Δισκοθήκη: Green Day από τις τελευταίες σημαντικές ροκ αναλαμπές

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Green Day είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που σχηματίστηκε στο East Bay της Καλιφόρνια το 1987 από τον βασικό τραγουδιστή και κιθαρίστα Billie Joe Armstrong, μαζί με τον μπασίστα και δευτερεύοντα τραγουδιστή Mike Dirnt. Για το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του συγκροτήματος, ήταν ένα power trio με τον ντράμερ Tré Cool, ο οποίος αντικατέστησε τον John Kiffmeyer το 1990 πριν από την ηχογράφηση του δεύτερου στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, Kerplunk (1991). Ο κιθαρίστας της περιοδείας Jason White έγινε πλήρες μέλος το 2012, αλλά επέστρεψε στον ρόλο του στην περιοδεία το 2016. Πριν πάρουν το σημερινό τους όνομα το 1989, οι Green Day ονομαζόταν Sweet Children και ήταν μέρος του Bay Area στα τέλη της δεκαετίας του 1980/αρχές της δεκαετίας του 1990 στην πανκ σκηνή που προέκυψε από το κλαμπ 924 Gilman Street στο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια. Οι πρώτες κυκλοφορίες του συγκροτήματος έγιναν με την ανεξάρτητη δισκογραφική Lookout! . Το 1994, το ντεμπούτο τους Dookie, που κυκλοφόρησε μέσω της Reprise Records, έγινε μεγάλη επιτυχία και τελικά πούλησε πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα στις Η.Π.Α. Μαζί με άλλα πανκ συγκροτήματα από την Καλιφόρνια Bad Religion, the Offspring, Rancid, NOFX, Pennywise και Social Distortion, οι Green Day πιστώνονται με τη διάδοση του mainstream ενδιαφέροντος για την πανκ ροκ στις Η.Π.Α.

Αν και τα άλμπουμ Insomniac (1995), Nimrod (1997) και Warning (2000) δεν ταίριαζαν με την επιτυχία του Dookie, ήταν ακόμα επιτυχημένα, και τα δύο πρώτα έγιναν διπλά πλατινένια, ενώ ο δεύτερος χρυσός. Το έβδομο άλμπουμ των Green Day, μια ροκ όπερα που ονομάζεται American Idiot (2004), βρήκε δημοτικότητα σε μια νεότερη γενιά, πουλώντας έξι εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ. Το επόμενο άλμπουμ τους, 21st Century Breakdown, κυκλοφόρησε το 2009 και πέτυχε την καλύτερη απόδοση του συγκροτήματος. Ακολούθησε μια τριλογία άλμπουμ, τα ¡Uno!, ¡Dos!, και ¡Tré!, που κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2012, αντίστοιχα. Η τριλογία δεν απέδωσε τόσο καλά εμπορικά όσο αναμενόταν, σε σύγκριση με τα προηγούμενα άλμπουμ τους, κυρίως λόγω της έλλειψης προώθησης και της εισόδου του Άρμστρονγκ στην αποτοξίνωση. Το δωδέκατο στούντιο άλμπουμ τους, Revolution Radio, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016 και έγινε το τρίτο τους στο Νο. 1 του Billboard 200. Το δέκατο τρίτο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος, Father of All Motherfuckers, κυκλοφόρησε στις 7 Φεβρουαρίου 2020.

Το 2010, μια σκηνική προσαρμογή του American Idiot έκανε το ντεμπούτο της στο Broadway. Το μιούζικαλ προτάθηκε για τρία Βραβεία Tony: Καλύτερο Μιούζικαλ, Καλύτερο Σκηνικό Σχεδιασμό και Καλύτερο Σχεδιασμό Φωτισμού, κερδίζοντας τα δύο τελευταία. Το συγκρότημα εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame το 2015, τον πρώτο χρόνο συμμετοχής τους. Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν συνεργαστεί στα παράπλευρα έργα Pinhead Gunpowder, the Network, Foxboro Hot Tubs, The Longshot και Coverups. Έχουν επίσης δουλέψει σε σόλο καριέρες.

Οι Green Day έχουν πουλήσει περισσότερους από 75 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τους έναν από τους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως. Το συγκρότημα έχει προταθεί για 20 βραβεία Grammy και έχει κερδίσει πέντε από αυτά με το καλύτερο εναλλακτικό άλμπουμ για το Dookie, το καλύτερο ροκ άλμπουμ για το American Idiot και το 21st Century Breakdown, το δίσκο της χρονιάς για το "Boulevard of Broken Dreams" και το Καλύτερο Μουσικό Σόου Άλμπουμ. για το American Idiot: The Original Broadway Cast Recording.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url