Δισκοθήκη: Soundgarden από τις γνωστές ροκ μπάντες

Κάθε μέρα ο Κώστας Ζουγρής επιλέγει και προτείνει στο Από τις 4 στις 5 τα άλμπουμ που ξεχωρίζει από κάποιο σημαντικό όνομα από τον χώρο της δισκογραφίας μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό από το διαδίκτυο

Οι Soundgarden ήταν ένα αμερικανικό ροκ συγκρότημα που δημιουργήθηκε στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον το 1984 από τον τραγουδιστή και ντράμερ Chris Cornell, τον κιθαρίστα Kim Thayil (και οι δύο είναι τα μόνα μέλη που εμφανίζονται σε κάθε ενσάρκωση του συγκροτήματος) και τον μπασίστα Hiro Yamamoto. Ο Cornell μεταπήδησε στη ρυθμική κιθάρα το 1985, αντικαταστάθηκε στα ντραμς αρχικά από τον Scott Sundquist, και αργότερα από τον Matt Cameron το 1986. Ο Yamamoto έφυγε το 1990 και αντικαταστάθηκε αρχικά από τον Jason Everman και λίγο αργότερα από τον Ben Shepherd. Το συγκρότημα διαλύθηκε το 1997 και επανασχηματίστηκε το 2010. Μετά τον θάνατο του Cornell το 2017 και έναν χρόνο αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον του συγκροτήματος, ο Thayil δήλωσε τον Οκτώβριο του 2018 ότι οι Soundgarden είχαν διαλυθεί ξανά, αν και ενώθηκαν ξανά τον Ιανουάριο του 2019 για ένα- εκτός συναυλίας σε φόρο τιμής στον Κορνέλ.

Το συγκρότημα βοήθησε στη διάδοση της μουσικής grunge, ενός στυλ εναλλακτικού ροκ που αναπτύχθηκε στον βορειοδυτικό αμερικανικό Ειρηνικό στα μέσα της δεκαετίας του 1980, δίπλα σε σύγχρονους του Σιάτλ όπως οι Alice in Chains, Pearl Jam και Nirvana. Ήταν οι πρώτες από μια σειρά grunge συγκροτημάτων που υπέγραψαν στη δισκογραφική Sub Pop με έδρα το Σιάτλ, μέσω της οποίας κυκλοφόρησαν EP τόσο το 1987 όσο και το 1988. Η ανεξάρτητη δισκογραφική SST Records με έδρα την Καλιφόρνια κυκλοφόρησε το ντεμπούτο άλμπουμ των Soundgarden, Ultramega OK, το οποίο αν και δεν πούλησε καλά σε εθνικό επίπεδο, κέρδισε την αναγνώριση των κριτικών και προτάθηκε για βραβείο Grammy το 1990. Το δεύτερο άλμπουμ τους, Louder Than Love, ηχογραφήθηκε ανεξάρτητα, αλλά, αφού υπέγραψαν με την A&M Records το 1989 (κάνοντάς τους έναν από τους πρώτους grunge συγκροτήματα για να υπογράψουν σε μια μεγάλη εταιρεία), το άλμπουμ έγινε το ντεμπούτο τους στη μεγάλη εταιρεία. Ενώ το Ultramega OK είχε αποτύχει στο chart και το Louder Than Love έφτασε στο νούμερο 108 στο τσαρτ άλμπουμ του Billboard 200, το τρίτο άλμπουμ του συγκροτήματος, Badmotorfinger, ενισχύθηκε από την επιτυχία των σινγκλ "Jesus Christ Pose", "Outshined" και "Rusty Cage". », έφτασε στο νούμερο 39 του Billboard 200 και έχει πιστοποιηθεί διπλά πλατινένιο από την RIAA

Οι Soundgarden πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία τους με το άλμπουμ Superunknown του 1994, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο ένα στο Billboard 200 και απέδωσε τα βραβευμένα με Grammy σινγκλ "Spoonman" και "Black Hole Sun". Το συγκρότημα πειραματίστηκε με νέες ηχητικές υφές στο επόμενο άλμπουμ τους Down on the Upside, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στο νούμερο 2 στο Billboard 200 το 1996 και δημιούργησε πολλά δικά του σινγκλ, όπως τα "Burden in My Hand" και "Blow Up the Εξω κόσμος". Το 1997, το συγκρότημα διαλύθηκε λόγω εσωτερικής διαμάχης για τη δημιουργική του κατεύθυνση και εξάντλησης από τις περιοδείες. Μετά από πάνω από μια δεκαετία δουλειάς σε έργα και άλλα συγκροτήματα, επανενώθηκαν το 2010 και η Republic Records κυκλοφόρησε το έκτο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ τους, King Animal, δύο χρόνια αργότερα.

Από το 2019, οι Soundgarden είχε πουλήσει περισσότερους από 14 εκατομμύρια δίσκους στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπολογίζεται ότι 30 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το VH1 κατέταξε τους Soundgarden στο νούμερο 14 στους ειδικούς 100 καλύτερους καλλιτέχνες του Hard Rock.

 

Video Url

 

Video Url

 

Video Url