Αυτή είναι η δίαιτα που έχει πάντα αποτελέσματα...

Αυτή είναι η δίαιτα που έχει πάντα αποτελέσματα...

«Το μόνο «πράγμα» που δεν μπορούμε ποτέ να πάρουμε αρκετό είναι η αγάπη. Και το μόνο «πράγμα» που ποτέ δεν δίνουμε αρκετά είναι η αγάπη» – Χένρι Μίλερ

Εδώ και κάμποσα χρόνια παιδεύομαι με τα ίδια πέντε κιλά, που τα παίρνω τάχιστα όταν τα βρίσκω σκούρα και τα χάνω εύκολα όταν νιώθω δυνατή και ευχαριστημένη. Κι επειδή τώρα τελευταία όλο και περισσότερο δυσκολεύομαι να νιώσω δυνατή και ευχαριστημένη, τα «αγαπημένα» μου πέντε κιλά επέστρεψαν, για να μου θυμίσουν ότι χρειάζομαι φροντίδα, «στοργή και προδέρμ».

Υποψιάζομαι πως σαν και μένα υπάρχουν πολλοί και πολλές. Για μένα αυτά τα πέντε κιλά παίζουν το ρόλο μιας ασπίδας που υποτίθεται πως με «προστατεύει» όταν νιώθω ευάλωτη συναισθηματικά απέναντι στην αβεβαιότητα και τις προκλήσεις της ζωής. Και μου κάνει καλό, πριν αρχίσω να μπαίνω σε κάθε είδους δίαιτες και γυμναστικές εν όψει του θέρους, να θυμίζω στον εαυτό μου το μήνυμα που έρχονται κάθε φορά να μου δώσουν.

Γι΄ αυτό μοιράζομαι μαζί σας ένα υπέροχο κείμενο του σπουδαίου δάσκαλου και συγγραφέα Αλαν Κοέν, που είμαι σίγουρη πως θα σας αγγίξει και ίσως βοηθήσει να δείτε τα παραπανίσια ή τα λιγοστά σας κιλά με άλλο μάτι:

Άκουσα για μια γυναίκα που κάνει θαύματα με ανορεκτικούς και βουλιμικούς ασθενείς. Παίρνει σκελετωμένες γυναίκες των τριάντα κιλών από το νοσοκομείο, τις πηγαίνει στο σπίτι της όπου τις κρατάει στην αγκαλιά της, τις λικνίζει σαν μωρά, τις κοιτάζει στα μάτια και τους λέει: «Σ΄ αγαπάω, θέλω να ζήσεις…Πιστεύω σε σένα».

Έχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, πολύ μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ιατρική ή ψυχοθεραπευτική μέθοδο. Μ΄ αυτό τον τρόπο ξεπερνάει όλα τα διανοητικά μοντέλα και τα συστήματα πεποιθήσεων και πηγαίνει κατευθείαν στον πυρήνα της ύπαρξής μας: την προσφορά και την αποδοχή της αγάπης η οποία είναι αναγκαία για όλους μας.

Στα «Μαθήματα Θαυμάτων» μας λένε ότι κάθε μας πράξη είναι μια έκφραση αγάπης ή ένα αίτημα για αγάπη. Όταν κοιτάξουμε πίσω απ΄ όλα μας τα προσωπεία θα δούμε ότι πολλές από τις πράξεις μας πηγάζουν από την ανάγκη μας να γνωρίζουμε ότι μας αγαπούν.

Το να αγαπάμε τον εαυτό μας και ο ένας τον άλλο, όπως είμαστε, σημαίνει ότι λειτουργούμε πραγματικά σύμφωνα με τη θεϊκή μας φύση. Την επόμενη φορά που κάποιοι θα θυμώσουν μαζί σου δώσε τους αγάπη. Και την επόμενη φορά που θα χάσεις εσύ την ηρεμία σου δώσε στον εαυτό σου αγάπη. Βρισκόμαστε εδώ για ν΄ αγαπάμε. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να μας ικανοποιήσει.

Αλαν Κοέν, Μια βαθιά ανάσα ζωής (στην ελληνική γλώσσα εκδ. Success Dynamics, 1996).

Πηγή: newagemama.com