Δισκοθήκη: Leon Russsell, εξαιρετικός μουσικός

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Ο Leon Russell (γεννημένος Claude Russell Bridges, 2 Απριλίου 1942 - 13 Νοεμβρίου 2016) ήταν Αμερικανός μουσικός και τραγουδοποιός που ασχολήθηκε με πολλούς δίσκους μπεστ σέλερ κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας του που κάλυπτε πολλά είδη, συμπεριλαμβανομένου του ροκ εν ρολ, country, gospel, bluegrass, rhythm and blues, southern rock, blues rock, folk, surf and the Tulsa Sound. Οι ηχογραφήσεις του κέρδισαν έξι χρυσούς δίσκους και έλαβε δύο βραβεία Grammy από επτά υποψηφιότητες. Το 2011, εισήχθη τόσο στο Rock and Roll Hall of Fame όσο και στο Songwriters Hall of Fame.

Video Url

 

Ο Russell συνεργάστηκε με πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες και ηχογράφησε τουλάχιστον 31 άλμπουμ και 430 τραγούδια. Το "A Song for You", το οποίο πήρε το όνομά του στο Grammy Hall of Fame το 2018, έχει ηχογραφηθεί από περισσότερους από 200 καλλιτέχνες και το τραγούδι του "This Masquerade" από περισσότερους από 75.

Ως πιανίστας, ο Russell έπαιξε στα πρώτα του χρόνια σε άλμπουμ των Beach Boys, Dick Dale και Jan and Dean. Στο πρώτο του άλμπουμ, Leon Russell, το 1970, οι μουσικοί συμπεριέλαβαν τους Eric Clapton, Ringo Starr και George Harrison. Ένας από τους πρώτους θαυμαστές του, ο Έλτον Τζον, είπε ότι ο Ράσελ ήταν «μέντορας» και «έμπνευση». Ηχογράφησαν το άλμπουμ τους The Union το 2010, κερδίζοντας τους μια υποψηφιότητα για Grammy.

Ο Russell παρήγαγε και έπαιξε σε ηχογραφήσεις για τους Bob Dylan, Frank Sinatra, Ike & Tina Turner, τους Rolling Stones και πολλούς άλλους καλλιτέχνες. Έγραψε και ηχογράφησε τις επιτυχίες "Tight Rope" και "Lady Blue". Έπαιξε στο The Concert for Bangladesh το 1971, μαζί με τους Harrison, Dylan και Clapton. για αυτό κέρδισε ένα βραβείο Grammy.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url