Δισκοθήκη: Alice In Chains από το Seattle

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 Οι Alice in Chains  είναι ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα από το Σιάτλ της Ουάσιγκτον, που σχηματίστηκε το 1987 από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Jerry Cantrell και τον ντράμερ Sean Kinney, που αργότερα στρατολόγησε τον μπασίστα Mike Starr και τον κύριο τραγουδιστή Layne Staley. Ο Starr αντικαταστάθηκε από τον Mike Inez το 1993. Ο William DuVall εντάχθηκε στο συγκρότημα το 2006 ως τραγουδιστής και ρυθμικός κιθαρίστας, αντικαθιστώντας τον Staley, ο οποίος είχε πεθάνει το 2002. Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από το προηγούμενο συγκρότημα του Staley, το glam metal συγκρότημα Alice N' Chains.

Συχνά συνδεδεμένος με τη μουσική grunge, ο ήχος των Alice in Chains ενσωματώνει στοιχεία heavy metal. Το συγκρότημα είναι γνωστό για το ξεχωριστό φωνητικό του στυλ, το οποίο συχνά περιελάμβανε τα εναρμονισμένα φωνητικά μεταξύ του Staley και του Cantrell (και αργότερα του Cantrell και του DuVall). Ο Cantrell άρχισε να τραγουδά τα κύρια φωνητικά στο ακουστικό EP Sap του 1992, και ο ρόλος του συνέχισε να αυξάνεται στα επόμενα άλμπουμ, κάνοντας τους Alice in Chains ένα συγκρότημα με δύο τραγουδιστές

Οι Alice in Chains έγιναν διάσημοι ως μέρος του κινήματος grunge στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μαζί με άλλα συγκροτήματα του Σιάτλ όπως οι Nirvana, Pearl Jam και Soundgarden. Κατά τη διάρκεια της εποχής πέτυχαν επιτυχία με τα άλμπουμ Facelift (1990), Dirt (1992) και Alice in Chains (1995), καθώς και το EP Jar of Flies (1994). Αν και ποτέ δεν διαλύθηκε επίσημα, οι Alice in Chains ήταν χαρακτηριστικοί από εκτεταμένη αδράνεια από το 1996 και μετά, λόγω της κατάχρησης ουσιών του Staley, που οδήγησε στο θάνατό του το 2002. Το συγκρότημα ανασυγκροτήθηκε το 2006, με τον DuVall να αναλαμβάνει ως βασικός τραγουδιστής πλήρους απασχόλησης  και έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει άλλα τρία άλμπουμ: Black Gives Way to Blue (2009), The Devil Put Dinosaurs Here (2013) και Rainier Fog (2018).

Οι Alice in Chains έχει πουλήσει πάνω από 40 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, και πάνω από 19 εκατομμύρια δίσκους μόνο στις ΗΠΑ. Το συγκρότημα είχε 18 κορυφαία 10 τραγούδια στο τσαρτ Mainstream Rock Tracks του Billboard,  5 Νο. 1 επιτυχίες στο ίδιο τσαρτ, και έλαβε 11 υποψηφιότητες για βραβεία Grammy. Το συγκρότημα κατατάχθηκε στο νούμερο 34 στους 100 καλύτερους καλλιτέχνες του Hard Rock του VH1 και κατατάχθηκε ως το 15ο καλύτερο ζωντανό συγκρότημα από το Hit Parader. Από την ίδρυσή τους, οι Alice in Chains έχουν κυκλοφορήσει έξι στούντιο άλμπουμ, τρία EP, τρία ζωντανά άλμπουμ, τέσσερις συλλογές, δύο DVD, 43 μουσικά βίντεο, και 32 σινγκλ.

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url