Διαβήτης: 7 ύπουλα σημάδια ότι κινδυνεύετε από την ασθένεια

Διαβήτης: 7 ύπουλα σημάδια ότι κινδυνεύετε από την ασθένεια

Διαβήτης: 7 ύπουλα σημάδια ότι κινδυνεύετε από την ασθένεια

Πάνω από 86 εκατομμύρια άνθρωποι στις Η.Π.Α., δηλαδή 1 στους 3 ενήλικες, βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, αλλά το 90% εξ αυτών δεν έχει ιδέα.

Ένας άνθρωπος βρίσκεται στο στάδιο του προδιαβήτη όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του είναι πάνω από το φυσιολογικό, αλλά όχι τόσο υψηλά που να θεωρείται ότι πάσχει από διαβήτη.

Οι φυσιολογικές τιμές του σακχάρου νηστείας κυμαίνονται από 60 mg/dl μέχρι 110 mg/dl. Αυξημένη τιμή θεωρείται πάνω από 125 mg/dl, σύμφωνα με την Aμερικανική Διαβητολογική Eταιρεία, ή πάνω από 140 mg/dl, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται στο στάδιο του προδιαβήτη, αναπτύσσουν τελικά διαβήτη. Επειδή όμως η κατάσταση δεν προκαλεί συμπτώματα, δεν το αντιλαμβάνονται εγκαίρως.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε ότι έχετε προδιαβήτη, αν δεν κάνετε εξετάσεις αίματος, υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να σας ενεργοποιήσουν.

kila

Έχετε πάρει βάρος
Η συγκέντρωση λίπους, ειδικά στην περίμετρο της μέσης, αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξετε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη.

Το υπερβολικό βάρος επιβαρύνει το πάγκρεας για την παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας ινσουλίνης. Όταν η συσσώρευση λίπους εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς, συγκεντρώνεται λίπος γύρω από τα όργανα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη.

Ένας βασικός τρόπος για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά, είναι να τρώτε πολλά λαχανικά. Ο «κανόνας του πιάτου» προβλέπει η μερίδα σας να αποτελείται κατά 50% από λαχανικά, 25% από πρωτεΐνες και 25% από άμυλο ολικής αλέσεως.

skin

Αλλαγές στο δέρμα
Ο προδιαβήτης δεν συνοδεύεται συνήθως από συμπτώματα, κάποιοι άνθρωποι όμως μπορεί να εκδηλώσουν ήπια εκδοχή συμπτωμάτων διαβήτη, όπως η δίψα και η συχνοουρία. Ένα άλλο ανησυχητικό σημάδι είναι η δημιουργία κηλίδων στην επιδερμίδα. Οι σκούρες κηλίδες δημιουργούνται συνήθως στο πίσω μέρος του λαιμού, τους αγκώνες, τα γόνατα, τις αρθρώσεις και τις μασχάλες. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μελανίζουσα ακάνθωση (acanthosis nigricans).

karameles

Τρώτε πολλά γλυκά
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο προδιαβήτη. Δεν αρκεί να κόψετε τα γλυκά, πρέπει να περιορίσετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί και το άσπρο ρύζι, τα ζυμαρικά και τις πατάτες. Αντί αυτών, να προτιμάτε τους σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά.

kanapes gata

Κάνετε καθιστική ζωή
Η τακτική σωματική άσκηση βοηθά το σώμα σας να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη πιο αποτελεσματικά. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο, με τη σειρά του, μειώνει τον κίνδυνο προδιαβήτη και διαβήτη. Εάν κάνετε καθιστική ζωή, ξεκινήστε ήπια δραστηριότητα, κάνοντας 10λεπτο περπάτημα τρεις φορές την ημέρα. Ιδανικός στόχος πρέπει να είναι η μέτρια σωματική άσκηση συνολικής διάρκειας 150 λεπτών την εβδομάδα.

genethlia

Ο ρόλος της ηλικίας
Δεν μπορείτε να σταματήσετε το χρόνο, αλλά η γήρανση αυξάνει τον κίνδυνο πολλών παθήσεων, του προδιαβήτη περιλαμβανομένου. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη, οι άνω των 45 πρέπει να ελέγχονται τακτικά για προδιαβήτη.

diabetes 8

Είχατε προβλήματα με το σάκχαρό σας στο παρελθόν
Οι γυναίκες που διαγιγνώσκονται με διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν επιστρέφουν ακριβώς στο «φυσιολογικό» μετά τη γέννηση των παιδιών. Ακόμη και αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι εντάξει κατά τον έλεγχο μετά τον τοκετό, συνεχίζετε να κινδυνεύετε από πρόωρο διαβήτη και διαβήτη αργότερα στη ζωή. Το ίδιο αν αποκτήσατε μωρό που ζύγιζε πάνω από 9 κιλά κατά τη γέννηση. Ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη παίζουν επίσης το οικογενειακό ιστορικό και η εθνικότητα.

paploma krevati

Κακός ύπνος
Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά κινδυνεύουν να πάρουν κιλά και να αναπτύξουν προδιαβήτη. Οι διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια ύπνου, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, συζητήστε το με τον γιατρό σας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον κίνδυνο διαβήτη.

Πηγή: prevention.com