Ακούσια απώλεια βάρους: 6 ανησυχητικές αιτίες που πρέπει να γνωρίζουμε

Ακούσια απώλεια βάρους: 6 ανησυχητικές αιτίες που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι περισσότεροι θα πέταγαν από τη χαρά τους αν έβλεπαν το νούμερο στη ζυγαριά μικρότερο από την τελευταία φορά που τσέκαραν το βάρος τους. Η απώλεια βάρους δεν είναι όμως πάντα θετική, ειδικά όταν κάποιος δεν την επιδιώκει.

Το σώμα του καθενός είναι διαφορετικό, αν όμως χάσετε το 5% του σωματικού σας βάρους μέσα σε έξι μήνες, είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελήσετε. Αν χάσετε βάρος με ταχύτερους ρυθμούς, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση της υγείας μπορούν να προκαλέσουν απότομη απώλεια βάρους.

Δείτε κάποιες πιθανές αιτίες:

1. Στρες και προβλήματα ψυχικής υγείας

Κάποιοι άνθρωποι όταν έχουν πολύ άγχος το ρίχνουν στο φαγητό και κάποιοι κάνουν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή τρώνε λίγο ή αποφεύγουν τροφές από τις οποίες αντλούν ευχαρίστηση. Το στρες συνδέεται επίσης με υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης, η οποία μειώνει την όρεξη. Γενικά, η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορεί να προκαλέσουν απώλεια της όρεξης.

2. Πρόβλημα με το θυρεοειδή

Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό, μπορεί να χάνετε βάρος χωρίς να το επιδιώκετε. Άλλα συμπτώματα της πάθησης είναι η απώλεια μαλλιών, οι αλλαγές στην ούρηση, η εφίδρωση, η μυική αδυναμία, ο γρήγορος καρδιακός παλμός κ.α.

3. Κοιλιοκάκη

Τα άτομα με κοιλιοκάκη δεν μπορούν να καταναλώσουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Όταν τρώνε γλουτένη, το σώμα «επιτίθεται» στο λεπτό έντερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην πέψη των τροφών και χρόνια φλεγμονή στο έντερο που οδηγεί σε σταδιακή απώλεια βάρους.

4. Φάρμακα

Κάποια φάρμακα μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσια απώλεια βάρους για πολλούς λόγους. Άλλες παρενέργειες είναι η ναυτία και η ξηροστομία.

5. Διαβήτης τύπου 1

Ο τύπου 1 διαβήτης που δεν έχει διαγνωστεί μπορεί να προκαλέσει γρήγορη απώλεια βάρους. Η γλυκόζη του αίματος δεν εισέρχεται στα κύτταρα και το σώμα δεν παίρνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Η περίσσεια γλυκόζης μπορεί επίσης να προκαλέσει συχνοουρία και αφυδάτωση, καθώς και απώλεια βάρους.

6. Κατάχρηση ουσιών

Οι διεγερτικές ουσίες, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για διαταραχή ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας και οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, λειτουργούν ως αναστολείς της όρεξης. Ειδικά οι εθιστικές ουσίες συχνά συνδέονται με μη πρόσληψη φαγητού για πολλούς λόγους, αλλά και μείωση της ικανότητας του οργανισμού να αποθηκεύει λίπος.

Πηγή: popsugar.com, onmed.gr