Δισκοθήκη: Aaliyah έφυγε νωρίς

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Η Aaliyah Dana Haughton (16 Ιανουαρίου 1979 – 25 Αυγούστου 2001) ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Έχει πιστωθεί για τη βοήθειά της στον επαναπροσδιορισμό του σύγχρονου R&B, ποπ και χιπ χοπ, χαρίζοντας της τα παρατσούκλια "Πριγκίπισσα της R&B" και "Βασίλισσα της Αστικής Ποπ".

Γεννημένη στο Μπρούκλιν αλλά μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ, κέρδισε για πρώτη φορά την αναγνώριση σε ηλικία 10 ετών, όταν εμφανίστηκε στην τηλεοπτική εκπομπή Star Search και έπαιξε σε συναυλία στο πλευρό της Gladys Knight. Σε ηλικία 12 ετών, η Aaliyah υπέγραψε με την Jive Records και τον θείο της Barry Hankerson's Blackground Records. Ο Χάνκερσον τη σύστησε στον R. Kelly, ο οποίος έγινε ο μέντοράς της, καθώς και ο κύριος τραγουδοποιός και παραγωγός του ντεμπούτου άλμπουμ της, Age Ain't Nothing but a Number. Το άλμπουμ πούλησε τρία εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιστοποιήθηκε διπλά πλατινένιο από την Recording Industry Association of America (RIAA). Μετά από καταγγελίες για παράνομο γάμο με τoν Kelly, η Aaliyah έληξε το συμβόλαιό της με την Jive και υπέγραψε με την Atlantic Records.

Η Aaliyah συνεργάστηκε με τους παραγωγούς δίσκων Timbaland και Missy Elliott για το δεύτερο άλμπουμ της, One in a Million, το οποίο πούλησε τρία εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το 2000, η ​​Aaliyah εμφανίστηκε στην πρώτη της ταινία, Romeo Must Die. Συνέβαλε στο soundtrack της ταινίας, από το οποίο δημιουργήθηκε το σινγκλ "Try Again". Το τραγούδι έφτασε στην κορυφή του Billboard Hot 100 αποκλειστικά στο airplay, καθιστώντας τον Aaliyah τον πρώτο καλλιτέχνη στην ιστορία του Billboard που πέτυχε αυτόν τον στόχο. Μετά την ολοκλήρωση του Romeo Must Die, η Aaliyah γύρισε τον ρόλο της στο Queen of the Damned και κυκλοφόρησε, το 2001, το τρίτο και τελευταίο άλμπουμ της Aaliyah, το οποίο έφτασε στην κορυφή του Billboard 200.

Στις 25 Αυγούστου 2001, η Aaliyah πέθανε σε ηλικία 22 ετών σε αεροπορικό δυστύχημα στις Μπαχάμες, όταν το υπερφορτωμένο αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση, σκοτώνοντας και τους εννέα επιβαίνοντες. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι ο πιλότος είχε ίχνη κοκαΐνης και αλκοόλ στο σώμα του και δεν είχε τα προσόντα να πετάξει με το αεροσκάφος που είχε καθοριστεί για την πτήση. Η οικογένεια του Aaliyah υπέβαλε αργότερα μήνυση άδικου θανάτου κατά του χειριστή του αεροσκάφους, Blackhawk International Airways, η οποία διευθετήθηκε εξωδικαστικά. Τις δεκαετίες από τον θάνατό της, η μουσική της Aaliyah συνέχισε να σημειώνει εμπορική επιτυχία, βοηθούμενη από αρκετές μεταθανάτιες κυκλοφορίες. Έχει πουλήσει 8,1 εκατομμύρια άλμπουμ στις ΗΠΑ και υπολογίζεται ότι 24 με 32 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Το Billboard την κατατάσσει ως τη δέκατη πιο επιτυχημένη γυναίκα R&B καλλιτέχνη των τελευταίων 25 ετών και την 27η πιο επιτυχημένη στην ιστορία. Οι διακρίσεις της περιλαμβάνουν τρία American Music Awards και δύο MTV VMA, μαζί με πέντε υποψηφιότητες για βραβεία Grammy.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url