Δισκοθήκη: De La Soul από τους 'πρωταθλητές' του σάμπλινγκ

 Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

 

Οι De La Soul είναι ένα αμερικανικό τρίο χιπ χοπ που δημιουργήθηκε το 1988 στο Amityville, Long Island, Νέα Υόρκη. Είναι περισσότερο γνωστοί για τα εκλεκτικά σάμπλινγκ τους, τους ιδιόρρυθμους στίχους και τη συμβολή τους στην εξέλιξη του τζαζ ραπ και εναλλακτικού υποείδη χιπ χοπ. Τα μέλη είναι οι Posdnuos, Trugoy και Maseo. Οι τρεις τους σχημάτισαν το συγκρότημα στο γυμνάσιο και τράβηξαν την προσοχή του παραγωγού Prince Paul με μια demo κασέτα του τραγουδιού "Plug Tunin'". Με το παιχνιδιάρικο παιχνίδι των λέξεων, τα καινοτόμα δείγματα και τα πνευματώδη σκετς, το ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος, 3 Feet High and Rising, ονομάστηκε «ένα αριστούργημα χιπ χοπ».

Το άλμπουμ ήταν η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του συγκροτήματος μέχρι σήμερα, με τα επόμενα να πουλούν σταδιακά λιγότερα, παρά τους μεγάλους επαίνους από τους κριτικούς. Είχαν επιρροή στα πρώτα στάδια της καριέρας του ράπερ/ηθοποιού Mos Def και αποτελούν βασικό μέρος της συλλογικότητας Spitkicker. Είναι το δεύτερο μακροβιότερο συγκρότημα Native Tongues, μετά τους Jungle Brothers. Το 2006, το γκρουπ κέρδισε ένα Grammy για τη συνεργασία του με τους Gorillaz στο σινγκλ "Feel Good Inc."

Στις αρχές του 2015, ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους να κυκλοφορήσουν το ένατο στούντιο άλμπουμ And the Anonymous Nobody... με χρηματοδότηση από το Kickstarter τον Σεπτέμβριο του 2015. που κυκλοφόρησε στις 26 Αυγούστου 2016. Τα κομμάτια του άλμπουμ λέγεται ότι είναι αποτέλεσμα πολλαπλών αυτοσχέδιων jam sessions. Το άλμπουμ περιλαμβάνει επίσης καλεσμένες εμφανίσεις από καλλιτέχνες όπως οι Damon Albarn, Little Dragon, David Byrne, 2 Chainz και Snoop Dogg.

3 Feet High and Rising

 De La Soul Is Dead