επόμενο γεύμα και να αποτρέψει το τσιμπολόγημα. Εάν, λοιπόν, συνηθίζετε να παραλείπετε το πρωινό, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε εντονότερη πείνα κατά τη διάρκεια της μέρας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κατανάλωση πρόχειρων/ανθυγιεινών σνακ ή και μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού στα κυρίως γεύματα.

2. Μικρός αριθμός γευμάτων

Η παράλειψη γευμάτων, είτε λόγω έλλειψης χρόνου ή με σκοπό να «γλιτώσουμε» θερμίδες, οδηγεί συχνά στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού προκαλεί έντονο αίσθημα πείνας. Έτσι, μετά από πολλές ώρες νηστείας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιλέξουμε και να προετοιμάσουμε ένα «υγιεινό» γεύμα ή να περιοριστούμε στο προτεινόμενο μέγεθος μερίδας.

3. Σωματική αδράνεια

Η έλλειψη άσκησης και ο αυξημένος καθιστικός χρόνος, πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν για την υγεία, στερούν το σώμα από τη δυνατότητα να «κάψει» θερμίδες και να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη, γεγονός που δυσκολεύει την επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας και απώλειας βάρους.

4. Έλλειψη ύπνου

Τα τελευταία χρόνια, πλήθος επιστημονικών μελετών έχει συσχετίσει την έλλειψη ύπνου με την παχυσαρκία. Η εν λόγω σχέση, φαίνεται ότι μεσολαβείται από διάφορους μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων ορμονικές μεταβολές που αυξάνουν την επιθυμία κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Από την άλλη, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει και σε πιο έντονο αίσθημα κόπωσης μέσα στη μέρα, αποτρέποντας τη σωματική δραστηριότητα.